Η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υπενθυμίζοντας ότι δεν αποτελεί ατομική υπόθεση, αλλά κοινωνικό πρόβλημα.
Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Εκδηλώνεται σε κάθε γωνιά της γης, σε γυναίκες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής, οικονομικής, οικογενειακής ή άλλης κατάστασης. Με σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον πλανήτη να εκτιμάται ότι έχουν υποστεί βία λόγω φύλου, απαιτείται η συνεργασία και κινητοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική εξάλειψη αυτής της βίας σε όλες τις μορφές της. Η βία κατά των γυναικών παραμένει μια από τις πιο διαδεδομένες και διάχυτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, ενώ έχει ενταθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του χώρου εργασίας και των διαδικτυακών χώρων και έχει επιδεινωθεί από τις μεταπανδημικές επιπτώσεις, τις συγκρούσεις και την κλιματική αλλαγή. Η βία επηρεάζει αρνητικά τη γενική ευημερία των γυναικών και εμποδίζει τις γυναίκες να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία. Επηρεάζει τις οικογένειές τους, την κοινότητά τους και τη χώρα γενικότερα. Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας, της ανάπτυξης, της ειρήνης καθώς και για την κατοχύρωση και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών.
Οι άμεσες και μακροπρόθεσμες σωματικές, σεξουαλικές και ψυχικές συνέπειες για τις γυναίκες μπορεί να είναι καταστροφικές, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου.
Γυναικοκτονίες
Η γυναικοκτονία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και η πιο βάναυση, ορατή και ακραία εκδήλωση της συνέχειας της έμφυλης βίας που υφίστανται οι γυναίκες. Οι γυναικοκτονίες είναι συχνά το αποκορύφωμα επαναλαμβανόμενων και κλιμακούμενων επεισοδίων έμφυλης βίας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προληφθεί εάν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα πρώιμα σημάδια βίας. Ως κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η άσκηση ελέγχου από το δράστη σε τέτοιο βαθμό όπου σε περιπτώσεις που τον χάνει, μπορεί να κλιμακώσει μέχρι τη σοβαρή πρόκληση βλάβης ή/και θανάτου, την πιο ακραία δηλ. μορφή βίας με βάση το φύλο.
Στην Ελλάδα, καίριο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, διαδραματίζει η λειτουργία των υποστηρικτικών δομών του Πανελλαδικού Δικτύου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο αποτελείται από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) ανήκει στις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027».
Οι υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ, καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:
- Ενημέρωση και Εξειδικευμένη πληροφόρηση
- Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
- Εργασιακή συμβουλευτική
- Νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τις σχετικές διαδικασίες για επιμέλεια – διατροφή ανηλίκων – έκδοση διαζυγίου καθώς και για την υποβολή μήνυσης και ασφαλιστικών μέτρων, κ.ά.
- Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.
- Χορήγηση και εγκατάσταση της εφαρμογής “Κομβίον Πανικού” (Panic Button) σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς καμία πρότερη νομική διαδικασία, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, καθ΄ όλη την διάρκεια της παροχής της συμβουλευτικής διαδικασίας.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας δέχεται γυναίκες που: α) αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.), β) έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα:
- ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία
- βιασμό ή απόπειρα βιασμού
- σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.
Επίσης, δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking). Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας μπορεί να απευθυνθεί όποια/-ος επιθυμεί να λάβει πληροφόρηση για θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων, την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας:
Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00-16:00
Κανακάρη 101β, 26221, Πάτρα
Τηλ: 2610620059
E-mail: patra@isotita.gr
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ