Θέματα ψυχολογίας

Γιατί γέρνουμε προς τα δεξιά όταν φιλιόμαστε;

Ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά της γιορτινής περιόδου είναι τα πολλά φιλιά που δίνουμε- γεγονός που μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλει θετικά στην υγεία μας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πολλές φορές, όπως ενδεχομένως έχετε παρατηρήσει, όταν φιλιόμαστε γέρνουμε προς τα δεξιά, μια κίνηση που δεν είναι τυχαία, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη φαίνεται ότι τα 2/3 των ανθρώπων και πιο συγκεκριμένα το 72.92% αυτών που πήραν πρωτοβουλία να φιλήσουν και το 75% αυτών που έλαβαν το φιλί, γέρνουν προς τα δεξιά καθώς πλησιάζουν για το φιλί.

Ένας από τους πιθανούς λόγους που δικαιολογούν αυτή μας την κίνηση, είναι ότι υπάρχουν πολλοί δεξιόχειρες στον κόσμο, οι οποίοι συνήθως προτιμούν να φιλούν από τα δεξιά, οπότε και ο άνθρωπος που δέχεται το φιλί ακολουθεί αυτή τη στάση του σώματος, ανεξάρτητα από το αν είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.

Ακόμη ένα λόγος που παίζει ρόλο είναι τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου. «Η πράξη του φιλιού πιθανόν να καθορίζεται από τον εγκέφαλο που ταξινομεί τα “καθήκοντα” σε διαφορετικά ημισφαίρια, είτε δεξιά ή αριστερά», υποστηρίζουν οι επιστήμονες. «Το αριστερό ημισφαίριο είναι αυτό που πιθανόν να ευθύνεται για την κίνηση, καθώς είναι αυτό που καθορίζει τα συναισθήματα και τις αποφάσεις του εγκεφάλου».

Τέλος, σύμφωνα και με παλαιότερες έρευνες, οι περισσότεροι ασυνείδητα «αντιγράφουμε» τα φιλιά που βλέπουμε στο σινεμά ή στην τηλεόραση. Ωστόσο, οι ειδικοί, που αναλύουν τη γλώσσα του σώματος, συνεχίζουν τις έρευνες για να κατανοήσουν και να εξηγήσουν σαφέστερα το φαινόμενο αυτό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο