Διανύουμε περίοδο των εξετάσεων, παρέα με όλα όσα τη συνοδεύουν. Τα μέτρια επίπεδα άγχους είναι βοηθητικά μιας και συμβάλλουν στην κινητοποίηση και στο καλό αποτέλεσμα, όταν όμως αυτά γίνονται επικίνδυνα αυξημένα, τότε μας οδηγούν σε λάθη και μειωμένη απόδοση.
από την Ιωάννα Τσάκωνα, Ψυχολόγο – Συγγραφέα παιδικών βιβλίων – Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. – MSc “Αντιμετώπιση του πόνου”- Τομέας Ιατρικής Ψυχολογίας- Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων
Tips για παιδιά
1. Να θυμάστε πως όσους θαυμάζουμε και έχουν “επιτύχει” σε πολλά, έχουν επίσης “αποτύχει” σε πολλά.
Προσωπικά ενθαρρύνω τους εφήβους και νέους, που παρακολουθώ, να βγάζουν συνειδητά από το ρεπερτόριο του λεξιλογίου τους, τις λέξεις επιτυχία και αποτυχία και να βάζουν στη θέση αυτών τις λέξεις “διαφορετικά αποτελέσματα”! Είναι πιο ανακουφιστικές…
2. Ας μη προδικάζετε καταστάσεις, λέγοντας “δε θα φοβηθώ” ή “θα πετύχω σίγουρα”.
Αντιθέτως, να λέτε τακτικά στον εαυτό σας “ακόμα και αν φοβηθώ θα το αντιμετωπίσω”, “θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ” ή… “ξέρω τον τρόπο να ελέγχω το άγχος μου, επαναλαμβάνοντας μια λέξη κλειδί όπως ήρεμα ή χαλαρά”
3. Σε συνέχεια των παραπάνω, φροντίστε να μιλάτε στον εαυτό σας – είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχετε- με τρόπο ενθαρρυντικό και τροφοδοτικό/υποστηρικτικό/τρυφερό. Πχ “ακόμα και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα ονειρεύομαι, πάντα υπάρχουν ευκαιρίες και πολλές εναλλακτικές μπροστά μου” ή “εγώ αυτό θα το κάνω στο τέλος να μου βγει σε καλό!!!” Όσο και αν σου φαίνεται παράλογο αυτό, δεν είναι καθόλου.
Σκέψου πόσα πέρασες έως τώρα για να μάθεις… Πόσες θάλασσες, βουνά και μονοπάτια πέρασες στη ζωή σου, για να μπορέσεις να σταθείς στα πόδια σου. Τίποτε δε πάει χαμένο. Υιοθέτησε αυτό το νέο τρόπο σκέψης, που μόνο “δωρα” θα σου φέρει. Κάθε φορά λοιπόν που βρίσκεσαι μπροστά σε ένα “εμπόδιο” – είτε λέγεται εξετάσεις είτε οτιδήποτε άλλο- θύμιζε στον εαυτό σου “ναι, μπορεί να περνάω ζόρικα τώρα αλλά στο τέλος…επιλέγω όλο αυτό να μου βγει σε καλό!”. Να θυμάσαι πάντα να το λες στον εαυτό σου! Και αν δε μπορείς να δεις αυτό το καλό, τότε να ξέρεις πως το τέλος δεν έχει έρθει ακόμα!
4. Μην παραλείπετε να ασχολείστε με πράγματα που γεμίζουν την ψυχή σας με φως. Αναρωτηθείτε “what do I do for fun?” Είναι μια βόλτα με φίλους; γυμναστήριο; ταινία; Και απλά μα καθόλου απλοϊκά ενσωματώστε αυτό στην καθημερινότητα της μελέτης και των επαναλήψεων της ύλης!
5. Κάντε αναδρομή τακτικά στο παρελθόν που τόσες φορές αμφιβάλλατε για πράγματα αλλά τελικά ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ! Σας εύχομαι ψυχική δύναμη, καλή εμπειρία και καλή προσπάθεια, με την προσδοκία να αξιολογήσετε τι από το κείμενο αυτό σας ταιριάζει και επιθυμείτε να εντάξετε στη ζωή σας και τι όχι.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Ανδρέας Παπακωνσταντινόπουλος: Ο Πρωταθλητισμός απαιτεί συνέπεια, η μουσική με ηρεμεί