Της δημοσιογράφου, Ελένης Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub
Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτό που ένιωσα όταν είδα αυτό το βίντεο. Δεν υπάρχουν αισθήματα για αυτές τις γυναίκες που βίωσαν την φρικτή αυτή εμπειρία και αναγκάζουν μωρά, κοριτσάκια αθώα, να ζήσουν την Κλειτοριδεκτομή.
6.000 κορίτσια που υπόκεινται καθημερινά σε κλειτοριδοκτομή με βάναυσο τρόπο.
Η κλειτοριδεκτομή δεν αφορά μόνο κάποιες άτυχες γυναίκες στην Αφρική, είναι υπόθεση όλων μας. Αδύνατον να εθελοτυφλούμε όταν σε χώρες, όπως στην Μεγάλη Βρετανία που έχει απαγορευτεί ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, 24.000 κορίτσια κινδυνεύουν.
Διάβασα τη συγκλονιστική αυτοβιογραφία της Γουόρις Ντίρι (γνωστού τοπ – μόντελ και Πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών), με τίτλο «Το λουλούδι της Ερήμου» και συγκράτησα το σημείο που η ίδια εξιστορούσε το πώς επιβίωσε από το μαρτυρικό «έθιμο» του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων, όπου τα κορίτσια υποβάλλονται σε μικρή ηλικία προκειμένου να μείνουν «αμόλυντες».
Μαρτυρίες καταγεγραμμένες περιγράφουν τη βάναυση διαδικασία του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων, όπου πρωταγωνιστούν ανήλικα κορίτσια, πολλές φορές από τη βρεφική ή νηπιακή τους ηλικία. Πραγματοποιείται, κυρίως, από μαμές – κλειτοριδοκτόμους όπως τις χαρακτηρίζουν, σε καλύβες των κοριτσιών ή σε παραδοσιακές τελετές, χωρίς χρήση αναισθητικών ή αντισηπτικών. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν ένα πέτρινο αιχμηρό αντικείμενο και ξεκινούν με τομή που αποσπά την κλειτορίδα μέχρι και την ολική αφαίρεση των εσωτερικών και εξωτερικών χειλών του αιδοίου. Μετά ράβουν την περιοχή και αφήνουν την πιο δυνατή να επιζήσει. Κάποια κορίτσια χάνουν τη ζωή τους από το σοκ, την αιμορραγία και τις μολύνσεις που ακολουθούν. Όταν τις παντρεύουν, ούσες ανήλικες ακόμα, οι σύζυγοι κατά τη συνουσία, χαρακώνουν με ένα αιχμηρό αντικείμενο την ακρωτηριασμένη περιοχή και συνεχίζουν να ερωτοτροπούν, όσο πιο βίαια μπορούν, ενώ τα κορίτσια αιμορραγούν.
Σύμφωνα με στοιχεία επίσημων οργανισμών, 100-140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Τα 92 εκατομμύρια ζουν στην Αφρική.
Στην Κένυα μπορεί να απαγορεύτηκε πρόσφατα το «έθιμο» αυτό, όμως 15 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.
Η 6η Φεβρουαρίου και τιτλοφορείται ως «Διεθνή Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή». Δεν αρκεί μια μέρα μηδενικής ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή!
https://www.youtube.com/watch?v=B__1BOnDaUk