Θέματα ψυχολογίας

9 σημεία για να εντοπίσετε τους χειριστικούς ανθρώπους που επηρεάζουν αρνητικά τη ζώη σας

Άνθρωποι που μπορούν να χειραγωγούν γνωρίζουν καλά πως να σας εξαπατήσουν. Μπορούν εύκολα να δείξουν φιλικές και και ειλικρινείς διαθέσεις, αλλά αυτή τους η προσέγγιση είναι η όψη ενός προσωπείου, που κρύβει τις πραγματικές τους προθέσεις. Είναι ο τρόπος τους, για να σας παγιδέψουν σε μια σχέση μαζί τους, πριν δείτε το πραγματικό τους πρόσωπο.
 
Τέτοιοι άνθρωποι δεν νοιάζονται πραγματικά για σας. Θέλουν να αποκτήσουν έλεγχο πάνω σας, έτσι ώστε να προθυμοποιηθείτε να συμμετάσχετε στα σχέδιά τους. Και για να το πετύχουν χρησιμοποιούν αρκετά μέσα. Διαστρεβλώνουν τα λόγια και τις πράξεις σας, έτσι ώστε ούτε εσείς να μην μπορείτε να τα αναγνωρίσετε. Θα προσπαθήσουν να σας μπερδέψουν, ακόμη και να σας κάνουν να νιώσετε ανόητοι. Στρεβλώνουν την αλήθεια και προσφεύγουν σε ψέματα, αν αυτό εξυπηρετεί τον σκοπό τους.
 
Οι χειριστικοί άνθρωποι παίζουν συχνά το θύμα, δίνοντάς σας την εντύπωση ότι εσείς φταίτε για το πρόβλημά τους, γιατί δεν αναλάβατε την ευθύνη. Μπορεί να σας φέρονται επιθετικά ή όμορφα τη μια στιγμή και την άλλη να είναι αδιάφοροι, για να παίξουν μαζί σας και να σας γεμίσουν φόβους και ανασφάλειες. Συχνά σας φέρνουν σε δύσκολη θέση και προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επιθετικοί έως μανιακοί, καταφεύγοντας σε προσωπικές επιθέσεις και ασκώντας συνεχώς κριτική σε σας επίμονα, στην προσπάθειά τους να πάρουν αυτό που θέλουν. Μπορούν να σας φοβερίσουν, να σας ασκήσουν μπούλιγκ και δεν θα σταματήσουν μέχρι να καταφέρουν να σας τουμπάρουν.
 
Διαβάστε τα εννέα βασικά χαρακτηριστικά των χειριστικών ανθρώπων, ώστε να είστε υποψιασμένοι όταν σας πλησιάζει ένας από αυτούς. Η κατανόηση αυτών των βασικών σημείων μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε μακριά από μια τοξικά καταναγκαστική σχέση. Να είστε συνεχώς υποψιασμένοι και να αναγνωρίζετε και να εμπιστεύεστε τα αληθινά γνωρίσματα του εαυτού σας. Προβλέψτε τις επόμενες ενέργειες αυτών των ανθρώπων, ώστε να αποφύγετε μια σύγκρουση και να διατηρήσετε τη δική σας ακεραιότητα αλώβητη.
 
1. Οι χειριστικοί άνθρωποι αδυνατούν να κατανοήσουν τα σχέδια των άλλων και δημιουργούν δικά τους σενάρια, πιστεύοντας ότι ο δικός τους τρόπος χειρισμού μιας κατάστασης είναι καλύτερος. Αυτό γίνεται επειδή έτσι οι ανάγκες τους ικανοποιούνται και αυτό είναι που μετράει γι’ αυτούς. Τελικά, οι σκέψεις, τα αισθήματα, τα θέλω και όλες οι ενέργειες των άλλων δεν έχουν σημασία, γιατί δεν κερδίζουν τίποτα από αυτά. Ποτέ δεν παραδέχονται ότι έκαναν αυτοί το λάθος και ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους.
 
2. Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την έννοια των ορίων. Είναι αμείλικτοι στις επιδιώξεις τους και δεν ενδιαφέρονται για το ποιον θα πληγώσουν για να τις πετύχουν.
 
Η σωματική και ψυχολογική πίεση που νιώθετε από αυτούς δεν αποτελεί πρόβλημα για τους ίδιους. Δεν ξέρουν τι σημαίνει προσωπικός χώρος και ανεξαρτησία. Ο παρασιτισμός είναι συχνά γι’ αυτούς μια αποδεκτή κατάσταση. Κάποιος όμως, που νιώθει πως η ενέργειά του απομυζείται από τέτοιες συμπεριφορές, νιώθει απεγνωσμένος, κουρασμένος, εξασθενημένος και ταπεινωμένος.
 
3. Οι χειριστικοί άνθρωποι αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες της δικής τους συμπεριφοράς και κατηγορούν τους άλλους για όσα προκαλούν οι ίδιοι. Δεν είναι ότι δεν θέλουν να είναι υπεύθυνοι Αλλά ένα χειριστικό άτομο δεν βλέπει τίποτα το λάθος με το να αρνηθεί να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του, ακόμη και όταν σας ζητάει να αναλάβετε την ευθύνη για τις δικές σας. Σας ζητά να αναλάβετε τις ευθύνες σας για ό, τι αφορά την ικανοποίηση των αναγκών του, και την ίδια στιγμή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την εκπλήρωση των δικών σας.
 
4. Οι χειριστικοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες μας, τη συναισθηματική μας νοημοσύνη και κυρίως την φιλοτιμία μας. Εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να συνάψουν κάποιου είδους σχέση μαζί σας, λόγω της ευγένειάς σας, των συναισθημάτων σας, τις ιδιότητάς σας να νοιάζεστε και να βοηθάτε τους άλλους.
 
Αρχικά, μπορεί να τονίσουν την καλοσύνη και την ευγένεια σας, επαινώντας σας για το πόσο υπέροχος άνθρωπος είστε. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι έπαινοι ελαχιστοποιούνται, διότι εξυπηρετείτε πλέον κάποιον που δεν νοιάζεται πραγματικά για σας. Αυτό για το οποίο πραγματικά νοιάζονται είναι το τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτούς.
 
5. Αν θέλετε έναν εύκολο τρόπο να διακρίνετε τους χειριστικούς από τους αληθινούς ανθρώπους, δώστε προσοχή στον τρόπο που μιλούν για τους άλλους σε σχέση με σας. Όπως κατηγορούν τους άλλους όταν μιλούν με σας, με τον ίδιο τρόπο αναφέρονται για σας σε άλλους πίσω από την πλάτη σας. Είναι μανούλες στο να δημιουργούν σενάρια και εντάσεις που καταλήγουν σε ίντριγκες, αντιπαλότητα, και ζήλια.
 
6. Ποτέ μην σπαταλάτε το χρόνο σας προσπαθώντας να αποδείξετε ποιοι είστε σε ανθρώπους που συχνά δεν σας καταλαβαίνουν. Αν δεν σας αποδεχτούν με την πρώτη, μην κρέμεστε από αυτούς με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα σας καταλάβουν. Προφανώς, απορρίπτουν αυτό που βλέπουν σε σας και δεν τους ενδιαφέρετε ως πρόσωπο.
 
7. Αξιολογήστε τους ανθρώπους από τις πράξεις τους και μην παρασύρεστε από τα λόγια τους. Να θυμάστε πάντα ότι αυτά που κάποιος λέει και κάνει είναι δύο πολύ ξεχωριστά και διακριτά πράγματα που διαφέρουν μεταξύ τους. Κρίνετε κάποιον πολύ προσεκτικά, χωρίς να τον δικαιολογείτε για όσα κάνει. Συνήθως αυτό που βλέπετε είναι η πραγματικότητα του χαρακτήρα του.
 
8. Οι χειριστικοί άνθρωποι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να φέρονται καλά στους άλλους προσποιούμενοι, με τέτοιο τρόπο που γίνονται πιστικοί. Αυτό είναι βασικό. Η αρχική συνάντηση με κάποιον καθορίζει το είδος της σχέσης που μπορεί να έχουμε μαζί του. Από την αρχή θα πρέπει να διακρίνουμε αν ένα πρόσωπο δεν είναι αυτό που φαίνεται, και αν κρύβεται πίσω από την μάσκα μιας κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς, ώστε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί στη σχέση μας μαζί του.
 
9. Αναθεωρήστε τις απόψεις σας για κάποιον, όποτε αυτό χρειαστεί. Τίποτα δεν είναι αρκετό και αιώνιο. Καθώς η ζωή προχωράει, οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές μας μπορεί να αλλάξουν. Και όποτε οι ιδέες μας αλλάζουν, επηρεάζεται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά μας. Έτσι, συχνά περνάμε διαστήματα που δεν είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και τις αποφάσεις μας.
 
Εκείνο το διάστημα, που είμαστε αρκετά ευάλωτοι, είναι πολύ εύκολο να χειραγωγηθούμε από έναν χειριστικό άνθρωπο, με τρόπο που να πιστεύουμε πως οι πεποιθήσεις του είναι οι σωστές και πως έχει το δικαίωμα να μας ασκεί κριτική για τις δικές μας πράξεις. Ένας τέτοιος άνθρωπος, στις ευάλωτες στιγμές μας, μπορεί να καθοδηγεί και να κατευθύνει ακόμα και τις σκέψεις μας.
Μετάβαση στο περιεχόμενο