Συνταγές

Η Συνταγή της μαμάς: Σμυρναίικο ραβανί!!!

Υπάρχουν αρκετές συνταγές για Ραβανί και κάθε περιοχή στην Ελλάδα, προσθέτει το στοιχείο της. Το Ρεβανί ή  ο Basbousa είναι ένα γλυκό, σιροπιασμένο κέικ σιμιγδαλιού που προέρχεται από την Αίγυπτο και είναι επίσης κοινό σε άλλες χώρες. Το κουρκούτι σιμιγδαλιού ψήνεται σε ένα ταψί, στη συνέχεια γλυκαίνεται με ανθόνερο πορτοκαλιού, ροδόνερο ή απλό σιρόπι και συνήθως κόβεται σε σχήματα διαμαντιών ή τετράγωνα.

Η γιαγιά Μαρία, αρχόντισσα από τη Σμύρνη, γιαγιά της μαμάς – σεφ, Μαρίας Παπαγεωργίου ερχόμενη στην Ελλάδα, αποκάλυψε αυτή τη συνταγή στα παιδιά της και στα εγγόνια της, γιατί τη ρωτούσαν, “Μαμά, γιαγιά, γιατί όλοι λένε ω, μάνα μου, τι χρυσάφι είναι αυτό;”

Να το φτιάξετε με αγάπη, όταν ετοιμάζετε το μείγμα να λέτε “Μόνο γλυκές χαρές να φέρεις στο σπιτικό μου” και να το σταυρώσετε πριν το βάλετε για ψήσιμο. 

Όλες οι συνταγές για γλυκά, φαγητά, πίτες κ.α —>  ΕΔΩ 

Ραβανί από τη Σμύρνη!

Υλικά:
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του!
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό 
2 κούπες ζάχαρη
10 αυγά 
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (να είναι ζουμερά και μυρωδάτα)
1 μπέϊκιν πάουντερ
2 βανίλιες σκόνη 
2 ποτήρια νερό
#1 κούπα γάλα φρέσκο,  αυτό θα το ρίξουμε, μόλις βγει από το φούρνο
ταψί ν38
Υλικά για σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Συνταγή: 

Προσοχή στο ραβανί! Θα πάρετε μια μεσαία κατσαρόλα, θα βάλετε τη ζάχαρη και το νερό, θα ανακατεύσετε στην αρχή. Βράζετε για 10 λεπτά και το σιρόπι μας είναι έτοιμο. Το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει 
1. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά! Περίπου 10 λεπτά! Το κάνετε με αγάπη και χαμόγελο!  
2.Μέσα στα αυγά, εφόσον έχουν γίνει “αφρός”, προσθέτετε το αλεύρι σιγά – σιγά, ανακατεύετε, συνεχίζετε με το σιμιγδάλι, το μπέϊκιν πάουντερ, τις βανίλιες και τέλος το χυμό πορτοκαλιού. Τα χτυπάτε όλα μαζί, μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα!!! Τώρα, αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για μια ωρίτσα σίγουρα, να δείτε να κάνει φουσκάλες!!! Βάλτε μουσική και χαλαρώστε!!!
3. Το ρίχνετε μέσα στο τα 38άρη ταψί (αφού πρώτα το έχετε βουτυρώσει καλά), απλωτό, να μην ξεπεράσει τα 2 εκατοστά, το σταυρώνετε και το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί. Το μυστικό στο ψήσιμο είναι να έχετε ήδη ανάψει το φούρνο να ζεματάει που λέμε, να το βάλετε γύρω στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) και να το βγάλετε όταν έχει κάνει μια χρυσή κρούστα!!! Δοκιμάστε με ένα πιρούνι ή καλύτερα μια οδοντογλυφίδα να τρυπήσετε από επάνω κι αν βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμο!!!
4.Έχει ψηθεί καλά, το βγάζετε από το φούρνο και του ρίχνετε μια κούπα γάλα η οποία είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αμέσως μετά, ρίχνουμε παντού το σιρόπι μας, το οποίο έχει παγώσει. Αφήστε το να πιει τα υγρά, να αφρατέψει κι άλλο!!! Το καλύτερο είναι να κρυώσει και να το φάτε την επόμενη ημέρα!!! Ακούστε τη Σμυρναία, κάτι ξέρει!!!
“με ρωτάτε για καρύδα, αυτό είναι στο προσωπικό γούστο σας. Αν θέλετε να περιμένετε να κρυώσει το γλυκό σας και μετά ρίχνετε τριμμένη καρύδα από επάνω!!!”  Του ταιριάζει πολύ να ρίξετε επάνω και τριμμένο φιστίκι Αιγίνης! Κάποιοι βάζουν ένα ολόκληρο αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι, εσείς επιλέξτε αυτό που σας αρέσει και απολαύστε το!!! 
Καλή όρεξη!!!
Μετάβαση στο περιεχόμενο