Ένα υπέροχο νέο στην επιστημονική κοινότητα κάνει κυρίως γονείς και παιδιά με καρκίνο αλλά και όσους αντιμετωπίζουν διάφορες μορφές της επάρατη νόσοου να χαμογελούν! Ιδίως όταν πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη σε ένα νέο φάρμακο το οποίο φαίνεται να δρα αποτελεσματικά στοχεύοντας τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας!
Οι Έλληνες επιστήμονες, Γιώργος Βασιλείου, Τόνυ Κουζαρίδης και Κώστας Τζελέπης, του Ινστιτούτου Wellcome Sanger Institute και των Πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Νότιγχαμ, ανακοινώνουν ότι το νέο αυτό φάρμακο μπαίνει στην τελική ευθεία της έρευνας και υπόσχεται να προσθέσει στη θεραπευτική φαρέτρα πολύτιμα όπλα εναντίον της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας, αλλά και άλλων μορφών καρκίνων.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Το juniorsclub.gr επικοινώνησε με τον Καθηγητή Αντώνη Καττάμη, Διευθυντή του ΚΕΘ (Κέντρου Ειδικών Θεραπειών) της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων “ΕΛΠΙΔΑ” και Πρόεδρο της ΕΕΠΑΟ (Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας), σχετικά με το νέο φάρμακο ο οποίος δήλωσε: “Είναι μια πολύ καλή ερευνητική προσπάθεια. Ακόμα όμως βρισκεται σε Αρχική φάση εξέλιξης. Συνήθως από το εργαστήριο μέχρι την χρήση ενός φαρμάκου περνάει τουλάχιστον μια πενταετία.”
Στο ερώτημα: Στην Ελλάδα, οι ερευνητές σε τι επίπεδο είναι σχετικά με την έρευνα και τις δοκιμές σε φάρμακα που αφορούν τον παιδικό καρκίνο; ο καθηγητής απάντησε: “Η Ελλάδα δεν κάνει τόσο πρωτογενή έρευνα όπως τα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού. Συμμετέχει όμως σε μελέτες που δοκιμάζουν Καινούργια φάρμακα και θεραπείες.”
Στο ερώτημα μας, Σε τι ποσοστό στην Ελλάδα, τα παιδιά νοσούν με οξεία μυελοειδής λευχαιμία; ο καθηγητής Αντώνης Καττάμης απάντησε: “5-10% Το παιδίατρικου καρκίνου”.
Το συγκεκριμένο φάρμακο κρίθηκε από την επιστημονική κοινότητα εξαιρετικά σημαντική ως εξέλιξη, αφού εν μέσω πανδημίας, είναι το μοναδικό που δεν σχετίζεται με την Covid-19 και έλαβε έγκριση για το επόμενο στάδιο μελετών.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η επιστημονική ομάδα του Κέιμπριτζ, οι κλινικές μελέτες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022 και αν όλα κυλήσουν ομαλά, περίπου στο 2024 ή το αργότερο το 2025, θα βρίσκεται στα νοσοκομεία, προσφέροντας ελπίδα, μέλλον και χαμόγελο σε εκατομμύρια ανθρώπους που νοσούν από λευχαιμία, ανάμεσά τους και παιδιά.
Η αρχική μελέτη αναμένεται να λάβει έγκριση από τη βρετανική υπηρεσία φαρμάκων και ακολούθως στον υπόλοιπο κόσμο. Το φάρμακο θα είναι σε μορφή χαπιού ή ενδοφλέβιας ένεσης, με τη δεύτερη επιλογή να συγκεντρώνει στην παρούσα φάση τις περισσότερες πιθανότητες. Περισσότερες πληροφορίες για το νέο φάρμακο ΕΔΩ.
Διαβάστε επίσης
Έρευνα: Μία μόνο δόση εμβολίου μπορεί να αρκεί για όσους πέρασαν Covid-19
Έρευνα: Τι μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός στο κεντρικό νευρικό σύστημα των παιδιών
Γιατί να γίνεις Εθελοντής Αιμοδότης και Δότης Μυελού των Οστών;