Τα αγόρια των οποίων οι μητέρες έπασχαν από κατάθλιψη ενώ κατά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να είναι υπερκινητικά και επιθετικά, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές από τον Καναδά διαπίστωσαν επίσης, ότι τα παιδιά αυτά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη έως την ηλικία των 18 ετών, εάν οι μητέρες τους υπέφεραν από προγεννητική κατάθλιψη.
Εκτιμάται ότι έως και το ένα πέμπτο των γυναικών πάσχουν από συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – με τις πλήρεις επιδράσεις στο έμβρυο να παραμένουν ασαφές, ανέφερε η ομάδα. Η προγεννητική κατάθλιψη συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς και ανάπτυξης στα παιδιά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτό ήταν ασαφής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ωστόσο, μια εξήγηση θα μπορούσε να έγκειται στις εξασθενημένες εγκεφαλικές συνδέσεις που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Η αδύναμη λευκή ουσία στον εγκέφαλο συνδέθηκε επίσης με αυξημένη επιθετικότητα και υπερκινητικότητα στα αρσενικά παιδιά, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Στη μελέτη της, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι του Καναδά, εξέτασε 54 μέλλουσες μητέρες και τα παιδιά τα οποία γεννήθηκαν από αυτές.
Σε αρκετά σημεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ζητήθηκε από τις γυναίκες να ολοκληρώσουν μια έρευνα που τους ρωτούσε εάν αντιμετώπιζαν συμπτώματα κατάθλιψης.
Μετά τη γέννηση των παιδιών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη λεγόμενη «διάχυτη μαγνητική τομογραφία» – μια τεχνική απεικόνισης που μπορεί να αποκαλύψει την ισχύ των δομικών συνδέσεων μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου – για να εξετάσει τη λευκή ουσία των παιδιών.
Μεγαλύτερα συμπτώματα προγεννητικής κατάθλιψης στις μητέρες βρέθηκαν να σχετίζονται με ασθενέστερες συνδέσεις λευκής ύλης μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη συναισθηματική επεξεργασία των παιδιών, ανέφεραν οι ερευνητές.
Αυτές οι σχετικές συνδετικές αδυναμίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λεγόμενες «μη ρυθμισμένες συναισθηματικές καταστάσεις» στα παιδιά – κατά τις οποίες οποίες δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν την ένταση και τη διάρκεια των αρνητικών συναισθημάτων όπως ο φόβος, η θλίψη ή ο θυμός.
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα παιδιά των καταθλιπτικών μητέρων έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την ίδια ασθένεια, σημείωσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για καλύτερη προγεννητική φροντίδα για την αναγνώριση και τη θεραπεία της προγεννητικής κατάθλιψης, προκειμένου να υποστηρίζονται οι μητέρες και η ανάπτυξη των παιδιών τους, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η προγεννητική μητρική κατάθλιψη επηρεάζει τη συμπεριφορά του παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την κατάλληλη αντιμετώπιση των προγεννητικών προβλημάτων μητρικής ψυχικής υγείας και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των παιδιών», ανέφεραν οι ερευνητές.
Η μελέτη αποκάλυψε «αλλαγές της λευκής ουσίας σε μικρά παιδιά που εκτέθηκαν σε προγεννητικά συμπτώματα κατάθλιψης της μητέρας».
«Τα παιδιά μητέρων με χειρότερα καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν ασθενέστερη συνδεσιμότητα λευκής ύλης μεταξύ περιοχών που σχετίζονται με συναισθηματική επεξεργασία».
«Επιπλέον, η συνδεσιμότητα μεταξύ της αμυγδαλής [η περιοχή του εγκεφάλου που ασχολείται με τα συναισθήματα] και του προμετωπιαίου φλοιού μεσολαβούσε στη σχέση μεταξύ μητρικών καταθλιπτικών συμπτωμάτων και εξωτερικής συμπεριφοράς στα αγόρια.
Αυτό, εξήγησαν οι ειδικοί, έδειξε ότι «η αλλοιωμένη δομή του εγκεφάλου είναι ένας πιθανός μηχανισμός μέσω του οποίου η μητρική προγεννητική κατάθλιψη επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών».
«Αυτό παρέχει σημαντικές πληροφορίες στην κατανόηση του γιατί τα παιδιά των καταθλιπτικών μητέρων μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στην ίδια την κατάθλιψη και μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση μελλοντικών κατευθυντήριων γραμμών για την προγεννητική φροντίδα της μητέρας».
Διαβάστε επίσης
Τι ακριβώς νιώθει το μώρο μέσα στην κοιλιά σας;
Σημαντική η ανάγνωση στην εγκυμοσύνη από την Κατερίνα Βασιλοπούλου