Επικαιρότητα

Κερδίζει έδαφος η τετραήμερη εργασία – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο

Έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης δοκιμής για τετραήμερη εργασία, η πλειονότητα των εταιρειών που συμμετείχαν εξακολούθησαν να επιτρέπουν στους εργαζόμενους τους να δουλεύουν λιγότερες μέρες ενώ περισσότερες από τις μισές υιοθέτησαν την πρακτική σε μόνιμη βάση.

Τουλάχιστον το 89% αυτών των εταιρειών συνέχισαν να λειτουργούν με αυτό το μοντέλο ενώ τουλάχιστον το 51% μονιμοποίησε την τετραήμερη εργασία στα τέλη του 2023, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύθηκε από έναν από τους οργανισμούς που συμμετείχαν στη δοκιμή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε από την Autonomy, ένα think tank που «έτρεξε» τη δοκιμή το 2022 μαζί με τις ΜΚΟ 4 Day Week Global και 4 Day Week UK Campaign σε συνεργασία με ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Cambridgeκαι της Οξφόρδης και του Boston College.

Θετικά αποτελέσματα

Οι μειωμένες ώρες εργασίας αποδείχθηκαν εξαιρετικά ευεργετικές για τους εργαζόμενους και τις εταιρείες, σύμφωνα με την αναφορά. Με την ολοκλήρωση της δοκιμής, οι εργαζόμενοι είπαν ότι απολαμβάνουν καλύτερη φυσική και ψυχική υγεία, καλύτερη ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής, γενικότερη ικανοποίηση στη ζωή τους και λιγότερη εργασιακή εξάντληση. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα, μάλιστα, διατηρήθηκαν για περισσότερο από έναν χρόνο.

Οι διευθυντές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε 28 από τους οργανισμούς είπαν ότι η τετραήμερη εβδομάδα είχε θετικό αντίκτυπο στην εταιρεία τους. Η εναλλαγή προσωπικού μειώθηκε στο ήμισυ των οργανισμών, σχεδόν το ένα τρίτο είπε ότι η πολιτική βελτίωσε αισθητά τις προσλήψεις και το 82% ανέφερε ευεργετικά αποτελέσματα στην ευημερία του προσωπικού.

Σχεδόν οι μισοί από τους 61 οργανισμούς που συμμετείχαν στη δοκιμή του 2022 δραστηριοποιούνται στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση, τον τομέα παροχής υπηρεσιών και τον μη κερδοσκοπικό τομέα. Οι υπόλοιποι καλύπτουν τον βιομηχανικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών, της μεταποίησης, του λιανικού εμπορίου, της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και τον τομέα της τέχνης και της ψυχαγωγίας.

Τα τελευταία χρόνια, οι εκκλήσεις για μείωση των ημερών εργασίας σε εβδομαδιαίο επίπεδο έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτές οι εκκλήσεις έγιναν πιο έντονες αφού εκατομμύρια εργαζόμενοι μεταπήδησαν στην εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σταμάτησαν να μετακινούνται, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Πηγή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης για τον παιδικό καρκίνο «Η επιβίωση είναι η 1η νίκη. Μετά, τι;»

Θεατρικό παιχνίδι για ενήλικες! Το επιλέγουν φοιτητές και επαγγελματίες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση!

Μετάβαση στο περιεχόμενο