Εφηβεία / 17+ Προτεινόμενο Πρωταγωνιστές

Οι έφηβοι μεταβαίνουν στην ενήλικη ζωή! Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι η «μητέρα των μαχών»

της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub 

Πανελλήνιες 2023! Η Αυλαία των εξετάσεων άνοιξε και οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν στα θέματα, σύμφωνα με το επιστημονικό πεδίο στο οποίο ανήκουν οι σχολές που έχουν επιλέξει! Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις αποτελούν ορόσημο για την μετάβαση των υποψηφίων – μαθητών, από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην τριτοβάθμια. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι θα στιγματίσουν θετικά ή αρνητικά τη ζωή των παιδιών, γιατί στα 18 τους χρόνια έχουν δικαίωμα να δοκιμάσουν κι άλλες επαγγελματικές επιλογές ή να επιμείνουν στα όνειρα τους και να αποκτήσουν την ακαδημαϊκή κατάρτιση που τους προσφέρει η ανώτατη εκπαίδευση.

Με αφορμή τα μηνύματα που λαμβάνω τους τελευταίους μήνες, στο facebook του juniorsclub.gr, από υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, κύριο τους μέλημα είναι το υποστηρικτικό περιβάλλον από την οικογένεια, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν τρόπους να κατατροπώσουν ή να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος.

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα της Φωτεινής: “Φοβάμαι ότι αν αποτύχω στις πανελλήνιες, θα καταστραφεί το μέλλον μου. Αυτή η σκέψη με κυριεύει…”

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Συνέντευξη με τον Καθηγητή Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών – Ψυχολόγο, Στέφανο Βασιλόπουλο

Διανύουμε περίοδο πανελληνίων εξετάσεων και τα παιδιά χρειάζονται την υποστήριξη όλων μας!

j.c.:Τι σηματοδοτεί για τη ζωή τους, η εξεταστική περίοδος;

Σ.Β.:H εξεταστική περίοδος αποτελεί την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τους εφήβους. Καλούνται να αποδείξουν μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ότι είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες και τις πιέσεις και να συναγωνιστούν με επιτυχία τους συνομηλίκους τους για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στα δικά τους εφηβικά μάτια, έχουν φτάσει πλέον στο τελικό στάδιο μιας μακράς και κοπιαστικής ακαδημαϊκής διαδρομής η οποία περιλάμβανε τα πάντα: χαρές, απογοητεύσεις, σωματική και πνευματική κόπωση, αλλά και όνειρα με μεγάλες προσδοκίες.

Σηματοδοτεί, επίσης, και ένα σημείο καμπής στη ζωή τους, μια κρίσιμη περίοδο μετάβασης από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Μετά τις εισαγωγικές εξετάσεις, η ζωή τους αλλάζει σε σημαντικό βαθμό, διότι θα κληθούν να εγκαταλείψουν μια για πάντα την «εποχή της αθωότητας» ώστε να μεταβούν στην ενήλικη ζωή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, οι έφηβοι γνωρίζουν ότι αυτό τον καιρό βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος της οικογένειας και των συγγενών/φίλων και αυτό τους κολακεύει, αλλά και τους αγχώνει παράλληλα και τους φορτώνει με ευθύνη και επιπρόσθετα βάρη.

j.c.: Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος τους, πώς πρέπει να το διαχειριστούν;

Σ.Β.: Είναι σημαντικό – μέσα από τέτοιες μεγάλες προκλήσεις – οι νέοι να μάθουν να διαχειρίζονται τόσο την επιτυχία, όσο και την αποτυχία. Όπως και η επιτυχία, έτσι και η αποτυχία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής, ενώ μερικές φορές αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να υλοποιήσει κανείς τους στόχους του ή ακόμα και να επιτύχει μεγάλα πράγματα.

Αρκεί να μελετήσουμε τη βιογραφία σπουδαίων ανθρώπων του πνεύματος, της επιστήμης και του αθλητισμού για να πειστούμε ότι – κάποιες φορές – μέσα από τις αποτυχίες και τις ματαιώσεις οδηγούμαστε τελικά σε σημαντικά επιτεύγματα.

Το θέμα είναι πώς επεξεργαζόμαστε τις αποτυχίες μας και τι μαθήματα ζωής και αυτογνωσίας λαμβάνουμε μέσα από αυτές, ώστε την επόμενη φορά να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, οι πανελλαδικές εξετάσεις συνιστούν την πρώτη μεγάλη πρόκληση σε μια ατέρμονη σειρά από προκλήσεις και μάχες που θα δίνουν οι νέοι από εδώ και πέρα και όχι τη «μητέρα των μαχών» (όπως ίσως να φαντάζουν οι πανελλαδικές στα δικά τους μάτια).

Η συνέντευξη μου, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη μου “Ξέρω τι θέλει ένα παιδί” σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Οι έφηβοι ψηφίζουν: Έχουν άποψη, θέση και γνώση! Συνέντευξη με την 17χρονη Ραφαηλία Μυστακίδη – Βέργη

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Πατρών: “Ο ήλιος είναι φίλος μας ή εχθρός μας;”

Μετάβαση στο περιεχόμενο