Το κολλαγόνο είναι μια βασική πρωτεΐνη για την υγεία των αρθρώσεων, του δέρματος και των συνδετικών ιστών. Αν και το σώμα το παράγει φυσικά, η σύνθεσή του μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.
Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε κολλαγόνο, προκειμένου να αναπληρώνετε την απώλεια.
Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια, τα οποία παρέχουν και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών και των μυών.
Τα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σεωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και προάγουν την απορρόφηση ασβεστίου.
Τα φρούτα και τα λαχανικά όπως οι κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες και τα πορτοκάλια ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
Το σκόρδο και το κρεμμύδι, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία λόγω της περιεκτικότητάς τους σε θείο.
Ένα άλλο τρόφιμο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα αυγά, καθώς η μεμβράνη τους περιέχει υψηλή συγκέντρωση κολλαγόνου.
Μελέτη με τη συμμετοχή ασθενών με οστεοαρθρίτιδα, έδειξε ότι μπορούν να ωφεληθούν από την καθημερινή λήψη συμπληρώματος από μεμβράνη κελύφους αυγών.
Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, παρέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου.
Ακόμα και το τσάι μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σύμμαχος, καθώς οι κατεχίνες του βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας κολλαγόνου στο σώμα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ελαστικότητα στο δέρμα και καλύτερη υγεία των αρθρώσεων.
Η τροφή τέλος, με την υψηλότερη ποσότητα κολλαγόνου είναι η ζελατίνη.
Προέρχεται από ζωικό χόνδρο, οστά και δέρμα και αποτελεί εξαιρετική πηγή αυτής της πρωτεΐνης.
Εκτός από τα οφέλη της για τις αρθρώσεις, είναι ένα ευέλικτο μαγειρικό συστατικό που μπορεί να προστεθεί σε επιδόρπια ή να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό σε σάλτσες και σούπες.
H χορτοφαγική εναλλακτική της ζωικής ζελατίνης είναι το άγαρ.
Πρόκειται για ζελατινώδη πολυσακχαρίτη που χρησιμοποιείται σε ζελέ, σούπες, σάλτσες, επιδόρπια, παγωτά κ.ά. για να σταθεροποιηθούν και να πήξουν.
Προέρχεται από κόκκινα θαλάσσια άλγη τα οποία περιέχουν διαλυτές ίνες και είναι απολύτως αγνό προϊόν χωρίς χρώμα, γεύση, άρωμα.
Στην αγορά θα το βρείτε διάφορες μορφές όπως νιφάδες, σκόνη ή κόκκους.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ