Αθλητισμός

Κίνα: Προπόνηση ή βασανιστήρια; Αυτά τα αθλητικά σχολεία θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό (photos)

Τα παιδιά των έξι ετών γυμνάζονται σκληρά, τα πρόσωπά τους δείχνουν την πίεση, αλλά δεν βγάζουν ήχους.

Ο αθλητισμός είναι μια πολύ σοβαρή επιχείρηση στην σχολή Shichahai, η οποία είναι μία από τις πάνω από 300 σχολές που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση για να εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά των Κινέζων αθλητών, γράφει ο Telegraph σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2008, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

athlitika-sxoleia-stin-Kina-17

Η κατάρτιση στα σπορ ξεκινά σε πολύ νεαρή ηλικία στην Κίνα. Οι περισσότεροι αθλητές ανακαλύπτονται από την τρυφερή ηλικία των έξι και αποστέλλονται σε ειδικά αθλητικά σχολεία. Η πλειοψηφία των παιδιών θα επιστρέψει στο σπίτι τους μια και δεν θα αντέξουν την πίεση αλλά για εκείνα που θα παραμείνουν, η πίεση θα αυξηθεί πολύ περισσότερο μέχρι να αποφοιτήσουν.Περίπου 600 παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 18, από όλη την Κίνα, φιλοξενούνται και προετοιμάζονται στην αθλητική σχολή Shichahai.

athlitika-sxoleia-stin-Kina-16

Έξι ημέρες την εβδομάδα, μελετούν τα πρωινά και γυμνάζονται για τέσσερις ώρες το απόγευμα. Οι γονείς μπορούν να δουν τα παιδιά τους μόνο τα Σαββατοκύριακα. Οι περισσότεροι όμως γονείς δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από αυτό το γεγονός. Είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα καρπωθούν τα οφέλη αν το παιδί τους καταλήξει Ολυμπιονίκης. Κάποιοι άλλοι συμβιβάζονται με το σπίτι που τους παρέχει η Κυβέρνηση αν τα παιδιά τους φαίνεται να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Κάποιοι ακόμη αυτό που θέλουν είναι μια αξιοπρεπή εκπαίδευση για τα παιδιά τους.

athlitika-sxoleia-stin-Kina-15

Η σχολή Shichahai έχει αναδείξει πολύ σημαντικούς αθλητές για την χώρα, με χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς αλλά και Παγκόσμιους Αγώνες. Έχει κατηγορηθεί όμως επίσης ότι χρησιμοποιεί πολύ σκληρές τεχνικές εκγύμνασης στα μικρά παιδιά που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια των βασανιστηρίων. Σε μια επίσκεψη του στο Shichahai το 2005, ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία, Βρετανός Σερ Matthew Pinsent είπε ότι είδε ένα επτάχρονο κοριτσάκι να κλαίει την ώρα της προπόνησης,  αλλά και ένα αγόρι με σημάδια στην πλάτη του.

athlitika-sxoleia-stin-Kina-14

Τα παιδιά των έξι ετών γυμνάζονται σκληρά, τα πρόσωπά τους δείχνουν την πίεση, αλλά δεν βγάζουν ήχους. Οι προπονητές είναι αυστηροί, αμίλητοι και δεν χαμογελούν. Ορισμένοι προπονητές έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα για ξυλοδαρμό μαθητών. Και να ήταν μόνο αυτά; Η μόλις 15 ετών Liaoning Anshan βρέθηκε ντοπαρισμένη με ορμόνες, ερυθροποιητίνη (EPO) και τεστοστερόνη.Ο Wu Yigang, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, δήλωσε στην Washington Post, «Για τα παιδιά των αθλητικών σχολείων της χώρας συχνά απαιτούνται έξι ώρες προπόνησης ή και περισσότερο κάθε ημέρα. Πολλοί Κινέζοι αθλητές έχουν αφιερώσει τόσο πολύ χρόνο στην εκπαίδευση τους που δεν έχουν μάθει ανάγνωση»

athlitika-sxoleia-stin-Kina-13

Όταν αυτά τα παιδιά αφήνουν τα αθλητικά σχολεία, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, επειδή δεν έχουν καμία δεξιότητα. Κάποιες τοπικές αθλητικές επιτροπές παρέχουν δουλειά σε μερικούς από αυτούς, αλλά οι περισσότεροι καταλήγουν εργάτες στα εργοστάσια.Σε ορισμένους αθλητές τους υπόσχονται δουλειά ως αστυνομικοί όταν συνταξιοδοτηθούν, αλλά αυτές οι υποσχέσεις πολύ συχνά παραμένουν υποσχέσεις.

athlitika-sxoleia-stin-Kina-12

Μια αθλητική εφημερίδα στην Κίνα εκτιμά ότι το 80 τοις εκατό των συνταξιούχων αθλητών της Κίνας υποφέρουν από ανεργία, φτώχεια ή χρόνια προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την υπερβολική προπόνηση.

[gallery size="medium" columns="5" ids="19094,19093,19092,19091,19090,19089,19088,19087,19086,19085,19084"]

πηγή: dinfo

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο