Ζώα

Τι σημαίνει το «νιάου» στη γλώσσα της γάτας;

Η Σούζαν Σκοτς εξηγεί τι σημαίνουν οι ήχοι που κάνουν οι γάτες και ποια η σημασία για τα διαφορετικά νιαουρίσματα.

Η ίδια είναι ειδικός στην ανθρώπινη μελωδία στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας και συγγραφέας του βιβλίου The Secret Language of Cats. Εξηγεί πως «Ένα νιαούρισμα στην κουζίνα την ώρα του πρωινού ήταν διαφορετικό από το νιαούρισμα όταν μια γάτα έχει  είχε κλειδωθεί κατά λάθος σε μια ντουλάπα», και συμπληρώνει πως η εξημέρωση έμαθε στις γάτες πώς να χρησιμοποιούν τα νιαουρίσματα ώστε να επικοινωνούν με τους ανθρώπους.

«Σε αντίθεση με τις γάτες, εμείς δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους άλλους μέσω της όσφρησης και έχουμε στενότερο οπτικό πεδίο από ό,τι εκείνες. Έτσι, οι γάτες για να τραβήξουν την προσοχή μας, ανακάλυψαν ότι ο ήχος λειτουργεί καλύτερα. Πράγματι, το νιαούρισμα είναι παρόμοιο με το κλάμα του ανθρώπινου βρέφους, κάτι που θα αγγίξει την ανθρώπινη καρδιά και θα μας κάνει να ανταποκριθούμε», επισημαίνει γλωσσολόγος σε συνέντευξή της στο womansworld.

Στη συνέντευξη η Σούζαν Σκοτς περιγράφει τα αποτελέσματα της έρευνάς της και πώς αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να ερμηνεύσουμε τις φωνές των γατών μας στο σπίτι.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Η γλωσσολόγος υποστηρίζει πως το νιαούρισμα απευθύνεται κυρίως στους ανθρώπους και εξηγεί πως ύστερα από καταγραφή των συγκεκριμένων ήχων, εντοπίστηκε διαφοροποίηση ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Για παράδειγμα είναι διαφορετικό το νιαούρισμα την ώρα του ταΐσματος, του παιχνιδιού, της βόλτας αλλά ακόμα και της επίσκεψης σε κτηνίατρο.

Το τρίλισμα της γάτας

Σύμφωνα με τη γλωσσολόγο, το τρίλισμα είναι ένας οικείος ήχος μεταξύ γατών που είναι «φίλες». Το σφύριγμα, το ουρλιαχτό, το γρύλισμα, ο βρυχηθμός είναι συνήθως επιθετικοί ή κατά περιπτώσεις αμυντικοί ήχοι. Το νιαούρισμα σημαίνει ότι η γάτα πεινάει, θέλει να παίξει, βαριέται ή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι τέσσερις κατηγορίες του νιαουρίσματος

Η Σούζαν Σκοτς υποστηρίζει πως έχει βρει τέσσερις κατηγορίες νιαουρίσματος. Η πρώτη είναι το νιαούρισμα σε υψηλούς τόνους που συχνά περιέχει τα φωνήεντα “e” και “i” – “mieww!!!”, δηλαδή το “ι” και το “α” στο «νιάου».

Οι γάτες το χρησιμοποιούν όταν είναι στεναχωρημένες ή όταν θέλουν να μαγνητίσουν την προσοχή άλλων γατών. Ωστόσο, μερικές ενήλικες γάτες χρησιμοποιούν αυτόν τον ήχο για να τραβήξουν την προσοχή των ανθρώπων.

Η δεύτερη είναι το τρίξιμο με φωνήεν “ahhhh” (σαν γρίλισμα). Τα στριγκλίσματα γίνονται με ανοιχτό στόμα, όπου ο ήχος μιμείται την αγωνία, αλλά η γάτα που στριγκλίζει στην πραγματικότητα θέλει απλώς να παίξει.

Η τρίτη κατηγορία ονομάζεται σύμφωνα με τη γλωσσολόγο “meo moo” και πρόκειται για έναν θλιμμένο ήχο, που τις περισσότερος φορές δηλώνει πως η γάτα είναι παγιδευμένη σε εσωτερικό χώρο ή αισθάνεται άγχος.

Τέλος, η τέταρτη κατηγορία είναι το τυπικό «mieww» (ή «νιάου»), το οποίο περιλαμβάνει πολλά φωνήεντα. Η γάτα που νιαουρίζει αναζητά την προσοχή, ωστόσο αυτό το τυπικό νιαούρισμα μπορεί να έχει περισσότερες ερμηνείες, όπως πείνας, αναζήτηση αγκαλιάς, επιθυμία για παιχνίδι.

Η Σούζαν Σκοτζ αναφέρει πως πρόκειται για τον πιο ενδιαφέροντα ήχο. Το τυπικό νιαούρισμα διαφέρει στα φωνήεντα, στον τόνο της φωνής, στη μελωδία και κάθε γάτα έχει μια προσωπική ποιότητα φωνής, άλλες σε χαμηλό τόνο και άλλες σε υψηλό τόνο.

Τέλος, αναφέρει πως οι γάτες δεν έχουν μία γλώσσα όπως οι άνθρωποι. Δεν έχουν γραμματική ή μεγάλο αριθμό λέξεων. Έχουν όμως αυτά που χρειάζονται για να επικοινωνούν.

Με πληροφορίες από womansworld

Απεγκλωβίστηκε θηλυκή αρκούδα 1,5 έτους στην περιοχή των Πρεσπών

Μετάβαση στο περιεχόμενο