Εφηβεία / 17+ Προτεινόμενο

3 Τρόποι για να αγαπήσουν οι έφηβοι – νέοι, τον εαυτό τους

από τη Ματίνα Λαδικού, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Εγκληματολόγος

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, οι νέοι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με το άγχος για την εικόνα του σώματός τους και τις κοινωνικές προσδοκίες που συνδέονται με την εποχή της παραλίας. Η πίεση να έχουν τέλεια σωματική διάπλαση, να συμμετέχουν σε έντονες προπονήσεις και να ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ψυχολογική δυσφορία.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα στερεότυπα που έχουν επηρεάσει την ψυχολογία των νέων ατόμων, θα εμβαθύνουμε στις βασανιστικές συνέπειες αυτών των πιέσεων και θα προτείνουμε μια πιο υγιή προοπτική για την προώθηση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας.

Αυτές είναι οι βάσεις για την προώθηση της ψυχικής και σωματικής υγείας:

*Καλλιέργεια της αυτοαποδοχής:

Η ενθάρρυνση των νέων να αναπτύξουν μια θετική εικόνα του σώματος που βασίζεται στην αυτοαποδοχή και την αυτοσυμπόνια είναι ζωτικής σημασίας. Η έμφαση στο ότι το σώμα του καθενός είναι μοναδικό και άξιο αγάπης και σεβασμού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και στην προώθηση πιο υγιών προοπτικών.

*Προώθηση ισορροπημένου τρόπου ζωής:

Η ανάδειξη της σημασίας της ισορροπημένης διατροφής, της τακτικής άσκησης για τη συνολική φυσική κατάσταση και των πρακτικών αυτοφροντίδας μπορείνα ανακατευθύνει την προσοχή από τα ακραία μέτρα στις βιώσιμες και ευχάριστες συνήθειες.

Η ενθάρρυνση των νέων ατόμων να ασχολούνται με δραστηριότητες που πραγματικά τους ευχαριστούν αντί να εστιάζουν αποκλειστικά σε στόχους που σχετίζονται με την εμφάνιση είναι απαραίτητη.

*Παιδεία στα μέσα ενημέρωσης:

Η εκπαίδευση των νέων σχετικά με τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης μπορεί να τους δώσει τη δυνατότητα να αξιολογούν κριτικά και να αμφισβητούν τα μη ρεαλιστικά ιδανικά που παρουσιάζονται στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Βοηθώντας τους να κατανοήσουν ότι οι εικόνες αυτές συχνά υφίστανται εκτεταμένη επεξεργασία και παραποίηση μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο της σύγκρισης και να προωθήσει μια πιο ρεαλιστική αυτοαντίληψη.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Το άρθρο, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη μου “Ξέρω τι θέλει ένα παιδί” σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Πώς θα βγω στην παραλία; Έφηβοι και νέοι έχουν λάθος πρότυπα

Ματίνα Λαδικού: Το διαδίκτυο και οι σχέσεις γονέων και παιδιών

Μετάβαση στο περιεχόμενο