Όταν ένα μωρό είναι πολύ μικρό, οι γονείς του τείνουν να έχουν ένα σωρό φόβους για την ευημερία και την υγεία του μικρού τους. Προσπαθούν να μαντέψουν τι ακριβώς θέλει το μωρό τους και τι είναι αυτό που μπορεί να του προκαλεί δυσφορία. Πώς όμως καταλαβαίνετε τα μωρά χωρίς να χρησιμοποιείτε λέξεις; Οι ειδικοί περιγράφουν 3 βασικές μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν τα μωρά να επικοινωνούν με τους ενήλικες.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ
Ο τρόπος που κλαίνε
Το κλάμα είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο ένα μωρό εκφράζει τις ανάγκες του κατά τους πρώτους 4 μήνες της ζωής του. Πώς μπορούν όμως οι γονείς να καταλάβουν αν το μωρό κλαίει από πείνα, πόνο ή κάτι άλλο;
– Κραυγή. Κλαίνε συνεχώς για 5-6 δευτερόλεπτα και μετά σταματούν για 20 δευτερόλεπτα σαν να περιμένουν τα αποτελέσματα. Εάν ο γονέας δεν ανταποκριθεί, τότε αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέχρι το κλάμα να γίνει συνεχές.
– Aπό την πείνα. Μπορεί να ξεκινήσει με ένα κλάμα, αλλά αν το μωρό δεν σηκώθηκε και δεν ταΐστηκε, το κλάμα θα συνεχιστεί και θα γίνει υστερικό. Το μωρό μπορεί επίσης να συνεχίσει να περιστρέφει το κεφάλι του, κάνοντας ήχους χτυπήματος με το στόμα του.
– Aπό πόνο. Αυτό το κλάμα θα είναι μονότονο, δυνατό και συνεχές. Περιοδικά, θα υπάρχουν υστερικές εκρήξεις που υποδεικνύουν ότι ο πόνος αυξάνεται. Ωστόσο, εάν το μωρό αρρωσταίνει, το κλάμα του μπορεί επίσης να είναι μονότονο, αλλά ήσυχο, επειδή δεν έχουν αρκετή δύναμη για να κάνουν δυνατούς θορύβους.
– Φυσιολογικές διεργασίες. Ακόμη και τα αέρια, η ούρηση ή η αφόδευση μπορεί να προκαλέσουν αρχικά ενόχληση σε ένα παιδί. Αυτό το είδος κλάματος μοιάζει με γκρίνια και τρίξιμο.
– Υπνηλία. Όταν το μωρό θέλει να κοιμηθεί αλλά δεν μπορεί να αποκοιμηθεί για κάποιο λόγο, το κλάμα του θα ακούγεται σαν προσβεβλημένη και ομαλή γκρίνια, ακολουθούμενη από χασμουρητό. Το μωρό θα τρίψει επίσης τα μάτια και τα αυτιά του.
– Δυσφορίας. Αυτό το κλάμα είναι ερεθισμένο και διακοπτόμενο και συχνά συνοδεύεται από ταραχή. Σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να ελέγξουν την πάνα τους ή μπορεί να νιώθουν πολύ κρύο ή πολύ ζεστό στα ρούχα τους.
– Επιπλέον, τα μωρά μπορεί να κλαίνε όταν θέλουν να αλλάξουν το περιβάλλον τους ή όταν είναι απογοητευμένα ή βαριεστημένα.
Οι ήχοι που κάνουν
Η Αυστραλή παιδίατρος Priscilla Dunstan μελετά και ερευνά τους ήχους της πρώιμης παιδικής ηλικίας (έως 3-4 μηνών) για περισσότερα από 20 χρόνια. Χιλιάδες μωρά διαφορετικών εθνικοτήτων έχουν λάβει μέρος στα πειράματά της. Η Priscilla πιστεύει ότι οι κύριοι αντανακλαστικοί ήχοι είναι διεθνείς. Μετά την ηλικία των 4 μηνών, τα μωρά αρχίζουν να βγάζουν ήχους που αναζητούν επικοινωνία που σχετίζονται περισσότερο με τις σωματικές ανάγκες.
Η Πρισίλα άνοιξε το δικό της σχολείο διδάσκοντας τους νέους γονείς να κατανοούν τα μωρά τους. Θεωρείται ότι η ικανότητα αναγνώρισης αυτών των ήχων έγκαιρα μπορεί να αποτρέψει ένα επερχόμενο επεισόδιο κλάματος.
Το «λεξικό» των κύριων ήχων περιλαμβάνει:
– “Νεχ” – “Πεινάω!” Αυτός ο ήχος παράγεται όταν το μωρό σπρώχνει τη γλώσσα του μέχρι την οροφή του στόματός του και ενεργοποιείται από το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος.
– “Ε” – “Θα ρέψω!” Αυτός ο ήχος σχηματίζεται όταν ο υπερβολικός αέρας αρχίζει να φεύγει από τον οισοφάγο του μωρού και το μωρό προσπαθεί να τον απελευθερώσει αντανακλαστικά από το στόμα του.
– “Ωχ” – “Είμαι νυσταγμένος ή κουρασμένος!” Το μωρό παράγει αυτόν τον «ήχο κούρασης» διπλώνοντας τα χείλη του πριν χασμουρηθεί.
– «Χε» – «Νιώθω άβολα!» Οι δυσάρεστες αφτικές αισθήσεις κάνουν το μωρό να κινείται και να τραντάζει τα χέρια και τα πόδια του. Όλες αυτές οι κινήσεις συμβάλλουν στην παραγωγή του ήχου «Heh», ειδικά όταν το στόμα του μωρού είναι ελαφρώς ανοιχτό.
– «Eairh» – «Έχω αέρια και πόνο στην κοιλιά μου!» Οι ήχοι που κάνουν παραμορφώνονται και μετατρέπονται σε γκρίνια όταν ένα μωρό τεντώνει την κοιλιά του και εκπνέει ενώ προσπαθεί να απαλλαγεί από τον πόνο.
Οι κινήσεις που κάνουν
Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά για την ευεξία του μωρού:
– Αψιδώνοντας την πλάτη τους. Τα μωρά κάτω των 2 μηνών κάνουν συχνά αυτή την κίνηση όταν ανταποκρίνονται στον πόνο και τους κολικούς. Εάν ένα μωρό σκίζει την πλάτη του μετά το φαγητό, σημαίνει ότι έχει χορτάσει. Εάν βλέπετε συχνά το μωρό σας να κάνει αυτή την κίνηση κατά τη διάρκεια του φαγητού, μπορεί να είναι σημάδι παλινδρόμησης. Εάν το μωρό είναι μεγαλύτερο από 2 μηνών, αυτή η κίνηση συνήθως υποδηλώνει κούραση και κακή διάθεση.
– Περιστρέφοντας το κεφάλι τους. Αυτή είναι μια ηρεμιστική κίνηση για το μωρό. Μπορεί να το κάνουν πριν πέσουν για ύπνο ή όταν βρίσκονται κοντά σε άγνωστα άτομα.
– Πιάνοντας τα αυτιά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η κίνηση δείχνει ότι το μωρό απλώς εξερευνά το σώμα του. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό μόνο εάν αυτή η κίνηση ακολουθείται από κλάμα και επαναλαμβάνεται συχνά.
– Σφίγγοντας τις γροθιές τους. Αυτό είναι σημάδι πείνας. Εάν καταφέρετε να το παρατηρήσετε έγκαιρα, μπορείτε να αποτρέψετε το κλάμα που προκαλείται από την πείνα τους.
– Σηκώνοντας τα πόδια τους. Αυτό είναι το σημάδι του κολικού και του πόνου στην κοιλιά. Το μωρό προσπαθεί να απαλύνει αντανακλαστικά τον πόνο.
– Τραβώντας τα χέρια τους. Αυτή η κίνηση σημαίνει ότι το μωρό τρόμαξε. Ένας δυνατός ήχος, έντονο φως ή ξαφνικό ξύπνημα μπορεί να προκαλέσει το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Σε αυτή την περίπτωση, το μωρό πρέπει να παρηγορηθεί.
Οι παιδίατροι συνιστούν να μιλάτε με το μωρό σας όσο πιο συχνά γίνεται, να του εξηγείτε και να του δείχνετε τα πάντα στο περιβάλλον τους, ακόμα κι αν φαίνεται ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα ακόμα. Θα τους βοηθήσει να αρχίσουν γρήγορα να επικοινωνούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα χρησιμοποιώντας μεμονωμένους ήχους και χειρονομίες, και επίσης θα τους βοηθήσει να αναπτυχθούν καλύτερα. Σας ευχόμαστε καλή τύχη και ελπίζουμε να περάσετε εύκολα να καταλάβετε ο ένας τον άλλον!