Οι εποχές αλλάζουν, οι συνήθειες αλλάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν όταν υπάρχει παιδεία πρώτα μέσα από το σπίτι. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πλέον δικαιολογίες του τύπου δεν ήξερα, δεν είναι της γενιάς μου αυτά, δεν μου έχει γίνει συνήθεια κλπ. Θα μάθουμε, θα ενημερωθούμε και θα ενταχθούμε στους σωστούς ρυθμούς αυτής της εποχής!
Γι΄αυτό το αγαπημένο σας μέσο ενημέρωσης juniorsclub.gr υπάρχει, για να σας προσφέρει τη δυνατότητα να μάθετε πρώτα εσείς και μετά να διδάξετε τα παιδιά σας, ότι πρέπει να αγαπήσουν τον εαυτό του, το συνάνθρωπο, τα ζώα, τη φύση, το περιβάλλον!!!
Ας διδάξουμε στους γονείς και στα παιδιά, να σέβονται και να προστατεύουν τη φύση και το περιβάλλον, προκειμένου να προσπαθήσουν – και μόνο αν επιθυμούν θα τα καταφέρουν – να αντιστρέψουν την καταστροφή που έχει προκαλέσει η πορεία του ανθρώπου στον πλανήτη.
Κι ενώ ένα άτομο δεν αρκεί για να σώσει τη Γη, όταν μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη νοοτροπία υιοθετούνται από μεγάλες μερίδες κόσμου, μπορεί να σημειωθεί βελτίωση. Άλλωστε, μεγαλώνοντας παιδιά με οικολογική συνείδηση, εξασφαλίζουμε ότι ως ενήλικες θα είναι σε θέση να ενημερώνονται σωστά και να διεκδικούν τις αλλαγές και τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για τη σωτηρία του πλανήτη.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Ορίστε λοιπόν μερικοί τρόποι να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας οικολογική συνείδηση.
1. Δίνουμε το σωστό παράδειγμα
Για τα παιδιά μας είμαστε το πρώτο και πιο καθοριστικό πρότυπο, καθώς έχουν την τάση να μιμούνται – έστω και ασυνείδητα – τις συμπεριφορές μας. Επομένως, βασική προϋπόθεση για να τους καλλιεργήσουμε μια φιλική προς το περιβάλλον νοοτροπία είναι δίνοντας το σωστό παράδειγμα μέσα από τις καθημερινές μας πράξεις. Ετσι, φροντίζουμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα της οικογένειάς μας οικολογικές πρακτικές:
- Κλείνουμε τα φώτα στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε
- Κλείνουμε τη βρύση όσο βουρτσίζουμε τα δόντια μας
- Πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ με τις δικές μας, πάνινες σακούλες, ώστε να μη χρειαστούμε πλαστικές
- Αποφεύγουμε τις πλαστικές συσκευασίες
- Κάνουμε ανακύκλωση
2. Εξηγούμε τις φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μας.
Ακόμη κι αν έχουμε ήδη κάνει πολλές φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές στην καθημερινή μας ζωή, όπως η ανακύκλωση ή ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, τα παιδιά μας μπορεί να μη συνειδητοποιούν ότι κάνουμε αυτές τις επιλογές για να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Μπορεί απλά να πιστεύουν ότι είναι κάτι που κάνουν όλοι. Για να τα βοηθήσουμε να κατανοήσουν καλύτερα τι ακριβώς κάνουμε, φροντίζουμε να τους επισημάνουμε καθεμία από τις οικολογικές επιλογές μας καθώς και τον σκοπό που αυτή εξυπηρετεί.
3. Εμπλέκουμε τα παιδιά στη διαδικασία της ανακύκλωσης
Μια σημαντική οικολογική επιλογή που μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά μας είναι η ανακύκλωση. Όταν ανακυκλώνουμε, εξηγούμε στα παιδιά μας γιατί ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία και πώς θα επαναχρησιμοποιηθούν αυτά τα προϊόντα. Φροντίζουμε επίσης να τα συμπεριλάβουμε στη διαδικασία ώστε να τους εμφυσήσουμε μια βαθύτερη εκτίμηση και κατανόηση σχετικά με το γιατί είναι τόσο σημαντική.
4.Τα ενθαρρύνουμε να επαναχρησιμοποιούν προϊόντα
Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις άσκοπες αγορές και δημιουργούμε δίκτυα ανταλλαγής με την οικογένεια ή τους φίλους μας. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν αν λάβουν μια τσάντα γεμάτη με ρούχα που δεν κάνουν πια στο μεγαλύτερο ξαδερφάκι τους και θα ωφεληθούν σημαντικά αν μάθουν να απολαμβάνουν την προσφορά των πραγμάτων που τα ίδια δεν χρησιμοποιούν πλέον. Μάλιστα, αυτή η τακτική δεν ευνοεί μόνο το περιβάλλον αλλά και τον χαρακτήρα τους, καθώς τα βοηθά να ενσωματώσουν και να εμπεδώσουν την αξία της αλληλεγγύης.
5.Αποφεύγουμε τα προϊόντα μιας χρήσης
Προϊόντα μιας χρήσης, όπως πλαστικά μπουκάλια νερού, χάρτινα πιάτα και πλαστικά μαχαιροπίρουνα, προκαλούν τόνους αποβλήτων που μπορούν εύκολα να αποφευχθούν. Προσπαθούμε λοιπόν να αποφύγουμε τη χρήση αυτών των προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα, αντί να αγοράζουμε κάθε μέρα καφέ σε χάρτινο κύπελλο, αγοράζουμε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο κύπελλο και ζητάμε να μας τον βάζουν εκεί, εξηγώντας στα παιδιά μας ότι κάπως έτσι γλιτώνουμε 360 χάρτινα ή πλαστικά κύπελλα τον χρόνο. Παράλληλα, τους εξηγούμε τι είναι οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και γιατί είναι τόσο σημαντικό να αποφεύγουμε τα περιττά σκουπίδια.
6.Βγαίνουμε μια οικογενειακή βόλτα στη φύση
Οταν τα παιδιά περνούν χρόνο στη φύση, αποκτούν μια μεγαλύτερη εκτίμηση για το περιβάλλον. Περπατάμε λοιπόν μέχρι το πάρκο της γειτονιάς μας ή κανονίζουμε μια οικογενειακή απόδραση σε ένα δάσος. Μάλιστα, μπορούμε να συνεργαστούμε με τα παιδιά για να καταγράψουμε τα φυτά και τα ζώα που βλέπουμε γύρω μας. Δείχνοντας στα παιδιά μας τη μαγεία της φύσης, θα τους εμπνεύσουμε έναν νέο σεβασμό για την προστασία της.
7.Μετατρέπουμε την ενημέρωση σε διασκέδαση
Ποιος είπε ότι η μάθηση σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να είναι διασκεδαστική; Υπάρχουν διαθέσιμα βιβλία μέσα από τα οποία μπορούμε να διδάξουμε με ενδιαφέροντα τρόπο στα παιδιά μας τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Διαβάζουμε λοιπόν σχετικά βιβλία με τα παιδιά μας και, στη συνέχεια, τα ρωτάμε για τα μαθήματα που πήραν και τους εξηγούμε πώς αυτά που διάβασαν μπορούν να εφαρμοστούν στον πραγματικό κόσμο. Παράλληλα, μπορούμε να κανονίσουμε οικογενειακά movie nights και να δούμε όλοι μαζί ταινίες ή ντοκιμαντέρ με περιβαλλοντικό μήνυμα.
Διαβάστε επίσης:
Φταίει η ρύπανση για την μείωση των γεννήσεων; – Τι απαντά η επιστήμη
Αυτό το κορίτσι συλλέγει κουτιά από χυμούς και χτίζει σπίτια για τα αδέσποτα ζωάκια στο δρόμο!
Κάννες: Υποβρύχιο μουσείο προστατεύει τη θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο – Δείτε εντυπωσιακές εικόνες
e-smartec: Η “βιώσιμη” μετακίνηση από και προς το σχολείο
Ένας υπέροχος οικολογικός τοίχος από εκατομμύρια πολύχρωμα πλαστικά καπάκια! – Δείτε εικόνες