Tips-Décor

8 φυτά που μπορούν να απορροφήσουν την υγρασία στο σπίτι σας

Η υγρασία στο σπίτι είναι ένα κοινό πρόβλημα που υποφέρουν πολλοί άνθρωποι. Όχι μόνο προκαλεί ζημιά σε τοίχους και οροφές, αλλά αν το πρόβλημα δεν διορθωθεί σύντομα με καλό αερισμό, θα προκαλέσει τελικά μούχλα και άλλους τύπους μύκητα. Η έκθεση σε περιβάλλοντα όπως αυτά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία: από ρινική συμφόρηση έως φαγούρα στα μάτια ή στο δέρμα. Ένας φυσικός τρόπος για να ελέγξετε την υγρασία, και τη μούχλα που θα μπορούσε να προκύψει από αυτήν, είναι να χρησιμοποιήσετε φυτά εσωτερικού χώρου ως φυσικά απορροφητικά της υπερβολικής υγρασίας στον αέρα ενός συγκεκριμένου δωματίου. Θα σας παρουσιάσω 8 φυτά που μπορούν να απορροφήσουν την υγρασία στο σπίτι σας!

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

αγγλικός κισσός

Ο αγγλικός κισσός είναι ένα αναρριχώμενο φυτό που συχνά αναπτύσσεται σε κρεμαστές γλάστρες. Οι άνθρωποι το τοποθετούν συχνά εκεί για να μην σκαρφαλώνει σε τοίχους ή άλλα μέρη του σπιτιού. Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι εγγενές στις ακτές του Ευρωπαϊκού Ατλαντικού. Ο φυσικός του βιότοπος περιλαμβάνει υγρά και εύκρατα δάση. Αυτό το φυτό τοποθετείται ιδανικά στα πιο υγρά δωμάτια του σπιτιού σας. Μπορεί να είναι το μπάνιο, ίσως ακόμα και η κουζίνα, αν για παράδειγμα βράσετε πολλά ζυμαρικά ή λαχανικά. Είναι επίσης τέλειο για να κρεμαστεί πάνω από τον νεροχύτη της κουζίνας ή δίπλα σε ένα παράθυρο.

κρίνος της Ειρήνης

Το κρίνο της ειρήνης, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι στην πραγματικότητα Spathiphyllum, είναι ένα τροπικό φυτό που είναι εγγενές σε ορισμένα μέρη της Αμερικής. Αυτό το όμορφο φυτό, ωστόσο, δεν ανέχεται τον παγετό ή τα ρεύματα, επομένως καλλιεργείται συνήθως σε εσωτερικούς χώρους όπου μπορεί να ευδοκιμήσει με σχετικά σταθερή θερμοκρασία. Χρειάζεται να το ποτίζετε μόνο μια φορά την εβδομάδα και επιπλέον δεν χρειάζεται πολύ φωτισμό. Όλα αυτά τα πράγματα κάνουν τον κρίνο της ειρήνης μια εξαιρετική επιλογή. Μπορείτε να το τοποθετήσετε ακόμη και στο μπάνιο.

φυτό αράχνη

Γνωστό και ως κισσός αράχνης, φυτό κορδέλας, αυτό το φυτό μπορεί να απορροφήσει την υγρασία του περιβάλλοντος — επομένως είναι ιδανικό να το έχετε στο σπίτι. Είναι ικανό να εξαλείφει τις κοινές τοξίνες του οικιακού αέρα όπως η φορμαλδεΰδη και το ξυλόλιο. Σε εσωτερικούς χώρους, χρειάζεται μόνο μέτριο φως. Αν τοποθετηθεί στη σκιά μπορεί να χάσει τη λευκή ταινία που το χαρακτηρίζει. Αλλά αν το τοποθετήσετε σε άμεσο ηλιακό φως, μπορεί εύκολα να καεί. Ανέχεται αρκετά καλά τη λειψυδρία, κυρίως επειδή αποθηκεύει το νερό στο παχύ ριζικό του σύστημα, οπότε δεν θα χρειαστεί να το ποτίζετε πολύ συχνά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή όταν κάνει ζέστη, πρέπει να αυξήσετε τη συχνότητα του ποτίσματος του φυτού. Είναι ένα εξαιρετικό φυτό για να το κρεμάτε πάνω από μια μπανιέρα, για παράδειγμα.

αερογαρίφαλο

Όπως όλα τα επιφυτικά φυτά, τα γαρίφαλα αέρα απορροφούν την υγρασία από τον αέρα. Όπως μπορείτε να δείτε από την εικόνα, αυτό το φυτό δεν ριζώνει στο έδαφος, όπου άλλα φυτά εξάγουν συνήθως θρεπτικά συστατικά ή νερό. Αυτό το είδος αναπτύσσεται κυρίως στα βροχερά μέρη του κόσμου, από το επίπεδο της θάλασσας έως και αρκετές εκατοντάδες μέτρα υψόμετρο. Λόγω της φύσης των περιοχών στις οποίες αναπτύσσεται φυσικά, τα φύλλα γαρίφαλου αέρα καλύπτονται με εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται τριχώματα που είναι ικανά να απορροφούν γρήγορα το νερό που συσσωρεύεται πάνω τους.

φτέρη

Η φτέρη είναι ένα δημοφιλές φυτό που πρέπει να έχετε στο σπίτι. Καλλιεργείται συχνά σε κρεμαστές γλάστρες, κάτι που της αρέσει επίσης. Ευδοκιμεί σε υγρές, σκιερές τοποθεσίες, ωστόσο, όταν βρίσκεται μέσα σε ένα σπίτι, ανταποκρίνεται καλύτερα στο έντονο φιλτραρισμένο φως. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του όμορφου φυτού είναι ότι, εκτός από τις ιδιότητες αφύγρανσης, φιλτράρει τις χημικές ουσίες από τον αέρα. Αυτό μπορεί να σας φανεί χρήσιμο εάν θέλετε να καθαρίσετε τον αέρα που αναπνέετε στο σπίτι χρησιμοποιώντας φυσικά μέσα.

μέντα

Αυτό το δημοφιλές αρωματικό φυτό είναι εξαιρετικό όταν πρόκειται για την απορρόφηση της υγρασίας στο σπίτι. Η ικανότητά του να αναπτύσσεται σε υγρά περιβάλλοντα και εδάφη το καθιστά το ιδανικό φυτό για να έχετε στους κήπους, την κουζίνα, το μπάνιο ή οποιοδήποτε άλλο φρέσκο ​​αλλά υγρό σημείο στο σπίτι όπου θα ευδοκιμήσει. Γενικά, τα φυτά μέντας αντέχουν ένα ευρύ φάσμα κλιματικών συνθηκών και συνθηκών ποτίσματος και μπορούν ακόμη και να αναπτυχθούν όταν εκτίθενται στον πλήρη ήλιο. Αναπτύσσεται όλο το χρόνο και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στη μαγειρική ή κατά την παρασκευή αφεψημάτων.

καλαθέα

Με καταγωγή από τη Βραζιλία και το Περού, η οικογένεια Calathea είναι μια δημοφιλής επιλογή όταν πρόκειται για καλλωπιστικά φυτά. Ορισμένες ποικιλίες αυτού του φυτού είναι γνωστές ως πρεγκάρια ή ζέβρα. Όντας φυτό ζούγκλας, η καλαθέα απαιτούν ένα περιβάλλον υψηλής υγρασίας που μιμείται το φυσικό τους περιβάλλον. Ωστόσο, όταν τους δοθεί η σωστή φροντίδα και κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, αυτά τα εξωτικά φυτά μπορούν να μεγαλώσουν έως και περίπου 5 μέτρα ψηλά με πλατιά φύλλα. Είναι φυτά βραδείας ανάπτυξης και μόλις φτάσουν στο πλήρες ύψος τους, θα σταματήσουν να αναπτύσσονται, κάτι που μπορεί επίσης να είναι βολικό να το έχετε κατά νου. Μπορούν να τα πάνε πολύ καλά σε ένα σημείο όπως ένα μπάνιο, για παράδειγμα.

ορχιδέα

Αυτά είναι όμορφα ανθοφόρα φυτά που, εκτός από το να κάνουν το σπίτι σας πιο άνετο, θα βοηθήσουν στη μείωση της υγρασίας στο δωμάτιο όπου τα τοποθετείτε. Επειδή οι ρίζες τους δεν βρίσκονται στο έδαφος, απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά τους από τον αέρα γύρω τους, όπως και άλλα είδη που αναφέραμε προηγουμένως. Επιπλέον, μερικά από αυτά είναι γνωστό ότι αναπτύσσουν ψευδοβολβούς, που είναι ένα μέρος που ειδικεύεται στην αποθήκευση νερού και τους βοηθά να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις συνθήκες ξηρασίας. Η τοποθέτησή τους στο μπάνιο είναι μια καλή ιδέα καθώς μπορούν να απορροφήσουν την υγρασία από το ντους.

πηγή

«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Η επιδότηση, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια

Μετάβαση στο περιεχόμενο