Εφηβεία / 17+ Θέματα ψυχολογίας Προτεινόμενο

4 τρόποι να διαχειριστείτε το άγχος των Πανελληνίων Εξετάσεων

Ο καθηγητής Συμβουλευτικής – Ψυχολόγος, κος Βασιλόπουλος Στέφανος, συστήνει:

Ο νέοι οφείλουν να μπουν στη «μάχη» των πανελλαδικών με την καλύτερη δυνατή ψυχολογική, σωματική και πνευματική κατάσταση και ετοιμότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει – μεταξύ άλλων – τα εξής:

  1. Σε επίπεδο σκέψεων, να αποφύγουν την καταστροφολογία ή την πρόβλεψη του μέλλοντος και να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην προετοιμασία και το στόχο τους. Να μην αναλωθούν σε καταστροφικά σενάρια αναφορικά με το τι μπορεί να πάει στραβά στις εξετάσεις ή τι θα συμβεί αν δεν περάσουν στη σχολή που θέλουν, διότι αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει ανασταλτικά, δηλαδή λόγω του υπερβολικού άγχους και της απαισιόδοξης στάσης να ακυρωθεί η προετοιμασία που έχουν κάνει έως τώρα.

  1. Ειδικά πριν τις εξετάσεις θα πρέπει να αποφύγουν τις υπερβολές και τις καταχρήσεις (ξενύχτια, υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή άλλων
    ουσιών, κ.λπ.), να τρέφονται υγιεινά και να κοιμούνται επαρκώς, ώστε να αισθάνονται ξεκούραστοι και ήρεμοι.

  2. Να μην παραλείψουν να πάνε μια χαλαρωτική βόλτα με αγαπημένα τους πρόσωπα ή να δουν μια ενδιαφέρουσα ταινία/να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική, ως μέτρο αποσυμπίεσης από την ένταση των ημερών.

  3. Να υπενθυμίζουν διαρκώς στον εαυτό τους ότι οι επικείμενες εξετάσεις είναι μία μόνο «μάχη» από τις πολλές που θα κληθούν να δώσουν στο υπόλοιπο της ζωή τους – ούτε καν η πιο σημαντική ή η μοναδική διαδρομή για να φτάσουν στον στόχο τους – και ότι μεγαλύτερη αξία από το όποιο αποτέλεσμα έχει η προσπάθεια και το αγωνιστικό φρόνημα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη της δημοσιογράφου, Ελένης Βασιλοπούλου, “Ξέρω τι θέλει ένα παιδί” σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Οι έφηβοι μεταβαίνουν στην ενήλικη ζωή! Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι η «μητέρα των μαχών»

Bullying με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους: Θύτης, Θύμα ή Παρατηρητής ;

Το Καμπανάκι της Μητρότητας!

Μετάβαση στο περιεχόμενο