Safety Project Επικαιρότητα Προτεινόμενο

Καθηγητής Γαβριήλ Δημητρίου: “Οι μισές από τις θερμοκοιτίδες είναι 20ετίας, ενώ το 1/3 απ’ αυτές προέρχονται από δωρεές”

To juniorsclub.gr επισκέφθηκε την Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Νεογέννητα, μέσα στις θερμοκοιτίδες λαμβάνουν τη φροντίδα των ιατρών και κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού, όπου σαν δεύτεροι γονείς στέκονται μέρα-νύχτα στο πλευρό τους.
Αυτές οι ευαίσθητες ψυχούλες, ένιωθαν την ασφάλεια και τη ζεστασιά της μήτρας, μέσα στη θερμοκοιτίδα τους. Μέσα στην Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών, επικρατούσε απόλυτη ηρεμία και άκουγες μόνο το χτύπο της καρδιά τους. Οι νοσηλεύτριες με το χαμόγελο, παρότι έχουν ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, οι λίγες αλλά πραγματικές ηρωίδες, δε φροντίζουν απλώς τα μωρά, αλλά τους δίνουν αγάπη σαν να είναι δικά τους παιδιά. 
Στην Μονάδα, συναντήσαμε τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, καθηγητή Παιδιατρικής – Νεογνολογίας κο Δημητρίου Γαβριήλ, ο οποίος μας μίλησε για τις ανάγκες τις Μονάδας Νοσηλείας Νεογνών: ”15 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο. Οι 500.000 εξ αυτών γεννιούνται στην Ευρώπη. Kάθε 30” ένα τέτοιο νεογνό πεθαίνει παγκοσμίως, γεγονός που ανεβάζει τους θανάτους αυτούς στο 1 εκατ. ετησίως.

Στην Ελλάδα το 10% των τοκετών είναι πρόωροι τοκετοί (περίπου 8000-9000 πρόωρα ανά έτος) με 200 νεογνά να γεννιούνται με προβλήματα που οδηγούν σε εγκεφαλική παράλυση. Η νεογνολογία σήμερα έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να παρέχει στα περισσότερα από αυτά μεγάλη βοήθεια.

Κατανοείτε πώς θα ζήσουν αυτά τα παιδιά για τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια; Τι ηθική επιβάρυνση είναι για την οικογένεια τους και τι οικονομικό κόστος για το δημόσιο σύστημα υγείας η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους; Και όμως, εάν εξοπλιστούν υλικοτεχνικά και στελεχωθούν σωστά οι νεογνολογικές μονάδες, μπορείς να αποφύγεις τόσο την επιβάρυνση της υγείας των νεογνών και κατόπιν παιδιών, όσο και το κόστος για τις οικογένειες και την Πολιτεία.
Στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΠΓΝΠ, από τις 25 κλίνες εντατικής φροντίδας με απόφαση του ΔΣ, λειτουργικές κλίνες είναι μόνο οι 15, αφού οι νοσηλεύτριες δεν επαρκούν, ενώ υπάρχουν μόνο 18 θερμοκοιτίδες.
Συχνά αναγκαζόμαστε να νοσηλεύουμε 18 νεογνά, ενώ δεχόμαστε αφόρητη πίεση για νοσηλεία επιπλέον νεογνών. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι μισές από τις θερμοκοιτίδες είναι 20ετίας, ενώ το 1/3 απ’ αυτές προέρχονται από δωρεές. Είναι πολύ σημαντική η οποιαδήποτε προσφορά για τη προστασία αυτού του ευαίσθητου πληθυσμού.
Θα κλείσω παραθέτοντας αυτό που τόνισα το 2016 σε συνέντευξη τύπου σαν Πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας : «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι επιτέλους, ότι θα πρέπει να φροντίσουμε και τα νεογνά που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους, καθώς και τις οικογένειες τους. Δεν υπάρχουν μόνο οι ΜΕΘ των Ενηλίκων αλλά και των νεογνών, γιατί για να γίνεις παιδί και ενήλικας πρέπει πρώτα να είσαι νεογνό και μάλιστα υγιές».”
Στις ανάγκες της Παιδιατρικής κλινικής και κυρίως της Μονάδας Νοσηλείας Νεογνών, ανταποκρίθηκε η Διευθύντρια του juniorsclub.gr και Πρόεδρος του Οργανισμού Safety Project, κα Βασιλοπούλου Ελένη, όπου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη Αχαϊας κο Μπονάνο Χαράλαμπο, αλλά και τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ Πατρών, πραγματοποιούν έναν Αγώνα Ζωής για μια Θερμοκοιτίδα, σε ένα φιλικό παιχνίδι μπάσκετ με το Περιστέρι bwin όπου προπονητής είναι ο Βασίλης Σπανούλης!
Μαζί θα είναι πολλοί αγαπημένοι σας καλλιτέχνες, όπως ο γνωστός συνθέτης στιχουργός Φοίβος, ο ηθοποιός Κώστας Σόμμερ όπου θα παρουσιάσει την εκδήλωση, η Ειρήνη Παπαδοπούλου και οι τσιρλίντερς της Έφης Μάρκου, υπόσχονται ένα εντυπωσιακό Grand Opening και στο ημίχρονο το παρκέ θα πάρει φωτιά, με τον Ρουσσέτο Δημητρόγλου και τον Μηνά Τσίγκο, από τους 15 50 να ροκάρουν και να ξεσηκώνουν τα πλήθη!” 
Κλείσε τη θέση σου  στο Promitheas Park τις καθημερινές 10:00-18:00 και τα Σάββατα 10:00-14:00, είτε ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας ticketmaster.gr
Κοινοποίησε το στο προφίλ σου, να το μάθουν περισσότεροι! Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!
Μετάβαση στο περιεχόμενο