Απόψεις Θέματα ψυχολογίας Προτεινόμενο

Είσαι «ξεκάθαρος» σε αυτό που λες ή αυτό που θες ή όχι και τόσο τελικά;

Αυτό το ξεκάθαρος σε αυτό που λες, που επικοινωνείς, έχει διάφορες έννοιες….σίγουρος, απόλυτος, κάθετος, διεκδικητικός, δε δίνεις διπλά μηνύματα αλλά σίγουρα δε σημαίνει ίσως, στο περίπου, το «τελικά θα με πείσεις» και το δείχνω να «αφήνω ένα παράθυρο ανοιχτό».

Είσαι «ξεκάθαρος» σε αυτό που λες ή αυτό που θες ή όχι και τόσο τελικά;

Είναι μια επικοινωνιακή δεξιότητα όλο αυτό άρα σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να τη μάθει, να εκπαιδευτεί σε αυτήν. Αρχικά είναι σημαντικό να κάνουμε το διαχωρισμό από την επιθετικότητα και την αβεβαιότητα.  Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να εκφραζόμαστε και με τις τρεις αυτές συμπεριφορές.

Είναι μεγάλο το κεφάλαιο αλλά ας προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε με καθημερινά παραδείγματα για να γίνει πιο κατανοητό π.χ. πόσες φορές σας έχουν χτυπήσει την πόρτα ή και τηλεφωνικά για να σας διαφημίσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία;

Πόσες φορές αισθανθήκατε αστραπιαία άβολα;

Πόσες φορές καθίσατε και ακούσατε τον πλασιέ και απαντούσατε σε ερωτήσεις που ίσως δε θα θέλατε στην πραγματικότητα διότι δεν καταφέρατε να του αρνηθείτε για διάφορους λόγους….ενώ από την αρχή ξέρατε ότι ΔΕΝ θέλετε;

Πόσα ακόμα παραδείγματα μπορείτε να σκεφτείτε! Στην εργασία, στο λεωφορείο, σε μια τηλεφωνική συνομιλία και αλλού.

Εδώ, λοιπόν, γίνεται και ο διαχωρισμός του να αντιδράσουμε επιθετικά ή με αβεβαιότητα, μπορούμε λοιπόν να αντιδράσουμε απλά ξεκάθαρα! Αυτή η στάση έχει να κάνει όταν θέλουμε να πούμε  «όχι». Εκεί είναι μεγαλύτερη η δυσκολία γιατί στο ξεκάθαρο «ναι» δεν αρχίζει ο αντίλογος, δεν προσπαθεί κάποιος να σε πείσει, δεν επιμένει, δε σε αγχώνει….. είπες το «ναι» δε θέλει κάτι άλλο από εσένα. Το “όχι” προκαλεί αντιδράσεις…

Αυτή  η σιγουριά ορίζεται στο να εκφράζω τη γνώμη μου, τα συναισθήματά μου, τις σκέψεις μου με ευθύ, τίμιο και ειλικρινή τρόπο με αποδεκτή συμπεριφορά όπου δεν παραβιάζω τα δικαιώματα και την προσωπικότητα του άλλου.

Μερικά στοιχεία (tips) για το «όχι», λοιπόν πρέπει να ειπωθεί ψύχραιμα, με σταθερή έως και ανέκφραστη ματιά, ευγενικά αλλά όχι με υπερβολικά ευγενικό χαμόγελο και τόνο φωνής, στητό  και χαλαρό σώμα, τα χέρια να συμβαδίζουν με τη λέξη, ταχύτητα που σημαίνει ότι «δεν το σκέφτομαι καν» διότι μπορεί να πέσουμε στην παγίδα του άλλα να λέμε και άλλα να δείχνουμε …. και φτου από την αρχή.. π.χ. όταν πεις «όχι» αλλά σταυρώνεις τα χέρια στο στήθος και το βλέμμα είναι απολογητικό….το έχασες το παιχνίδι!

Σκεφτείτε καταστάσεις που σας αγχώνουν επειδή θέλετε να πείτε όχι και κάντε εξάσκηση στον καθρέπτη ή παίξιμο ρόλων (role play) με κάποιον τρίτο. Αυτό θα σας βοηθήσει ώστε να είσαστε έτοιμοι όταν προκύψουν και να πετύχετε να δώσετε ξεκάθαρα το μήνυμα χωρίς άγχος και σίγουρο αποτέλεσμα…..αν και το 100% δε γίνεται να επιτυγχάνεται πάντα, άνθρωποι είμαστε!

Το άρθρο μας αποτελεί μια εισαγωγή και σίγουρα μπορείτε να μάθετε πολύ περισσότερα. Στην αγγλική ο όρος είναι «assertiveness” θα σας προτείναμε να τον αναζητήσετε, υπάρχει περισσότερο υλικό.

Καλή Επιτυχία!

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Τι δείχνει το χαμόγελό σας για τα συναισθήματά σας!

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο