Ο παραδοσιακός μουσακάς, το φαγητό της μαμάς όπου λαχταράμε και περιμένουμε να μας το σερβίρει ζεστό ή κρύο, εκτός από τον κλασσικό τρόπο όπου όλοι γνωρίζουμε, με τα τηγανιτά του και τις βαριές σάλτσες του, μπορεί να γίνει το ίδιο νόστιμος, αλλά πολύ πιο υγιεινός, με τη συνταγή της μαμάς-σεφ, Μαρίας Παπαγεωργίου.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Μουσακάς με λιγότερες θερμίδες!
Υλικά:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
Χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος
1 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
Πιπέρι – πάπρικα γλυκιά
8 μεγάλες μελιτζάνες
10 μεγάλες πατάτες
Αντικολλητικό χαρτί
1 ποτήρι κρασί
Μπεσαμέλ:
1 1/5 λίτρο γάλα φρέσκο
8 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 gr βούτυρο ή Μαργαρίνη
3 αυγά
1 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
Πιπέρι
Κεφαλοτύρι τριμμένο
Συνταγή:
1. Πρώτα πλένουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες και τις καθαρίζουμε. Σκουπίζουμε να μην έχουν νερό. Κόβουμε κατά μήκος σε μεγάλες κάθετες φέτες. Βάζουμε τις μελιτζάνες στο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με ένα πινέλο τις περνάμε με λίγο λαδάκι από την επάνω μεριά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Μόλις ψηθούν, τις βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, στην οποία έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
2.Ακολουθούν οι πατάτες, τις οποίες κόβουμε λίγο πιο λεπτές μισό εκατοστό, κατά μήκος κι αυτές και τις τοποθετούμε στο ταψί, σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Μόλις ψηθούν, τις βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, στην οποία έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
3. Παράλληλα ετοιμάζουμε τον κιμά μας. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι, σωτάρουμε το κρεμμύδι και τη σκελίδα σκόρδου, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει καλά χρώμα. Προσθέτουμε, μοσχοκάρυδο, κανέλα, πιπέρι και λίγη πάπρικα γλυκιά. Αν δεν έχετε μικρά παιδιά, μπορείτε να σβήσετε με ένα μικρό ποτήρι κρασί. Έπειτα προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και λίγο νεράκι για να βράσει.
4. Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη κάτω και τοποθετούμε τις πατάτες. Από επάνω τοποθετούμε τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
5. Με μια σουρωτή κουτάλα, παίρνουμε τον κιμά στραγγιχτό και απλώνουμε επάνω από τις μελιτζάνες. Απλώνουμε επάνω ότι μελιτζάνες έχουν περισσέψει και προσθέτουμε την μπεσαμέλ.
6. Η έτοιμη μπεσαμέλ είναι μια καλή πρόταση για να κάνετε γρήγορα της συνταγή σας. Αλλιώς, παίρνουμε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα και ενώ αρχίζει να βράζει, συνεχίζουμε με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας σιγά, σιγά το αλεύρι. Χρησιμοποιήστε σύρμα για να αναδεύεται καλά το μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε και τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει η μπεσαμέλ
7.Αφού απλώσουμε τη μπεσαμέλ επάνω στις μελιτζάνες, τότε προσθέτουμε επάνω τριμμένο τυρί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ψηθεί καλά η μπεσαμέλ.
Τα μυστικά μου
-Για τη μπεσαμέλ, χρησιμοποιείστε κατσαρόλα με χονδρό πάτο για να μη κολλήσει η κρέμα μας. Ανακατεύετε ασταμάτητα με σύρμα ενώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κουτάλα για να ανακατέψετε το μείγμα από τις άκρες της κατσαρόλας.
-Μπορούμε να φτιάξουμε διπλή δόση, αν θέλετε παχιά στρώση μπεσαμέλ.
Καλή όρεξη!
Διαβάστε επίσης: