Η μουσική είναι ιδιαίτερα ευεργετική και η δυνατή μουσική μας κάνει να αισθανόμαστε υπέροχα. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια – όσο και αν μας αναζωογονεί αυτήν την στιγμή – μπορεί να μας κοστίσει πολλά περισσότερα από τα ακουστικά μας. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Global Health διαπίστωσε ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν να υποστούν απώλεια ακοής από μη ασφαλείς πρακτικές ακρόασης, όπως το να βάζουν πολύ δυνατά την μουσική στα ακουστικά τους.
Γιατί μας αρέσει να ακούμε δυνατή μουσική;
Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς η αύξηση της έντασης του ήχου μετατρέπει την ακρόαση μουσικής ή την θέαση μια ταινίας σε μια συναρπαστική αισθητηριακή εμπειρία;
Υπάρχει μια βιολογική εξήγηση πίσω από το γεγονός ότι το σώμα και ο εγκέφαλός σας απολαμβάνουν την μουσική και ειδικά σε υψηλή ένταση.
Το εσωτερικό αυτί περιέχει ένα όργανο συλλογής ερεθισμάτων που έχει άμεση σύνδεση με το εγκεφαλικό τμήμα που σχετίζεται με την ευχαρίστηση. Όταν δυναμώνετε την ένταση της μουσικής, ο εγκέφαλός σας ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας τις feel good ορμόνες της καλής διάθεσης, τις γνωστές ενδορφίνες.
Οι ενδορφίνες διεγείρουν το σύστημα οπιοειδών του εγκεφάλου, το οποίο με την σειρά του παράγει ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που δημιουργεί ευχαρίστηση, κίνητρο και ικανοποίηση.
Πώς μας βλάπτει;
Μπορεί να αισθάνεστε καλά όταν το μπάσο “χτυπάει” δυνατά αλλά η δυνατή μουσική, είτε με ακουστικά είτε χωρίς, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στις εσωτερικές δομές του αυτιού.
“Το κύριο όργανο ακοής είναι ο κοχλίας. Όταν τα ηχητικά κύματα εισέρχονται στον ακουστικό πόρο, οι δονήσεις που προκαλούν συλλαμβάνονται από τα αισθητήρια τριχωτά κύτταρα στον κοχλία.
Τα τριχωτά κύτταρα μετατρέπουν αυτές τις δονήσεις σε ηλεκτρικά σήματα που αποστέλλονται στον εγκέφαλο μέσω του ακουστικού νεύρου. Εάν τα τριχωτά κύτταρα δονηθούν πάρα πολύ, χάνουν την ανταπόκρισή τους.
Αυτό μειώνει την ανταπόκρισή σας στα ακουστικά ερεθίσματα, προκαλώντας απώλεια ακοής”, εξηγεί η η Kathleen Wallace, ακουολόγος.
Πώς θα απολαύσουμε την μουσική με ασφάλεια
Μερικές πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, περιλαμβάνουν:
Ακολουθήστε τις προειδοποιήσεις ασφαλείας στις συσκευές: Ορισμένες συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων και των φορητών υπολογιστών που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, έχουν αναδυόμενες προειδοποιήσεις σχετικά με την απώλεια ακοής που εμφανίζονται όταν η ένταση υπερβαίνει τα 85 dB στα ακουστικά.
Λάβετε υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις, αντί να τις αγνοήσετε ή να τις απενεργοποιήσετε.
Προστατέψτε τα αυτιά σας: Βλάβες μπορεί να προκληθούν στα αυτιά από δυνατούς θορύβου είτε στην δουλειά είτε σε μία συναυλία.
Εάν εργάζεστε σε θορυβώδες περιβάλλον φορέστε προστατευτικό εξοπλισμό για τα αυτιά.
Σκεφτείτε και την διάρκεια, όχι μόνο την ένταση: Έχετε κατά νου τη συχνότητα και τη διάρκεια του θορύβου, καθώς και το επίπεδο έντασης. Αν δέχεστε κλήσεις από τα ακουστικά σας όλη την ημέρα, ακόμη και σε μέτριο επίπεδο ήχου, μπορεί να βλάψετε την ακοή σας.
Αν έχετε ακουστικά στα αυτιά σας όλη μέρα, τα αυτιά σας χρειάζονται ένα διάλειμμα. Η σιωπή τους δίνει χρόνο να αναρρώσουν.
Πρωτοπόρα θεραπεία κατά της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας Τ ανέπτυξαν Βρετανοί γιατροί