Σεξ Σχολή Γονέων (Μπαμπάς – Μαμά)

Υπάρχει σεξ μετά το μωρό;

Οι πρώτες εβδομάδες -αν όχι οι πρώτοι μήνες- μετά τη γέννηση του μωρού προκαλούν μια σεξουαλική αμηχανία στους νέους γονείς. Είναι σίγουρο πως ο νέος σας ρόλος σάς έχει αλλάξει, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η ερωτική σας ζωή θα είναι ανύπαρκτη. 

Συνήθως οι γιατροί συστήνουν μία περίοδο αναμονής 4 έως 6 εβδομάδων μετά τη γέννα, προτού να είναι ασφαλές να κάνετε και πάλι σεξ.

Και μπορεί η πρώτη σας σκέψη να είναι «ποιος έχει χρόνο για σεξ» ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, είναι ωστόσο σημαντικό να αποκτήσετε και πάλι κάποια στιγμή με το σύντροφό σας οικειότητα τόσο για την υγεία τη δική σας και τη δική του όσο και για την υγεία του γάμου σας.

Ακόμα και αν δεν νιώθετε έτοιμη μετά από αυτό το επιβεβλημένο διάλειμμα των 4-6 εβδομάδων, το σημαντικό είναι να μην πιεστείτε και να μην αγχωθείτε. Κάθε γυναίκα αντιδρά διαφορετικά στη γέννα, θέλει άλλους χρόνους να βρει τα πατήματά της και για να επιστρέψει η λίμπιντό της στα προ της γέννας επίπεδα. Παράλληλα μπορεί να αισθάνεστε εξάντληση, ειδικά αν θηλάζετε αλλά και να νιώθετε λιγότερο ελκυστική μέχρι να φύγουν τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Εξάλλου, εσείς ξέρετε καλύτερα από κάθε άλλο το σώμα σας και τη διάθεσή του ή όχι για ερωτικά παιχνίδια. Να θυμάστε ότι στην περίπτωση του σεξ ισχύει το γνωμικό «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» και σίγουρα κάποια στιγμή θα έρθει και η όρεξη αλλά και η ώρα για σεξ.

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα πιο συνηθισμένα εμπόδια στο σεξ μετά τη γέννα;

1.Μιλήστε-μιλήστε-μιλήστε με το σύντροφό σας
Οτιδήποτε είναι αυτό που σας τρομάζει, κολλάει, προβληματίζει και σας κάνει να αποφεύγετε το σεξ συζητήστε το με το σύντροφό σας. Μιλήστε του για τις ανησυχίες σας είτε έχουν να κάνουν με το σώμα ή τη διάθεσή σας για να μπορέσετε να χτίσετε και πάλι τη σεξουαλική σας σχέση με τρόπο που δεν θα σας προκαλεί πρόβλημα. Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για αιμορραγίες ή τραύματα από τον τοκετό συζητήστε το με το γυναικολόγο σας και μην ντραπείτε, τα έχει ήδη ακούσει όλα!

2. Το κεφάλαιο θηλασμός
Αν θηλάζετε, το στήθος σας μπορεί να είναι πρησμένο, ευαίσθητο, να πονάει ή να αντιδρά στον ερεθισμό με εκροή γάλακτος. Παράλληλα, μπορεί, όπως πολλές μαμάδες, να αναρωτιέστε αν είναι σωστό να χρησιμοποιήσετε το κομμάτι του σώματός σας που προορίζεται για το τάισμα του μωρού για τη σεξουαλική απόλαυση τη δική σας και του συντρόφου σας. Και πάλι όλα αυτά είναι φυσιολογικά να τα σκέφτεστε. Και πάλι συζητήστε το με το σύντροφό σας και βρείτε λύσεις μαζί. Μπορεί να είναι «ζώνη μη αγγίγματος» το στήθος σας, όσο τουλάχιστον θηλάζετε, μπορεί να διαλέξετε να φοράτε ένα σουτιέν θηλασμού για να αποφύγετε τυχόν διαρροές πάνω στην επίμαχη στιγμή, εσείς θα αποφασίσετε τι σας ταιριάζει.

3. Κούραση έως και εξάντληση
Είναι σίγουρο ότι οι πρώτοι μήνες μετά τη γέννα θα είναι η πιο κουραστική περίοδος της ζωής σας. Αντισταθείτε ωστόσο στον πειρασμό να πείτε απλά «είμαι κουρασμένη» κάθε φορά που ο σύντροφός σας προτείνει το σεξ. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε λίγο όσο κοιμάται και το μωρό. Φροντίστε λίγο την εμφάνισή σας και θα δείτε ότι αν μοιάσετε λίγο στο πώς ήσασταν παλιά θα νιώθετε και όπως παλιά! Κρατήστε την ενέργειά σας για εκείνον αφού σίγουρα τον ενδιαφέρει περισσότερο να κάνετε σεξ αφού κοιμηθεί το μωρό παρά να είναι όλο το σπίτι συγυρισμένο.

4. Πάρτε το χρόνο σας
Ζητήστε από το σύντροφό σας να προχωρήσει σιγά σιγά και να είναι πιο ήρεμος στις κινήσεις του από ότι πριν. Το περισσότερο άγχος για το σεξ μετά τη γέννα θα σας φύγει όταν διαπιστώσετε ότι όλα είναι ΟΚ. Να είστε πάντως προετοιμασμένη: το σώμα σας έχει περάσει τεράστιες αλλαγές τους τελευταίους μήνες και μπορεί κάποια πράγματα να μην τα νιώθετε το ίδιο, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Να είστε υπομονετικοί όσο μαθαίνετε ξανά να κάνετε σεξ με βάση τα νέα δεδομένα.

5. Συγκεντρωθείτε!
Μπορεί να είναι εύκολο να το λέμε αλλά πώς γίνεται; Φυσικά και είναι δύσκολο αλλά το σεξ θα είναι καλύτερο αν καταφέρετε να εστιάζετε στον εαυτό σας και στο σύντροφό σας έστω για σύντομο χρονικό διάστημα. Προσπαθήστε να μπει το μυαλό σας σε άλλη κατάσταση βάζοντας ίσως λίγο μουσική, ανάβοντας ένα κερί, φορώντας κάτι ιδιαίτερο. Να είστε σίγουρη ότι το καινούριο μέλος της οικογένειάς σας θα είναι μια χαρά όσο εσείς απολαμβάνετε ξανά αυτό το κομμάτι της ζωής σας!

Μετάβαση στο περιεχόμενο