από την πνευμονολόγο, Ασημίνα Ζανιά
Τις επόμενες ημέρες,η αναμενόμενη άνοδος της θερμοκρασίας θα μας οδηγήσει στην αναζήτηση φυσικών ή τεχνητών τρόπων δροσιάς. Η χρήση των κλιματιστικών έχει σημειώσει τεραστία αύξηση τα τελευταία χρόνια είτε στις οικείες είτε στους εργασιακούς χώρους.
Το πρώτο “φυσικό κλιματιστικό” εντοπίζεται στην Αρχαία Αίγυπτο,όπου κρεμούσαν υγρά καλάμια στα παράθυρα με αποτέλεσμα, όταν φυσούσε και εξατμιζόταν ο αέρας,ο χώρος να δροσίζεται!
Η εισαγωγή των πρώτων σύγχρονων μονάδων οικιακού κλιματισμού ξεκίνησε το 1920.
Τα τελευταία χρόνια η αλόγιστη έκθεσή μας σε συστήματα κλιματισμού που ψύχουν (ή θερμαίνουν το χειμώνα) ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για την υγεία μας.
Μια πρόσφατη έρευνα Γάλλων επιστημόνων βασίστηκε στη μελέτη 1000, περίπου, γυναικών,ηλικίας από 45 έως 69 ετών σε χώρους εργασίας που κλιματίζονταν και σε χώρους χωρίς κλιματισμό.
Οι εργαζόμενες σε χώρους κλιματιζόμενους εμφάνισαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Ήδη από το 1982 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) αναγνώρισε επίσημα το λεγόμενο “Σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου”.
Στο σύνδρομο αυτό παρουσιάζεται μια σειρά συμπτωμάτων (κεφαλαλγίες,εύκολη κόπωση,ρινίτιδα,βήχας κ.α) που οφείλονται στο γεγονός της εύκολης ανάπτυξης βακτηριδίων και μυκήτων στο υγρό και σκοτεινό περιβάλλον των σωληνώσεων των συστημάτων αερισμού και κλιματισμού των κτιρίων.
Οι πιο συχνά αναφερόμενες ασθένειες σε σχέση με την μη ορθή χρήση των κλιματιστικών είναι:
1.Αλλερργική ρινίτιδα και Αλλεργικό Άσθμα,
2.Εξωγενής Αλλεργική Κυψελιδίτιδα ή Βρογχιολίτιδα(με οξέα συμπτώματα όπως βήχα,έντονη δύσπνοια κ.α)
3.Νευρολογικές εκδηλώσεις με κύριο σύμπτωμα την κεφαλαλγία
4.Νόσος των Λεγεωναρίων,στην οποία το μικρόβιο της Legionella(λεγιονέλλα)που είναι υπεύθυνο για την ασθένεια, εντοπίζεται συνήθως στα συστήματα κλιματισμού
5.Ορθοπεδικά προβλήματα(αρθραλγίες-ψύξη,μυαλγίες).
Η σωστή χρήση των συστημάτων κλιματισμού,μπορεί να ελαχιστοποιήσει έως εκμηδενίσει αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες.
Ακολουθούν 5 απλά βήματα για τη συντήρηση και χρήση των μηχανημάτων και την προστασία της υγείας μας.
1.Τακτική συντήρηση του κλιματιστικού μηχανήματος.
Οι ειδικοί συστήνουν συντήρηση από συνεργεία τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για τα συστήματα κλιματισμού που λειτουργούν σε εργασιακούς χώρους με πολλά άτομα και περίπου κάθε δύο χρόνια για μικρότερους χώρους(οικίες).
Επίσης οφείλουμε να μεριμνούμε για τον συχνό(συνήθως κάθε 15-20 ημέρες) καθαρισμό των φίλτρων. Είναι διαδικασία απλή και εύκολη,όπου τα φίλτρα αφαιρούνται, πλένονται και επανατοποθετούνται στη θέση τους.
2.Σωστή ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας.
Οι επιστήμονες προτείνουν ρύθμιση σε μια μέση θερμοκρασία 23-25 οC,ώστε να μην υπάρχει μεγάλη εναλλαγή μεταξύ θερμοκρασίας περιβάλλοντος και εξωτερικού χώρου.
Επι παραδείγματι σε μια εξωτερική θερμοκρασία 36-37 oC,είναι ανώφελο τεχνικά αφενός και ανθυγιεινό αφετέρου να προσπαθούμε να επιτύχουμε εσωτερική θερμοκρασία κάτω των 20 oC.
3.Αερισμός του εσωτερικού χώρου.
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του κλιματιστικού να παραμένει πάντα κάποιο παράθυρο ελαφρώς ανοικτό.Με αυτό τον τρόπο εισάγεται ατμοσφαιρικός αέρας και μειώνονται τα ποσοστά ξηρασίας του χώρου.
Η έντονη ξηρασία της ατμόσφαιρας που προκαλείται από τα κλιματιστικά είναι αιτία πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών(βήχας,ρινίτιδα,κ.α).
4.Συχνός καθαρισμός των δωματίων.
Συντελεί στην απομάκρυνση της σκόνης, η οποία, αν υπάρχει,ανακυκλώνεται μέσω του κλιματιστικού μηχανήματος και επιβαρύνει επιπρόσθετα την εσωτερική ατμόσφαιρα.
Ευνόητη,βέβαια,είναι η αποφυγή του καπνίσματος σε κλιματιζόμενους χώρους.
5.Συντήρηση των κλιματιστικών αυτοκινήτου.
Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύουν οι γενικοί κανόνες που είπαμε.
Αξίζει να προσθέσουμε τα εξής:
1.Αποφύγετε τη στάθμευση του αυτοκινήτου σε σημεία που υπάρχει έντονη έκθεση στον ήλιο(αναπτύσσεται εσωτερικά πολύ υψηλή θερμοκρασία)
2.Πριν ξεκινήσουμε ανοίγουμε όλα τα παράθυρα για να εξισορροπηθεί η εσωτερική με την εξωτερική θερμοκρασία
3.Τέλος,οι ειδικοί προτείνουν την αλλαγή του φίλτρου καμπίνας κάθε 15.000 χ.λ.μ, διότι στους αεραγωγούς δημιουργούνται μύκητες ή βακτήρια,ιδιαιτέρως σε κλιματιστικά που δεν χρησιμοποιούνται συνέχως.
Ακολουθείστε αυτούς τους απλούς κανόνες και δροσιστείτε άφοβα!
]]>