Dr Δημήτριος Κουτρούμπας , Βsc Φυσιοπαθητικός/Φυσιοθεραπευτής – Nottingham University UK, Bsc Κλινικός Διατροφολόγος – Keiser University USA, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Μέλος ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: dimkphysiotherapist@yahoo.gr
Εδώ και πολλά χρόνια, ο συνεργάτης και φίλος Dr Γρηγοράκης Δημήτρης Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD, πρόεδρος της ελληνικής διατροφολογικής εταιρίας, με πολλά βιβλία και η ομάδα μας, ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, με άρθρα και ομιλίες, επισημαίνουμε την σημασία και τη σπουδαιότητα της βιταμίνης D (Δ), για τον οργανισμό, την υγεία συνολικά, και ιδιαίτερως για το ανοσοποιητικό και τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Διαβάστε επίσης: Κλινικός Διατροφολόγος Δημήτρης Κουτρούμπας: «26 οδηγίες Ενίσχυσης Ανοσοποιητικού απέναντι στον Κορωνοϊό!»
Πολλές φορές μέσα σε αυτή μας την προσπάθεια, γίναμε αποδέκτες, διάφορων αρνητικών σχολείων, αλλά να, που όπως φαίνεται, η βιταμίνη D όχι μόνο βοηθά στα αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά πλέον έρχεται να προστεθεί και η σημασία της, ως προς την ενίσχυση του οργανισμού απέναντι στον κορωνοϊό COVID-19
Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D είναι πολύ πιθανόν να πεθάνουν αν προσβληθούν από τον Covid 19 αναφέρει μελέτη στην Βρετανία. Μια δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Northwestern University και του Boston Medical Center και δημοσιεύθηκε στις 30/04/2020(οι μελέτες είναι στους παρακάτω συνδέσμους)
https://www.researchsquare.com/article/rs-21211/v1
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.08.20058578v3
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο researchsquare.com συνέκρινε τον μέσο όρο επιπέδων Βιταμίνης D σε 20 ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τα κρούσματα κορονοϊού και την θνησιμότητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε χώρες όπου υπήρχαν χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D είχαν μεγαλύτερη θνησιμότητα. Βέβαια η μελέτη βρίσκεται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο.
Ωστόσο οι επιστήμονες από το Ίδρυμα Queen Elizabeth και από το Πανεπιστήμιο East Anglia αναφέρουν στα συμπεράσματα της έρευνας ότι «πιστεύουμε πως μπορούμε να συστήσουμε την χορήγηση συμπληρωμάτων Βιταμίνης D ως προστασία από τον SARS-CoV2 (αναφορά από άρθρο ΝewsΒomb)
Τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζεται μια παγκόσμια έλλειψη της βιταμίνης D. Ακόμη και στην χώρα μας, που ο ήλιος η ηλιοφάνεια είναι σε υψηλά επίπεδα, εν τούτης η έλλειψη της, είναι μεγάλη. Φαίνεται ότι η ανεπάρκεια, της βιταμίνης D παρουσιάζει άμεση σχέση, με την βελτίωση, την επιδείνωση, όσο και στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Αρκετές έρευνες, έδειξαν ότι αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιακές παθήσεις, μορφές καρκίνου, διαβήτης, προβλήματα οστών(οστεοπόρωση κλπ), σκλήρυνση κατά πλάκας, ιώσεις, αλλά ακόμη και η απώλεια βάρους έχουν συνδεθεί με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D.
Η Σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης, η γρίπη, ιογενείς λιμώξεις, το κρυολόγημα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ότι δηλαδή έχει σχέση με την ανοσοποιητική λειτουργία, με το ανοσοποιητικό, επηρεάζεται άμεσα, από την έλλειψη της βιταμίνης D. Μετά από εκτεταμένες έρευνες, παρατηρήθηκε ότι στις βόρειες χώρες ή στις πολύ νότιες, όπου η ηλιοφάνεια είναι χαμηλή, τα προβλήματα αυτά, είχαν έξαρση. Μελέτη που έγινε μεταξύ λευκών ανδρών και γυναικών, τα άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D παρουσίασαν κατά 65 % μικρότερη εκδήλωση σκλήρυνσης κατά πλάκας, από ότι οι άνθρωποι που είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Στον διαβήτη επίσης, μετά από μελέτες, ανά γεωγραφική περιοχή ,διαπιστώθηκε ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, έπαιζε ρόλο στην εξέλιξη της νόσου. Έρευνα ετών που έλαβε χώρα σε παιδιά, όπου δόθηκε σε αυτά συμπλήρωμα βιταμίνης D ή κατανάλωναν από πιο μικρή παιδική ηλικία, φάνηκε ότι κατά 80% με 90% είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη.
Στον καρκίνο επίσης, φαίνεται ότι η έλλειψη βιταμίνης D, δημιουργεί προϋποθέσεις και αυξημένο κίνδυνο, για καρκίνο παχέως εντέρου, τον καρκίνο του στήθους, καθώς και άλλες μορφές καρκίνου. Υπάρχει μια γενική διαπίστωση, ότι η έλλειψη της βιταμίνης, επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο, για νεοπλασίες ή και για την πρόληψη αυτών. Πολλές έρευνες συνεχίζονται ως προς τον σκοπό και την σίγουρη διαπίστωση αυτού.
Στις καρδιακές παθήσεις και τα προβλήματα οστών, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια. Στα οστά, εύκολα κατάγματα, μυϊκές και οστικές ατροφίες, προβλήματα οδοντικά. Σε διαφορές έρευνες-μελέτες σε ενήλικες, φάνηκε ότι η απουσία της βιταμίνης D, έπαιζε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου ή ακόμη και την αιφνίδια εμφάνιση τους. Η δυνατότητα της βιταμίνης D, στην απορρόφηση στοιχείων από το έντερο, όπως του ασβεστίου, βοηθά στην διατήρηση υγιών οστών και ακόμη στον κάματο ή την ατονία, κόπωση
Τέλος η γρίπη, το κρυολόγημα, αλλά και άλλες ιώσεις (όπως αυτή την στιγμή και ο COVID 19-κορωνοϊος), οδήγησαν στην σκέψη, ότι λόγο του χειμώνα και της χαμηλής ηλιοφάνειας, άρα και χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, μπορεί να παίζει ρόλο στην αύξηση ή την εξάπλωση των λοιμώξεων αυτών. Έτσι συστήνεται σήμερα, ειδικά κατά την περίοδο του χειμώνα, μαζί με την ενίσχυση σε βιταμίνη C να ενισχύουμε και με βιταμίνη D τον οργανισμό μας. Η χορήγηση βιταμίνης D3, φαίνεται συμβάλλει στην πρόληψη της γρίπης. Άλλωστε και με τις τελευταίες διαπιστώσεις-μελέτες που αναφέρθηκαν παραπάνω παρατηρείτε συσχέτιση στην έλλειψη της βιταμίνης και με την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον κορωνοϊό.
Πηγές βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι ορμόνη, που δημιουργεί το σώμα μας κυρίως μετά την έκθεση μας στον Ήλιο. Γι αυτό και συστήνεται η έκθεση μας, στον Ήλιο χωρίς υπερβολή χωρίς αντηλιακό, για μερική ώρα-λεπτά της ημέρας, ώστε ο οργανισμός να προχώρα στην ανάλογη σύνθεση της ορμόνης. Διατροφικά πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα γαλακτοκομικά και κυρίως τα κίτρινα τυριά, λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα με το κόκκαλο, ο σολομός, ο τόνος ή ρέγκα, το αυγό, τα μανιτάρια, το λάχανο. Τις περισσότερες φορές όμως, δυστυχώς ο οργανισμός δεν καλύπτετε διατροφικά, οπότε πηγαίνουμε σε εμπλουτισμένα τρόφιμα ή σε συμπληρώματα βιταμινών. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι πολλοί άνθρωποι δεν παράγουν βιταμίνη D από τον ήλιο είτε γιατί έχουν σκούρο δέρμα, είτε γιατί είναι ηλικιωμένοι.
ΕΛΛΗΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ:
Άτομα με περιορισμένη έκθεση στο φως του ήλιου ή με συχνή και έντονη χρήση αντηλιακών.
Άτομα με εργασία σε κλειστούς χώρους κυρίως και η μη έκθεση τους στον Ήλιο.
Οι έγκυες γυναίκες και αυτές που θηλάζουν.
Άτομα που ζουν σε βόρειες χώρες
Γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης όπου έχουν και την τάση να εμφανίσουν οστεοπόρωση.
Άνθρωποι άνω των 50 ετών, επειδή μειώνεται με την ηλικία η βιταμίνη D και η δυνατότητα του οργανισμού να την συνθέσει.
Άτομα με παθήσεις του εντέρου όπως ελκώδη κολίτιδα, κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn κλπ
Άτομα με θυρεοειδή πολλές φορές παρουσιάζουν έλλειψη
Παχύσαρκοι άνθρωποι
Άνθρωποι που συνηθίζουν να φορούν βαριά ρούχα
Άνθρωποι που δε γυμνάζονται συχνά έξω.
Dr. Κουτρούμπας Δημήτριος, Βsc Φυσιοπαθητικός-Φυσιοθεραπευτής -Nottingham University UK, Bsc Κλινικός Διατροφολόγος-Keiser University USA, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Μέλος ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ αυτοανόσων διαταραχών και παχυσαρκίας
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 92,ΠΑΤΡΑ, ΤΗΛ.2610-450103
dimkphysiotherapist@yahoo.gr http://koutroubaspatrahealth.business.site/