Οι ενοχές των μαμάδων είναι το αίσθημα που αισθάνεται μια μητέρα πως δεν κάνει σωστά όσα θα έπρεπε ως γονέας απέναντι στο παιδί της.
Οι πιο συχνές αφορμές μπορεί να είναι η επιστροφή της μητέρας στην εργασία μετά την άδεια μητρότητας, και ο συνδυασμός των καθημερινών εργασιών με τις ευθύνες των γονέων.
Ακόμη, οι μαμάδες μπορεί να αισθάνονται ενοχές γιατί βρίσκουν χρόνο για τον εαυτό τους – παρόλο που η αυτοφροντίδα είναι σημαντική για να παραμείνουν ευτυχισμένες και υγιείς.
Μερικές φορές, μπορεί να αισθάνονται ενοχές για τις επιλογές που πρέπει να κάνουν ως γονείς – ακόμη και αν τελικά είναι η σωστή απόφαση για το παιδί τους.
Παρόλο που και οι δύο γονείς μπορεί να αισθάνονται ένοχοι, είναι ένα κοινό πρόβλημα ιδίως μεταξύ των μητέρων λόγω αυτών που νομίζουν ότι οι άλλοι περιμένουν από αυτές ή των κοινωνικών προσδοκιών .
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαμάδες που εργάζονται αισθάνονται περισσότερες ένοχες από τους εργαζόμενους μπαμπάδες λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων των φύλων που συνδέουν τις μαμάδες με την οικογένεια και τους μπαμπάδες με την δουλεία.
Άλλες έρευνες έχουν παρατηρήσει ότι οι μαμάδες αισθάνονται συχνά ένοχες επειδή αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους, όπως για παράδειγμα για να γυμναστούν.
Πόσο σημαντική είναι η εξισορρόπηση της εργασίας και η φροντίδα των παιδιών για τις μητέρες;
Η επιστροφή στην εργασία μετά την άδεια μητρότητας μπορεί επίσης να προκαλέσει δύσκολα συναισθήματα.
Κάποιοι γονείς απολαμβάνουν να αποδράσουν από τη δύσκολη κατάσταση της γονεϊκότητας και να συναναστρέφονται με φίλους για να ξεχαστούν, αλλά άλλοι νιώθουν θλίψη, άγχος ή ενοχές που αφήνουν το παιδί τους στον παππού και στην γιαγιά ενώ εργάζονται.
Το να διατηρήσετε την δουλειά σας και την ισορροπία της γονεϊκότητας σας είναι δύσκολο. Από τη μια πλευρά υπάρχει η πίεση του να πρέπει να είστε πάντα παρόν για όλους, κι από την άλλη οι ενοχές για το γεγονός ότι ξοδεύετε πολύ χρόνο στην εργασία σας και όχι στη δημιουργία αναμνήσεων των παιδιών σας .
Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι το καλύτερο δυνατό για εσάς και το παιδί σας.
Το να βρείτε λίγο μακριά από τα παιδιά σας για τον εαυτό σας ως γονέας μπορεί κι αυτό να είναι δύσκολο. Η αυτοφροντίδα είναι σημαντική για την καλή ψυχική και σωματική σας υγεία και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την επαγγελματική εξουθένωση.
Ωστόσο, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ενοχές όταν κάνετε διαλείμματα, ακόμη και αν γνωρίζετε ότι μακροπρόθεσμα είναι για το καλύτερο όλων σας.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις γονικές ενοχές;
Τα συναισθήματα ενοχής ή η χαμηλή διάθεση που επιμένουν στον χρόνο μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα για την καταπράυνση των αρνητικών συναισθημάτων.
1. Κάντε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τα social media συχνά δίνουν μια λάθος εντύπωση για τη ζωή που ζουν οι άνθρωποι και είναι σημαντικό να κάνετε περιστασιακά μερικά διαλείμματα από αυτά.
Όταν περιηγείστε στο Instagram ή το Facebook, προσπαθήστε να αγνοείτε τις ιδανικές εικόνες και θα πρέπει να θυμίζετε πάντα στον εαυτό σας, ότι κάθε μητέρα δυσκολεύετε μερικές φορές στη ζωή της.
2. Αναγνωρίστε ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε
Όλοι έχουμε σκαμπανεβάσματα στην διάθεση μας, έχοντας καλές και κακές μέρες. Να θυμάστε ότι δεν σας αξίζει να νιώθετε ενοχές. Είστε ικανοί για τα πάντα. Προσπαθείτε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για εσάς και το παιδί σας. Είστε καλός γονιός.
Αν είστε εργαζόμενος γονέας, να θυμάστε ότι πρέπει να ζείτε και τη δική σας ζωή. Μπορεί να μην μπορείτε να περνάτε όλη την μέρα ,καθημερινά με το παιδί σας, αλλά μπορείτε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του όταν δεν τελειώνετε την δουλεία σας.
Συχνά, είναι οι μικρές στιγμές που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία ,για παράδειγμα μια βόλτα στο πάρκο την ώρα του μεσημεριανού γεύματος ή να διαβάσετε ένα παραμύθι στο παιδί σας πριν τον ύπνο.
3. Ζητήστε υποστήριξη
Εάν αισθάνεστε πεσμένοι ή αγχωμένοι και τα συναισθήματα αυτά σας επηρεάζουν καθημερινά, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία.
Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται μετά την εγκυμοσύνη και επηρεάζει περισσότερες από 1 στις 10 γυναίκες μέσα σε ένα χρόνο από τον τοκετό.
Μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή να αναζητήσετε μόνοι σας θεραπεία σε έναν επαγγελματίας ψυχικής υγείας. Είναι επίσης χρήσιμο να συζητήσετε με φίλους και συγγενείς για το πώς αισθάνεστε.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook: juniorsclub.gr —> ΕΔΩ
Πως θα βοηθήσουν οι γονείς το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες το καλοκαίρι