Εμβόλια

Έρχεται το εμβόλιο για τον αναπνευστικό ιό RSV – Ποιες ομάδες του πληθυσμού θα προηγηθούν

Προς το φθινόπωρο, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να κυκλοφορήσει το εμβόλιο του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) τόσο για ηλικιωμένους ενήλικες όσο και για έγκυες γυναίκες. Τόσο η αμερικανική φαρμακευτική Pfizer όσο και η βρετανική GSK έχουν αναπτύξει εμβόλια κατά του RSV που ελπίζουν να τα κυκλοφορήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη φέτος, εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

“Αναμένουμε έγκαιρα έγκριση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη για κυκλοφορία το φθινόπωρο”, δήλωσε ο Kena Swanson, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης ιικών εμβολίων της Pfizer, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Σημειώνεται πως ο RSV είναι η κύρια αιτία πνευμονίας σε βρέφη και ηλικιωμένους, και δεκαετίες έρευνας κατέληξαν τελικά στα δύο αυτά εμβόλια που η Pfizer και η GSK κάνουν αγώνα δρόμου για να κυκλοφορήσουν.

Περίπου 14.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη νόσο του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό και οι αναλυτές βλέπουν μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για το εμβόλιο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Τι προκαλεί ο ιός

Αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες νόσησης κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία. Αν και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (Respiratoty Syncytial Virus- RSV) αποτελεί ένα κοινό ιό, μπορεί εύκολα να πάρει διαφορετική τροπή, προκαλώντας σοβαρή νόσηση και προσβάλλοντας το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, ενώ αποτελεί την κύρια αιτία βρογχιολίτιδας στα παιδιά που ενδέχεται να οδηγήσει σε πνευμονία.

Εκτός από τα παιδιά, ο RSV είναι πολύ επικίνδυνος και για τους ηλικιωμένους και τους ενήλικες με αναπνευστικά προβλήματα.

Στους ενήλικες που μολύνονται από τον ιό, συνήθως εμφανίζονται ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά ορισμένοι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονική λοίμωξη ή πνευμονία. Τα συμπτώματα είναι συνήθως συμβατά με μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να περιλαμβάνει ρινόρροια, φαρυγγίτιδα, βήχα, πονοκέφαλο, κόπωση και πυρετό.

Ο RSV μπορεί μερικές φορές επίσης να οδηγήσει σε επιδείνωση σοβαρών καταστάσεων όπως:

-Βρογχικό άσθμα

-Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

-Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Τα παιδιά που προσβάλλονται από λοίμωξη RSV εμφανίζουν σχεδόν πάντα συμπτώματα. Αυτό διαφέρει για τους ενήλικες, οι οποίοι μπορεί να προσβληθούν από τον RSV και να μην έχουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα του RSV μπορεί να ξεκινήσουν από 2 έως και 8 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και περιλαμβάνουν κυρίως καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Στα βρέφη, ο ιός μπορεί να εκδηλωθεί μόνο με μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμό και προβλήματα αναπνοής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντιγριπικό εμβόλιο: Η συμβολή του στην πρόληψη των καρδιαγγειακών και των πρόωρων θανάτων

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο