Θέματα υγείας

Ακούστε το σώμα σας!

Σωστή, ισορροπημένη διατροφή, κατά τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής, καθημερινή άσκηση, καλός ύπνος, αλλά και καλή διάθεση είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της ευζωίας, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Πρόληψη και Μακροζωία», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου.

«Τα τελευταία χρόνια η Ιατρική έχει αλλάξει, δεν εστιάζει πλέον στην ασθένεια, στοχεύει στην υγεία και στη μακροζωία του ανθρώπου», τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας, κ. Γεώργιος Τυρογιάννης, Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου.

«Η καταγραφή του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς έχει πλέον αλλάξει. Είναι πλέον πολύ πιο αναλυτική. Βάζουμε μέσα παραμέτρους όπως ο τρόπος ζωής, η δίαιτα του ατόμου, η άσκηση, το αν καπνίζει ή όχι, τι καταχρήσεις κάνει, τις επιλογές της ζωής του, τι ευθύνη έχει για τον εαυτό του και του μαθαίνουμε να αφουγκράζεται τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό του. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο. Έχουμε μάθει τον ήχο του και όταν ακούσουμε κάτι διαφορετικό το πηγαίνουμε στον μηχανικό γιατί κάτι συμβαίνει ‘μην φτάσει να κάνει μεγαλύτερη ζημιά’. Κάπως έτσι θα πρέπει να μάθουμε να αφουγκραζόμαστε τον οργανισμό μας και να αναφέρουμε τις αλλαγές στον γιατρό μας», εξήγησε ο κ. Τυρογιάννης.

akouste-to-soma

Τι επηρεάζει όμως τον οργανισμό μας;

Εκτός από το γενετικό μας φορτίο, τα γονίδια δηλαδή που προδιαθέτουν στην εμφάνιση συγκεκριμένων ασθενειών, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός μας μεταβολίζει τις τροφές, υποβοηθούμενος από ιχνοστοιχεία και ενζυμικούς μηχανισμούς.

Ρόλο –κλειδί παίζει επίσης ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα και το πώς προσαρμόζεται στο περιβάλλον: η σωστή εκπαίδευση, η καλή γνώση και τα βιώματά μας και οι επιλογές στη στάση ζωής μας, θα καθορίσουν το αν αντιδρούμε καλύτερα ή χειρότερα στα εξωτερικά ερεθίσματα.

Όμως και η αντίδραση στα εσωτερικά ερεθίσματα έχει σημασία στη σύγχρονη Ιατρική. Η ευελιξία της σκέψης, η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού, η ενσυναίσθηση (η αντίληψη δηλαδή των συναισθημάτων, των δικών μας και των άλλων), η δράση έναντι της παθητικότητας και η έκφραση αντί για την εσωστρέφεια, αποτελούν προϋποθέσεις για την καλή μας υγεία.

Πολύ σημαντικός είναι, τέλος, όπως τόνισε ο κ. Τυρογιάννης και ο ρόλος της βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει όχι μόνο στην πρόληψη της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης, αλλά και στην πρόληψη των υποτροπιαζουσών λοιμώξεων του αναπνευστικού, των αυτοάνοσων νοσημάτων, των καρδιαγγειακών και των λοιπών χρόνιων νοσημάτων.

Προγράμματα πρόληψης

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ίδρυση του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής, Ευεξίας και Μακροζωίας, στο Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου. Το Τμήμα παρέχει εξειδικευμένα, καλά σχεδιασμένα, πρωτότυπα και προσιτά προγράμματα πρόληψης, που απευθύνονται τόσο σε υγιή άτομα, όσο και σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κατάστασης του οργανισμού, βελτίωσης της ποιότητας ζωής και, τελικά, επίτευξης της μακροζωίας.

«Η πρόληψη είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να εξασφαλίσει ο άνθρωπος ένα πολύ καλό επίπεδο υγείας. Πώς; Φροντίζοντας τον εαυτό του, σεβόμενος τις ατομικές και κληρονομικές προδιαθέσεις του, αναγνωρίζοντας και εξαλείφοντας τους παράγοντες κινδύνου που τον απειλούν. Στο νέο τμήμα, στοχεύουμε στην αποκατάσταση της βιοχημικής και μοριακής ισορροπίας του οργανισμού τόσο σε ψυχοδιανοητικό όσο και σε σωματικό επίπεδο συνεργαζόμενοι και με άλλες ιατρικές ειδικότητες», τόνισε ο κ. Τυρογιάννης, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος του νέου Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής.

Συμβουλές μακροζωίας

Προληπτικές εξετάσεις
Έγκαιρη διάγνωση
Φροντίδα του εαυτού μας
Προστασία σώματος και ψυχής
Θετική σκέψη σαν αντίδοτο στη φθορά
Χαρά σαν αντίδοτο στη φλεγμονή
Συμφιλίωση σαν αντίδοτο στην αρτηριοσκλήρυνση
Δίαιτα: Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώμε, αλλά και το πώς τρώμε: Θα πρέπει να μασάμε σωστά την τροφή, να τρώμε ήρεμα, να μην εκνευριζόμαστε την ώρα που τρώμε, να μην παραλείπουμε γεύματα, να τηρούμε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.
Άσκηση
Αποφυγή του καπνίσματος και των καταχρήσεων όπως το αλκοόλ. Δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ποσοστά καπνίσματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αυξητική τάση του καπνίσματος, ιδίως στις γυναίκες, σημείωσε ο πνευμονολόγος κ. Δημοσθένης Παπαπέτρου. Το κάπνισμα, τόνισε ο ίδιος, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου 2-4 φορές, τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου 10 φορές, ενώ υπολογίζεται ότι το 90% των καρκίνων του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα.

Μάλιστα, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξάνει όσο αυξάνει και ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνονται: Αν κάποιος καπνίζει 10 τσιγάρα ημερησίως, έχει 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από έναν υγιή, αν καπνίζει 20 τσιγάρα ημερησίως ο κίνδυνος είναι 10 φορές μεγαλύτερος, ενώ αν καπνίζει περισσότερα από 40 τσιγάρα την ημέρα, έχει 20 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα.
Έλεγχος βιταμινών, όπως π.χ. η βιταμίνη D
Χρήση προβιοτικών. Η καλή λειτουργία του εντέρου δεν συμβάλλει μόνο στη σωστή απορρόφηση των συστατικών από τις τροφές, αλλά και στη διάθεση. «Είναι χαρακτηριστικό ότι η σεροτονίνη, που έχει άμεση σχέση με την κατάθλιψη, παράγεται κατά 90% στο έντερο», εξήγησε ο κ. Τυρογιάννης.
Καλή διατήρηση του ανοσοποιητικού
Επαρκής και συνεχόμενος ύπνος (7-8 ώρες)
Αγάπη και αποδοχή του εαυτού

lifepositive.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο