Αυτή κι αν είναι μια γνήσια σμυρναίικη συνταγή, η οποία έρχεται από τη γιαγιά Μαρία, η οποία ζούσε στη Σμύρνη και με το διωγμό, κατέφθασε ως πρόσφυγας στην Πάτρα όπου και εγκαταστάθηκε. Η κουζίνα της έλαμπε και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι από τις συνταγές της. Αυτές τις συνταγές τις μοιράστηκε με την οικογένεια και και κυρίως με την εγγονή της, τη δική μας μαμά, Μαρία Παπαγεωργίου.
Όλες οι συνταγές για γλυκά, φαγητά, πίτες κ.α —> ΕΔΩ
Κουλουράκια Σμυρναίικα από τη γιαγιά Μαρία!
Υλικά
1 κιλό αλεύρι
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1 κούπα τσαγιού βούτυρο
1 ποτήρι κρασιού γάλα
3 χαρτάκια βανίλιας
1 κουταλάκι γλυκού αμμωνία
5 αυγά
Συνταγή:
1. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ ή μια λεκάνη, όπου τη χρησιμοποιούμε μόνο για μαγειρική. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το βούτυρο αφού το έχουμε λιώσει, τα αυγά, το γάλα να είναι όμως χλιαρό και μέσα λιώνουμε την αμμωνία.
2. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά, θέλουμε να γίνουν μια ζύμη μαλακή, να μη κολλάει στα χέρια.
3. Πλάθουμε ένα κορδόνι και το διπλώνουμε στα τρία, έπειτα το τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
4. Αφού έχουμε γεμίσει το ταψί μας, αλείφουμε από πάνω με χτυπημένο ασπράδι και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, στους 180 βαθμούς.
Καλή σας όρεξη!