Εφηβεία / 17+ Προτεινόμενο

Πώς θα βγω στην παραλία; Έφηβοι και νέοι έχουν λάθος πρότυπα

της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub 

“Ντρέπομαι να βγω στη παραλία, γιατί όλα τα αγόρια έχουν κοιλιακούς και εγώ είμαι πολύ αδύνατος” Ο Δημήτρης είναι 17 ετών και εκτός από το βεβαρημένο πρόγραμμα που έχει με τα θερινά φροντιστήρια, οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό του. Αντί να απολαμβάνει το καλοκαίρι και τη θάλασσα, αντιθέτως προφασίζεται ότι έχει συνέχεια διάβασμα, ιδίως όταν στην παρέα υπάρχουν κορίτσια. Αυτό, το συναίσθημα το έχω συναντήσει σε πολλά νέα άτομα.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα κάνουν απίστευτο τζίρο τα συμπληρώματα διατροφής, οι πρωτεΐνες και οι λιποδιαλύτες για γρήγορο κάψιμο λίπους. Φυσικά, επιβαρύνοντας τον οργανισμό τους, ωστόσο αυτό δε το υπολογίζουν, μπροστά στην εικόνα “πρότυπο” κατά το ίνσταγκραμ και τα άλλα social media.

Γονείς, μεγαλώστε τα παιδιά σας με υγιεινό τρόπο όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στον τρόπο σκέψης. Θέλουμε νέους με αυτοεκτίμηση, μυαλά γεμάτα χαρούμενες σκέψεις και έφηβους που θα γοητεύουν το άλλο φύλο για την προσωπικότητα τους!

Όταν ένας έφηβος στέλνει αυτό το μήνυμα, σημαίνει ότι βρίσκεται σε απόγνωση. Αυτά τα στερεότυπα και τα “ιδανικά πρότυπα” δε ταιριάζουν σε όλους. Το σώμα μας, πρέπει να το φροντίζουμε και ασφαλώς η υγεία μας πρέπει να είναι ο στόχος όλων. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα αρχίσετε τους λιποδιαλύτες για να αρέσετε στους άλλους. Γι’ αυτα τα στερεότυπα και τις ψυχολογικές επιπτώσεις στους έφηβους και νέους, η Ματίνα Λαδικού, δίνει τις πιο σημαντικές συμβουλές.

Συνέντευξη με την Ματίνα Λαδικού, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας – Εγκληματολόγο

j.c.: Γιατί τους απασχολεί το εξιδανικευμένο σώμα της παραλίας και η σύγκριση;

Μ.Λ.: Η κοινωνία συχνά διαιωνίζει την αντίληψη ότι το τέλειο σώμα της παραλίας είναι λεπτό, γυμνασμένο και αψεγάδιαστο. Αυτό το μη ρεαλιστικό ιδεώδες δημιουργεί μια διάχυτη αίσθηση ανεπάρκειας στους νέους, καλλιεργώντας τη δυσαρέσκεια για το σώμα και πυροδοτώντας άγχος για τη σωματική τους εμφάνιση.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζουν τα νεαρά άτομα με προσεκτικά επιμελημένες εικόνες αψεγάδιαστων σωμάτων, προωθώντας μια ανθυγιεινή νοοτροπία σύγκρισης. Η συνεχής σύγκριση του εαυτού τους με έντονα επεξεργασμένες και φιλτραρισμένες εικόνες μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την αυτοεκτίμηση και να διαιωνίσει την αρνητική εικόνα του σώματος.

j.c.: Με κίνδυνο τη ζωή τους;

Μ.Λ.: Ναι! Είναι, η λανθασμένη αντίληψη της υγείας. Η επιδίωξη ενός εξιδανικευμένου σώματος παραλίας μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ακραία μέτρα, όπως εξαντλητικές δίαιτες, υπερβολική άσκηση και τη χρήση σκευασμάτων αμφιβόλου προέλευσης και ασφάλειας για τον οργανισμό. Αυτές οισυμπεριφορές συχνά επισκιάζουν τη σημασία της ολιστικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής ευεξίας, της ισορροπημένης διατροφής και μιας μακροπρόθεσμης προσέγγισης της φυσικής κατάστασης.

j.c.: Ποιες είναι οι συνέπειες;

Μ.Λ.:Δυσμορφικές ανησυχίες για το σώμα: Η συνεχής εμμονή με την εμφάνιση μπορεί να συμβάλει στη σωματική δυσμορφική διαταραχή (BDD), μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαστρεβλωμένη αντίληψη του ίδιου του σώματος. Οι νέοι με BDD μπορεί να βιώνουν έντονη δυσφορία, να επιδίδονται σε υπερβολική περιποίηση και να αναζητούν επιβεβαίωση για την εμφάνισή τους.

Διαταραγμένη διατροφή: Η πίεση για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σωματότυπου μπορεί να πυροδοτήσει διαταραγμένα διατροφικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της νευρικής ανορεξίας, της νευρικής βουλιμίας και της διαταραχής της υπερφαγίας. Αυτές οι διατροφικές διαταραχές δεν έχουν μόνο επιζήμιες επιπτώσεις στη σωματική υγεία, αλλά συμβάλλουν επίσης στη συναισθηματική δυσφορία και την μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Εθισμός στην άσκηση: Η αδιάκοπη επιδίωξη ενός τέλειου σώματος στην παραλία μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή εμμονή με την άσκηση, με αποτέλεσμα τον εθισμό στην άσκηση.

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική υγεία, να οδηγήσει σε
τραυματισμούς και να διαταράξει τις κοινωνικές σχέσεις.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Η συνέντευξη μου, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη μου “Ξέρω τι θέλει ένα παιδί” σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Προσοχή: Έφηβοι αναζητούν συμπληρώματα διατροφής και πρωτεΐνες

Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι: Κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη!

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο