από την Ελένη Βασιλοπούλου, δημοσιογράφο
Ο φόβος κάθε γονέα είναι ο πνιγμός. Από τη πρώτη στιγμή που γεννιέται οι γονείς ελέγχουν το μωρό μη κάνει αναρρόφηση, η μητέρα κατά τον θηλασμό έχει τη σκέψη στο νεογέννητο (αν και η διαδικασία του θηλασμού δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για να πνιγεί το μωρό, ίσα-ίσα είναι απόλυτα ασφαλής), επίσης, με κάθε τάισμα ή με το πρώτο βήξιμο, ο πανικός είναι εκεί και είναι ο πιο κακός σύμβουλος.
Τι γίνεται όμως όταν το παιδί μπουσουλάει, παίζει και βάζει τα πάντα στο στόμα;
Η κατάποση αντικειμένου είναι πραγματικά πιθανό σενάριο, γι΄αυτό το juniorsclub.gr στο “Σεμινάριο φροντίδας μωρού – για μπαμπάδες και μαμάδες“, έχει αφιερώσει μια ολόκληρη ενότητα: Πρώτες βοήθειες νεογνών, μωρών και παιδιών – Μέτρα ασφάλειας για τη ζωή του μωρού σας και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.
Ενημερωθείτε για το σεμινάριο και δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ
Ο πνιγμός από αντικείμενο είναι ένας μόνιμος “τρόμος” κάθε γονέα για το παιδί του που τον συνοδεύει για πολλά χρόνια.
Το βίντεο δημιουργήθηκε από τον βρετανικό φορέα Υγείας, St John Ambulance, ο οποίος έχει ως κεντρικό του σκοπό να ενημερώνει το ευρύ κοινό επάνω σε απλά, πρακτικά θέματα που σώζουν ζωές ή κάνουν καλό στην υγεία.
Τι πρέπει να κάνετε στο παιδί σας όταν αντιληφθείτε ότι πνίγεται από κάποιο αντικείμενο;
Πρέπει να το πάρετε μπρούμυτα στα πόδια σας με ελαφρά κλίση σώματος προς τα κάτω και να το χτυπήσετε στην πλάτη, για να βοηθήσετε το αντικείμενο να “ανέβει” στον οισοφάγο του.
Στην συνέχεια πρέπει να το γυρίσετε ανάσκελα διατηρώντας την ίδια κλίση στο σώμα του και να πιέσετε το διάφραγμα με τα δάχτυλά σας. Αυτό θα προκαλέσει μια αυτόματη αντίδραση και το παιδί θα βήξει/φτύσει προς τα έξω το αντικείμενο.
Δείτε το βίντεο από το St John Ambulance: