Προτεινόμενο Σχέσεις

Αντρική ή Γυναικεία φιλία; Ποια είναι πιο δυνατή;

Η φιλία ως διαπροσωπική σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων προσφέρει σημαντικές αξίες όπως: αλληλεξάρτηση, διαχρονικότητα, εμπιστοσύνη, σεβασμό, εκούσια συναναστροφή, αποδοχή και τέλος ψυχολογική υποστήριξη.

Σύμφωνα με την κοινή γνώμη για να χαρακτηριστεί μια φιλία ως δυνατή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρονική της διάρκεια σε συνδυασμό πάντα με τα βιώματα που συνδέουν τους φίλους μεταξύ τους. Ομολογουμένως η φιλία επηρεάζεται από το φύλο, κι αυτό γιατί από τη μία οι άντρες στηρίζουν τη φιλία τους σε κοινές δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, ενώ από την άλλη οι γυναίκες προτιμούν τη μεταφορά εμπειριών και την ανάλυση συναισθημάτων. Η γυναικεία φιλία δηλαδή στηρίζεται στην επικοινωνία.

Συνήθως η αντρική φιλία ξεκινάει σε σημαντικές περιόδους της ζωής μας, όπως το σχολείο, τα φοιτητικά χρόνια, η στρατιωτική θητεία, καθώς σε εκείνες τις στιγμές είναι που οι άντρες αποζητούν τη στήριξη, την κατανόηση και την επικοινωνία με κάποιον. Και όσο τα χρόνια περνούν, η σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους είναι αμετάβλητη και άφθαρτη – ίσως επειδή οι άντρες δεν χρησιμοποιούν μέσα όπως τα ψέματα και δεν αναλώνονται στον ανταγωνισμό και τη ζήλια. Τους ενώνουν οι κοινές στιγμές τους, τα παιδικά τους χρόνια και οι τρέλες τους…

Από την άλλη πλευρά η γυναικεία φιλία είναι πολύπλοκη. Δεν είναι ποτέ σίγουρο πότε θα ξεκινήσει και αυτό γιατί η γυναίκα έχει περισσότερες άμυνες. Επιπλέον, εξαιτίας της συναισθηματικής φύσης της γυναίκας, η φιλία περιπλέκεται και με συναισθήματα που κάποιες φορές μπορεί να είναι αρνητικά όπως π.χ. ο φθόνος. Η γυναίκα επενδύει στις φιλικές τις σχέσεις σύμφωνα με τις ανάγκες της και τα χαρακτηριστικά του εαυτού της.

Η φιλία όπως και να ’χει, είτε αντρική είτε γυναικεία, δεν παύει να χρειάζεται φροντίδα, όπως και κάθε άλλη διαπροσωπική σχέση. Μπορεί η φιλία μεταξύ αντρών να έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα ότι αντέχει περισσότερο στον χρόνο απ’ ότι η γυναικεία, αλλά και μια φιλία μεταξύ των γυναικών με δουλειά και υπομονή μπορεί επάξια να συναγωνιστεί την αντρική. Το μυστικό είναι να δημιουργούμε αληθινές σχέσεις με τους συνανθρώπους μας και να θυμόμαστε πως το να έχεις κάποιον δίπλα σου είναι χρυσός. Το να έχεις αληθινούς φίλους όμως… αυτό είναι πραγματικός θησαυρός!

Εν τέλει λοιπόν, οι φίλοι μας δεν παύουν να είναι ο συνδετικός κρίκος του παρελθόντος με το παρόν και οι καθρέφτες του εαυτού μας και της εξέλιξης μας στα χρόνια αυτά. Οι φιλίες, είτε γυναικείες, είτε αντρικές, είναι ανεκτίμητες οπότε ας μην τις παραμελούμε. Εξάλλου, για ό,τι μη ανεκτίμητο έχουμε τη Mastercard! Να τα λέμε κι αυτά…

πηγή: censoras

Μετάβαση στο περιεχόμενο