Διατροφή

Έρευνα: Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι βοηθούν ένα παχύσαρκο παιδί να αδυνατίσει

Σύμφωνα με ερευνητές, έγινε μια περίεργη όμως αληθινή διάπιστωση. Η υιοθέτηση καλών τρόπων στο τραπέζι, βοηθά τα παιδιά που είναι υπέρβαρα να χάσουν βάρος. Στατιστικά στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ένα στα έξι παιδιά είναι παχύσαρκα και σίγουρα αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να ελεγχθεί.
 
Σύμφωνα με νέα μελέτη μια τεχνική για να καλυτερεύσουν τις διατροφικές συνήθειες είναι απλά να επικεντρωθούν στους καλούς τρόπους στο τραπέζι. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Παιδική Παχυσαρκία, λέει ότι όταν τα παιδιά τρώνε με αργό ρυθμό, αντί για μικρότερες ποσότητες, αποφεύγουν το υπερβολικό βάρος και έτσι την παχυσαρκία.
 
Οι ερευνητές εξέτασαν 68 παιδιά μεταξύ των ηλικιών 12 και 13, που το 43% από αυτά έπρεπε να χάσουν βάρος. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια ενός έτους, οι ερευνητές ζήτησαν από τα μισά από τα παιδιά να περιμένουν 30 δευτερόλεπτα ανάμεσα σε κάθε μπουκιά φαγητού στο γεύμα, με τη βοήθεια μιας κλεψύδρας για να ξέρουν πόσο πρέπει να περιμένουν. Τα παιδιά που συμμετείχαν, έπρεπε να πιούν ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα, να αποφύγουν το τσιμπολόγημα και να μιλούν ενώ τρώνε, τα παιδιά αυτά έχασαν κατά μέσο όρο, το 3,4% του σωματικού τους βάρους. Μία άλλη ομάδα που δεν έκανε παύση μετά από κάθε μπουκιά αύξησαν το βάρος τους κατά 12,6% σύμφωνα με τους ειδικούς.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 14 παιδιά από την πρώτη ομάδα χρησιμοποίησαν την κλεψύδρα για να επικεντρωθούν σε ένα αργό ρυθμό φαγητού. Έχασαν κατά μέσο όρο σχεδόν τρία κιλά και η περίμετρος της μέσης μειώθηκε κατά 2 ½ εκατοστά. Αντίθετα τα παιδιά που δεν ακολούθησαν την τακτική αυτή και δεν τους υπέδειξαν να τρώνε πιο αργά, πήραν 6 περίπου κιλά και η περίμετρος της μέσης αυξήθηκε κατά 5 εκατοστά. Το να τρώμε αργά είναι μία σημαντική συμβουλή και για τους ενήλικες.
 
Επειδή μόνον έτσι μπορούμε να παρατηρήσουμε το αίσθημα της πληρότητας, αν έχουμε δηλαδή το χρόνο να ακούσουμε το σώμα μας, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι ένα άτομο συνήθως αισθάνεται πλήρες περίπου μετά από 15 λεπτά στο γεύμα, δεν έχει σημασία πόση τροφή έχει στο πιάτο του.
 
Συμπέρασμα: Το να τρώμε αργά επιβάλλεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Μπορεί να είναι δύσκολο, λόγω εργασίας, μαθημάτων και πολλών άλλων υποχρεώσεων που έχει κάθε οικογένεια. Όμως η έρευνα αυτή είναι μία πολύ σημαντική υπενθύμιση για όλους, να αποκλείσουν κάθε περισπασμό και να βρίσκουν χρόνο για ένα ήρεμο γεύμα όποτε είναι δυνατόν.
 
]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο