Είναι ένα από τα «σύμβολα» του πασχαλινού τραπεζιού: τα τσουρέκια, το γλύκισμα που πατροπαράδοτα φτιάχνεται την Μεγάλη Πέμπτη προς τιμήν της Ανάστασης!
Φέτος μην τα ψάξετε αλλού μόνο στο Ζαχαροπλαστείο Πλέγας (Γούναρη 150, Πάτρα – τηλ. 2610. 323.695) !
Τα τσουρέκια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου. Το όνομα “τσουρέκι” προέρχεται από την Τουρκική λέξη “corek” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά, ενώ υπάρχουν πολλά είδη corek που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας.
Κλασσικά στην Πάτρα ο προορισμός είναι ένας, το Ζαχαροπλαστείο Πλέγας (Γούναρη 150, Πάτρα – τηλ. 2610. 323.695) .
Η πιο νόστιμη συνταγή της πόλης!
Υλικά Συνταγής
- 4 κούπες αλεύρι για τσουρέκι
- 1 κουταλιά μαγιά σε σκόνη
- 1 κουταλιά μαστίχα
- 1 κουταλιά αλάτι
- 3/4 κούπας ζάχαρη
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Μισό σφηνάκι κονιάκ
- 2 αυγά
- Μισή κούπα βούτυρο λιωμένο
- 1/4 κούπας γάλα χλιαρό
- λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
- 1 κρόκος αυγού
Για το πασπάλισμα
- 1 κούπα αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 1/4 κούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά κανέλλα
Εκτέλεση Συνταγής
Σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη μαστίχα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα βάζουμε το μείγμα στο μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, το κονιάκ, τα αυγά, το βούτυρο και το γάλα και ζυμώνουμε για 7 λεπτά περίπου.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Προσοχή: Δεν το παρακάνουμε στο ζύμωμα. Σκοπός μας είναι η ζύμη να είναι αφράτη. Γι’αυτό ζυμώνουμε για συγκεκριμένο χρόνο, όχι παραπάνω!
Μόλις γίνει η ζύμη μας ομοιόμορφη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Σε ένα άλλο μπωλ, ετοιμάζουμε το μείγμα με το οποίο θα πασπαλίσουμε τα τσουρέκια. Δηλαδή ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Αλευρώνουμε την ζύμη μας και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο.
Με το πινέλο, αλείφουμε το φύλλο του τσουρεκιού με λίγο βούτυρο.
Πασπαλίζουμε από πάνω με το μίγμα της κανέλλας με τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα και τυλίγουμε το φύλλο απαλά σε ρολό.
Με ένα μαχαίρι, κόβουμε το ρολό στα τρία. Παίρνουμε κάθε ένα ρολό και το πλέκουμε σε μία πλεξούδα.
Τοποθετούμε τα τρία τσουρέκια στο ταψί, απομακρυσμένα το ένα από το άλλο και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν.
Τέλος, αλείφουμε κάθε τσουρέκι με τον κρόκο του αυγού. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι, δεν είναι υποχρεωτικό…
Ψήνουμε τα τσουρέκια για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καλό Πάσχα!