Συνήθως κουνάμε το κεφάλι μας για να χαιρετήσουμε κάποιον ή για να εκφράσουμε την άρνηση ή τη συγκατάβασή μας. Όμως σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα οι απλές κινήσεις του κεφαλιού μας μπορούν να πουν πολλά και για το τι νιώθουμε.
Η έρευνα έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικό εξοπλισμό για να καταγράψουν τρισδιάστατα τις κινήσεις των κεφαλιών των συμμετεχόντων ενώ παράλληλα τους ηχογράφησαν ενώ μιλούσαν ή τραγουδούσαν «χρωματίζοντας» τη φωνή τους με μια ποικιλία συναισθημάτων.
Στη συνέχεια δημιούργησαν κάποια βίντεο τα οποία παρουσίασαν σε θεατές χωρίς ήχο και χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπα των συμμετεχόντων (ούτως ώστε να μη φαίνονται και οι εκφράσεις τους) παρά μόνο η κίνηση των κεφαλιών τους. Κατόπιν ζήτησαν από τους θεατές να περιγράψουν τι συναισθήματα θεωρούσαν ότι εκδήλωναν κάθε φορά οι συμμετέχοντες κρίνοντας μόνο από την κίνηση των κεφαλιών τους.
Το αποτέλεσμα τους εξέπληξε καθώς οι θεατές μάντεψαν με πολύ μεγάλη ακρίβεια τα συναισθήματα των συμμετεχόντων παρά την απουσία ήχου και εκφράσεων του προσώπου.
Η συγκεκριμένη έρευνα εκτός του ότι έδειξε πώς χρησιμοποιούμε αμέτρητους τρόπους για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας ακόμα κι αν δεν το φανταζόμαστε καν μπορεί να φανεί και πολύ χρήσιμη σε διάφορους τομείς. Κι αυτό γιατί όπως λένε οι ειδικοί, μπορεί να οδηγήσει σε νέες εφαρμογές που θα διευκολύνουν την επικοινωνία όταν δεν είναι δυνατή η χρήση ήχου (π.χ. σε άτομα με προβλήματα ακοής) αλλά ακόμα και την κατασκευή πιο «ζωντανών» ρομπότ κ.λπ.
πηγή Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου