Παιδί και Ασφάλεια

Γιατί δεν πρέπει το παιδί να χρησιμοποιεί την τηλεόραση ή τον Υπολογιστή πριν από τον ύπνο

Μακριά από υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να μένουν λίγες ώρες πριν πέσουν να κοιμηθούν οι έφηβοι που υποφέρουν από αϋπνίες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες έφηβοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν και στριφογυρίζουν αδιάκοπα στο κρεβάτι τους, αδυνατώντας να κλείσουν μάτι δεν είναι άλλος, από την παρατεταμένη χρήση του ίντερνετ μέσω λάπτοπ και κινητών, τα οποία δεν μπορούν να αποχωριστούν ούτε καν στο κρεβάτι τους!

Στην έρευνα συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, από τους οποίους μόνο το 11% δήλωσε ότι η ποιότητα του ύπνου του είναι καλή. Το 24% απάντησε ότι τσεκάρει τι συμβαίνει στο email του και στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και στο κρεβάτι λόγω συνήθειας, ενώ κατά 3% λιγότεροι ήταν εκείνοι που δήλωσαν ότι κάνουν το ίδιο επειδή «φοβούνται μήπως χάσουν κάτι»!

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να κοιμηθούν ακριβώς επειδή δεν μπορούν να αποχωριστούν το ίντερνετ και το κινητό τους. Η συνήθεια αυτή προκαλεί προβλήματα ύπνου μακροπρόθεσμα, επειδή το φως που εκπέμπουν οι οθόνες επιδρά στον οργανισμό με τον τρόπο που επιδρά το φως της μέρας. Έτσι, μειώνεται η παραγωγή μελατονίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή ποιότητα του ύπνου.

«Όσο βελτιώνεται η τεχνολογία που μας κρατά συνδεδεμένους, τόσο ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα μάχη: τον “φόβο” να απενεργοποιήσουμε τις συσκευές», είπε ο δρ Chris Idzikowski, διευθυντής του Κέντρου Ύπνου του Εδιμβούργου. «Ποτέ στην ιστορία του ο άνθρωπος δεν δεχόταν τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών, γι” αυτό και τα προβλήματα ύπνου από τα οποία υποφέρει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι μεγαλύτερα από ποτέ».

Μετάβαση στο περιεχόμενο