Ομορφιά

Ακμή: Τι να προσέξετε κατά την έκθεση στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς την ανάλογη προστασία γνωρίζουμε ότι είναι επιβλαβής για την επιδερμίδα μας. Ακόμα χειρότερα όταν έχουμε λιπαρή επιδερμίδα με τάσεις ακμής!

3 σημεία που πρέπει να προσέξουμε κατά την έκθεσή μας στον ήλιο όταν έχουμε τάσεις ακμής στην επιδερμίδα

1. Ο ήλιος δεν βελτιώνει τα συμπτώματα ακμής

Αυτό που μας ξεγελά είναι ότι η έκκριση μελανίνης κάνει το χρώμα της επιδερμίδας του προσώπου να σκουραίνει και έτσι οι ατέλειες γίνονται λιγότερο αισθητές στο μαυρισμένο δέρμα. Επιμελώς καμουφλαρισμένα κάτω από το μπρονζέ χρώμα, τα συμπτώματα ακμής μοιάζουν ανύπαρκτα, όμως στην πραγματικότητα εξακολουθούν να είναι εκεί.

Αυτό που ισχύει σε κάποιο βαθμό είναι πως ο ήλιος μαζί με την αλμύρα της θάλασσας μπορεί να έχει μία ήπια αντιφλεγμονώδη δράση στα σπυράκια και την ερυθρότητα κάνοντας τα να δείχνουν λιγότερο έντονα. Όμως αυτό το όφελος διαρκεί για λίγο, μόνο για όσο διαρκούν οι καλοκαιρινές μας βουτιές και βόλτες κάτω από τον ήλιο!

2. Ο ήλιος μπορεί να επιδεινώσει τις ατέλειες

Μία επιδερμίδα με πλεόνασμα λιπαρότητας μπορεί να αποκτήσει την επιθυμητή ματ όψη χωρίς γυαλάδες το καλοκαίρι, αλλά το σμήγμα και η φλεγμονή κρύβονται στις βαθύτερες στοιβάδες και επανέρχονται εντονότερα το φθινόπωρο.

Επίσης, ένα δέρμα που πέρασε από συμπτώματα ακμής και παρέμειναν πια στην επιφάνεια οι ουλές της, έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη εμπόδιο: το ουλοποιημένο δέρμα δεν παράγει μελανίνη, για να προστατευτεί και αν δεν προστατευτεί με το κατάλληλο αντηλιακό και τις κατάλληλες συνήθειες έκθεσης στον ήλιο (σωστή ώρα, περιορισμένος χρόνος έκθεσης κ.λπ.) «καίγεται».

3. Χρειάζεται οπωσδήποτε αντηλιακό και η λιπαρή επιδερμίδα (χωρίς να «μπουκώσει» και να «φουντώσει»)

Όσο αποφεύγετε το αντηλιακό με το φόβο ότι θα επιβαρύνει τη λιπαρή σας επιδερμίδα και ίσως προκαλέσει έξαρση των συμπτωμάτων ακμής, απλώς ρισκάρετε να υποστείτε τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου (φωτογήρανση, πανάδες/δυσχρωμίες, εγκαύματα και πιο σοβαρές παθήσεις του δέρματος, όπως μελάνωμα). Το σημείο-κλειδί στο κεφάλαιο «ακμή και ήλιος, τι πρέπει να προσέχω» είναι η σωστή επιλογή αντηλιακού. Το κατάλληλο αντηλιακό για το λιπαρό με τάση ακμής δέρμα είναι αυτό που:

– δεν διαθέτει παχύρρευστη σύνθεση με λιπαρή υφή που μπορεί να «μπουκώσει» το δέρμα

– περιέχει την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο» (non comedogenic) που σημαίνει πως δεν φράσσει τους πόρους, ώστε να δημιουργήσει μαύρα στίγματα

– έχει σμηγματορυθμιστική δράση, δηλαδή ελέγχει ή και μειώνει τη λιπαρότητα

– διαθέτει υποαλλεργική σύνθεση

– και φυσικά προσφέρει αποτελεσματική ηλιοπροστασίας ευρέος φάσματος.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Ευτυχώς, οι επιλογές εξειδικευμένων αντηλιακών για λιπαρό δέρμα που έχετε στη διάθεσή σας είναι αρκετές και καλύπτουν κάθε σας προτίμηση σε υφή και αποτέλεσμα. 

Όποιο αντηλιακό και αν επιλέξετε, θυμηθείτε να το εφαρμόζετε τουλάχιστον 30΄ πριν βγείτε στον ήλιο και να αποφεύγετε όσο το δυνατόν την ηλιοέκθεση τις επικίνδυνες ώρες, 11:00-16:00.

Με προσοχή στα 3 παραπάνω σημεία, ακόμη και οι λιπαρές με τάση ακμής επιδερμίδας μπορούν να χαρούν το καλοκαίρι με ασφάλεια και προστασία. Επιλέξετε το σωστό αντηλιακό και διατηρήστε την επιδερμίδα… υπό έλεγχο!

πηγη

Θεατρική παράσταση: Το Μαγικό Κλειδί της Κάρμεν Ρουγγέρη – Juniors Club

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο