Θέματα υγείας

Αδιαφορούν για τα παιδιά με καρκίνο – Κλείνουν το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο

Οι μέρες, ακόμα και οι ώρες είναι πολύτιμες για κάποιους ανθρώπους. Για κάποιους, αύριο μπορεί να είναι αργά !!

image001Σήμερα, τα περισσότερα παιδιά με καρκίνο μπορούν να ιαθούν.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, διαγνωστικό και ακτινοθεραπευτικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Μετά τον κεραυνό της διάγνωσης και αφού διαχειριστούμε τα πρώτα συγκλονιστικά συναισθήματα που μας κατακλύζουν, επικεντρώνουμε την προσοχή μας σ’ αυτό το ένα παιδί μας που νοσεί. Ζούμε τον καρκίνο μας, βλέπουμε, ακούμε, μαθαίνουμε, διασταυρώνουμε πληροφορίες και απόψεις και κρίνουμε, όσο μπορούμε πιο δίκαια.

Είμαστε κάθε μέρα στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, προκειμένου να κερδίσουμε τη ζωή των παιδιών μας.

Διαπιστώσαμε λοιπόν, ότι η ακτινοθεραπεία γινόταν σε κέντρα που δεν ήταν σχεδιασμένα και εξειδικευμένα για παιδιά. Έτσι σχεδόν από την ίδρυσή της, η Φλόγα των γονιών, έθεσε βασικό στόχο τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου για παιδιά. Το κόστος ήταν πολύ μεγάλο για να το αναλάβουμε μόνοι μας και εμείς μια χούφτα γονείς, χωρίς διαφημιστικά γραφεία και μεγάλες γνωριμίες.
Με τα χρόνια, η ανάγκη για την ίδρυση εξειδικευμένου Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου γινόταν όλο και πιο επιτακτική, δεδομένου ότι ο εξοπλισμός στα δημόσια νοσοκομεία ενηλίκων, δεν ακολουθούσε την εξέλιξη της τεχνολογίας όπως θα έπρεπε.

Τελικά, με τον αγώνα και την επιμονή της Φλόγας, το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα έγινε πραγματικότητα στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού. Αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα που έχει γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Μια τεράστια επένδυση, χορηγία της ΟΠΑΠ ΑΕ και της Φλόγας. Το τμήμα στην πλήρη του ανάπτυξη έχει δυνατότητα να καλύψει με ασφάλεια, εκτός από τα παιδιά και τους εφήβους όλης της χώρας.

Από το Δεκέμβριο του 2009 που τοποθετήθηκε ο εξοπλισμός μέχρι τον Ιανουάριο του 2011 που λειτούργησε το τμήμα αγωνιστήκαμε, κόντρα στη γραφειοκρατία και την αδιαφορία, με τη βοήθεια της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Ανακαινίσαμε και επιπλώσαμε τους χώρους και προσθέσαμε τον εξειδικευμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που χρειάστηκε. Αποτέλεσμα να έχουμε από τεχνολογικής άποψης ένα από τα καλύτερα τμήματα στην Ευρώπη. Το ελάχιστο προσωπικό, έδωσε όρεξη, ψυχή και αγάπη κι εμείς δίπλα τους, αναγνωρίσαμε και στηρίξαμε την προσπάθειά τους.

Για μας, η μέρα των εγκαινίων ήταν η πιο σημαντική στιγμή στα 33 χρόνια της ιστορίας μας. Πιστέψαμε ότι πετύχαμε επιτέλους να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ασφάλεια και μέλλον χωρίς απώτερες συνέπειες.
Γελαστήκαμε !!!

ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΟΥ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ.

Ζητούμε το ελάχιστο – την ΠΡΟΣΛΗΨΗ 2 ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΚΑΙ 2 ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΩΝ (όχι επικουρικών) και μάλιστα προτείναμε να αναλάβουμε την οικονομική δαπάνη.
Ακούμε καθημερινά για την κρίση, τους δανειστές, την αξιοπρέπεια του λαού, τη διαπραγμάτευση, την έντιμη συμφωνία, την εθνική υπερηφάνεια, την κακοδιαχείριση, τις ευθύνες του ενός ή του άλλου, και …. και …

ΣΗΜΕΡΑ, ΤΩΡΑ,
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ??

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ 2

 1. Ένας από τους βασικούς στόχους της Φλόγας από την ίδρυση της, το 1982, ήταν η ίδρυση ακτινοθεραπευτικού κέντρου για παιδιά.
 1. Ο χώρος για τη στέγαση του ολοκληρώθηκε το 2000, χωρίς να γίνει καμία πρόβλεψη για εξοπλισμό.
 1. Το 2005 με παρέμβαση της Φλόγας στον Υπουργό Υγείας (Ν. Κακλαμάνης, ακτινοθεραπευτής ιατρός το επάγγελμα), έγινε πρόβλεψη για δημιουργία τμήματος στο Νοσ. Π.& Α. Κυριακού και ένταξη της προμήθειας του εξοπλισμού στο 3ο Ευρωπαικό πακέτο στήριξης με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ. (75% ευρωπαικοί πόροι και 25% Υπ. Υγείας) και διορισμό Διευθύντριας, η οποία θα δρομολογούσε τις διαδικασίες προμήθειας του εξοπλισμού και του προσωπικού.
 1. Από το 2005 μέχρι το 2008, έγιναν προδιαγραφές και ξανάγιναν, προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί και ξαναπροκηρύχθηκαν, ενώ οι Εταιρείες, η μία μετά την άλλη κατέφευγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας.
 1. Τον Απρίλιο του 2008, η Φλόγα μη μπορώντας να περιμένει άλλο, κάλεσε συνέντευξη τύπου και κοινοποίησε το πρόβλημα στα ΜΜΕ και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον  και με τη βοήθεια των γιατρών μας, εξήγησε τι σημαίνει η έλλειψη σωστής ακτινοβολίας  στην υγεία και τη ζωή  των παιδιών. (νοητική στέρηση, δεύτερο καρκίνο κλπ).
 1. Από τότε και μετά, είχαμε συνεχείς και επανειλημένες παρουσίες στα μέσα ενημέρωσης,   ενώ ο αρχηγός (τότε) της αντιπολίτευσης κος Γεώργιος Παπανδρέου, μετά από προσωπική επίσκεψη στο Νοσοκομείο Π.& Α.Κυριακού, ανέδειξε το πρόβλημα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και ζήτησε την άμεση επίλυση του.
 1. Μετά από τις συνεχείς πιέσεις από την πλευρά της Φλόγας στα ΜΜΕ, στο τέλος Δεκεμβρίου 2008 ο Υπουργός Υγείας (Δ. Αβραμόπουλος) ανακοίνωσε την απόφαση του ΟΠΑΠ να χρηματοδοτήσει την προμήθεια του εξοπλισμού με 3 εκατ €.
 1. Η Φλόγα ανακοίνωσε ότι θα συμπληρώσει οποιοδήποτε ποσό απαιτηθεί, ώστε να έχουμε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
 1. Τον Ιανουάριο του 2009 έγινε η προκήρυξη για την προμήθεια από τον ΟΠΑΠ και στην Επιτροπή που συστάθηκε για τη διενέργεια του διαγωνισμού συμμετείχε και η Φλόγα.
 1. Το καλοκαίρι του 2009 ο ΟΠΑΠ συνεπής στην υποχρέωση που ανέλαβε, ανέθεσε την προμήθεια του εξοπλισμού άριστης τεχνολογίας και η παράδοση ορίστηκε το Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Πραγματικά η παράδοση και τοποθέτηση των μηχανημάτων ολοκληρώθηκε από τις  ανάδοχες Εταιρείες  μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2009.
 1. Οι χώροι που είχαν προβλεφθεί από το 2000 για τη στέγαση του ΑΚΘ είχαν εν τω μεταξύ τεράστιες φθορές, αφού όλο αυτό το διάστημα χρησιμοποιήθηκαν σαν αποθήκες. Η Φλόγα ανέλαβε την ανακαίνιση των χώρων και παρέδωσε το τμήμα σε άριστη κατάσταση το καλοκαίρι του 2010.
 1. Η Φλόγα επίσης ανέλαβε την προμήθεια μηχανήματος lazer καθώς και γενικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως αναισθησιολογικού σταθμού, κρεβάτια εξέτασης ασθενών, διαφανοσκοπίων κλπ. αξίας πέραν των 150.000 €.
 1. Το μόνο που απέμεινε για την πολιτεία ήταν να κάνει τις προσλήψεις του προσωπικού, πράγμα που ποτέ δεν έγινε.

Με απόφαση των Υπ. Εσωτερικών, Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Υγείας ημερ. 2-12-2009 (σχετ. 103862/09, 103516/09) εγκρίθηκαν 21 θέσεις για τη  στελέχωση του τμήματος στο Νοσοκομείο Π.& Α. Κυριακού.

Εμείς ζητήσαμε από το Υπ. Υγείας να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη των 13 από τις 21 θέσεις, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που επικαλέστηκε το Υπουργείο.  Συμφωνήσαμε ότι οι υπόλοιπες μπορεί να καλυφθούν αργότερα όταν το τμήμα αποκτήσει και δεύτερο επιταχυντή.

 1. Ποτέ δεν προκηρύχθηκε καμία θέση. Έγιναν κάποιες μεταφορές από άλλα τμήματα και ο αγώνας μας για την εξασφάλιση προσωπικού συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς ποτέ να βρει οριστική λύση.
 1. Τελικά πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια τον Ιανουάριο του 2011 με το ελάχιστο δυνατόν προσωπικό και με την υπόσχεση ότι οι παραπάνω θέσεις θα προκηρυχθούν.
 1. Από τα εγκαίνια και μέχρι σήμερα το τμήμα λειτούργησε μόνο και μόνο χάρη στην αυταπάρνηση του ελάχιστου αυτού προσωπικού και τη βοήθεια της Φλόγας.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 1. Τον Αύγουστο του 2014 η Διευθύντρια του τμήματος συνταξιοδοτήθηκε και η Φλόγα χρηματοδότησε προσωρινά την παρουσία της στο τμήμα, μέχρι να δοθεί μια λύση από την πολιτεία.
 1. Η μοναδική Επιμελήτρια Β’ που υπηρετούσε στο τμήμα βρισκόταν το 2014 σε γονική άδεια, επέστρεψε το 2015 και υπέβαλε την παραίτηση της τον Ιούνιο 2015.
 1. Στο τμήμα επίσης υπηρετούσαν δύο επικουρικοί ιατροί, η σύμβαση των οποίων έχει λήξει του πρώτου το Μάιο 2015 και του δευτέρου λήγει το Σεπτέμβριο 2015.
 1. Στο τμήμα προσλήφθηκε πριν δύο μήνες ένας νέος επικουρικός ιατρός, ο οποίος λόγω της υψηλής εξειδίκευσης που απαιτείται στον εξοπλισμό δεν είναι σε θέση να προσφέρει επί του παρόντος και εάν φύγει και ο δεύτερος επικουρικός τον Σεπτέμβριο, δε θα υπάρχει κανείς να τον εκπαιδεύσει, άρα το κλείσιμο του τμήματος είναι μονόδρομος.
 1. Στο τμήμα απασχολείται ένας ακτινοφυσικός, ενώ η Φλόγα καλύπτει τη μισθοδοσία και δεύτερου  ακτινοφυσικού για δεύτερη χρονιά, ενώ παράλληλα έχει ήδη προσφερθεί να καλύψει τη μισθοδοσία του επικουρικού ιατρού που έληξε η σύμβαση του το Μάιο 2015.
 1. Το τμήμα λειτουργεί με ειδική άδεια από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και απαιτείται ειδική εξειδίκευση για τουλάχιστον 8 μήνες πριν μπορέσει ο ιατρός ή ο ακτινοφυσικός να προσφέρει έργο.
 1. Έτσι το τμήμα θα αναστείλει τη λειτουργία του λόγω έλλειψης ιατρών και ακτινοφυσικών, με αποτέλεσμα τα παιδιά που ακτινοβολούνται τώρα να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ

Χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη δύο μονίμων ιατρών ΕΣΥ και δύο ακτινοφυσικών κατ’ ελάχιστον.

Το θέμα έχει τεθεί εδώ και μήνες σε όλους τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας και στον ίδιο τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή.

Ακούμε να γίνονται προσλήψεις σε άλλες κατηγορίες και δεν γίνεται καμία μέριμνα για ένα τμήμα τόσο κρίσιμο που η διακοπή της λειτουργίας του πραγματικά θα στοιχίσει ζωές παιδιών.

Είναι το μόνο κέντρο στη χώρα μας για παιδιά και ο εξοπλισμός είναι τελευταίας τεχνολογίας   ειδικά σχεδιασμένος για παιδιά. Η ακτινοθεραπεία αποτελεί βασική θεραπεία κατά του καρκίνου και πραγματικά σώζει ζωές. Δεν υπάρχει άλλο κατάλληλο ακτινοθεραπευτικό κέντρο ενηλίκων στο δημόσιο τομέα που να μπορεί να θεραπεύσει με ασφάλεια παιδιά.

Κατανοούμε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και το δικαίωμα για εργασία όλων. Εμείς ήδη προσφέρουμε ότι μπορούμε χωρίς διεκδικήσεις και σχόλια.  Υπολογίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η προσφορά της Φλόγας για τα παιδιά με καρκίνο σε εξοπλισμό, αναλώσιμα και προσωπικό στα δύο παιδιατρικά Νοσοκομεία Αγία Σοφία και Π.& Α. Κυριακού και στο ΕΛΠΙΔΑ ξεπερνά τα 4 εκατ.ευρώ.

Όμως για τη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού που θα αναλάβει με ασφάλεια τη λειτουργία του τμήματος και θα είναι επιστημονικά υπεύθυνο για την ανάληψη της αδείας λειτουργίας από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ.

Μαρία Τρυφωνίδη

Πρόεδρος Φλόγας

Ιούλιος 2015

τηλ. 6974-892588

Μετάβαση στο περιεχόμενο