Εγκυμοσύνη / Γέννα

10 tips για να έχετε μια καλή εγκυμοσύνη

1. Να τρως 5-6 ισορροπημένα γεύματα την ημέρα, με απόσταση περίπου 3 ωρών μεταξύ τους. Έτσι δε θα σου λείπει καμία τροφή!

2. Μην ξεχνάς τα συμπληρώματα που σου έχει συστήσει ο γιατρός σου. Δώσε βάση στο σίδηρο και το φολικό οξύ που είναι απαραίτητα για εσένα αλλά και το μωρό σου.

3. Να πίνεις πολλά υγρά, το λιγότερο 10 ποτήρια την ημέρα. Απόφυγε τα σκευάσματα με τεχνητά χρώματα, με ανθρακικό και με καφεΐνη.

4. Μην πίνεις αλκοόλ.

5. Μην καπνίζεις και μην αφήνεις τον εαυτό σου εκτεθειμένο σε χώρους με καπνό. Ό,τι αναπνέεις εσύ, αναπνέει και το μωρό που έχεις μέσα σου. Κρίμα δεν είναι;

6. Ασκήσου. Το περπάτημα, το κολύμπι και η γιόγκα αποτελούν ιδανικούς τρόπους εκγύμνασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πριν δοκιμάσεις οτιδήποτε όμως, πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

7. Κοιμήσου! Κανονικά είναι καλό να κοιμάσαι 8 συνεχόμενες ώρες το βράδυ. Αν όμως έχεις κάποιο πρόβλημα και δε μπορείς να το καταφέρεις, παίρνε μικρούς υπνάκους στη διάρκεια της μέρας.

8. Να φοράς άνετα ρούχα και παπούτσια και να σηκώνεις αρκετές φορές την ημέρα τα πόδια σου σε έναν τοίχο για να προλάβεις το πρήξιμο των ποδιών.

9. Να φοράς τη ζώνη ασφαλείας όταν βρίσκεσαι σε αυτοκίνητο. Πρόσεξε μόνο να μην ακουμπάει στην κοιλίτσα σου, αλλά στους γοφούς σου. Επίσης, να κάθεσαι όσο γίνεται μακριά από τους αερόσακους.

10. Για κανένα λόγο μην πάρεις κάποιο φάρμακο, ακόμα και φυτικό χωρίς να ρωτήσεις το γιατρό σου. Όσο αθώο κι αν φαίνεται κάτι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα!

Της Βαλιάνας Κοσμά, με τη συνεργασία του Παναγιώτη Χριστόπουλου MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης Director European Association Paediatric-Adolescent Gynaecology (www.healthylady.gr).

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο