Safety Project Προτεινόμενο Πρωταγωνιστές

Λιμενάρχης Πατρών, Χανουμίδης Λάζαρος: “50% θάνατοι στη θάλασσα οφείλονται στο αλκοόλ” Τι πρέπει να ξέρετε για τα θαλάσσια σπορ;

Καλοκαιράκι, ολημερίς μπανάκι! Μικροί και μεγάλοι στις παραλίες, για να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα, τα θαλάσσια μέσα αναψυχής και τα παιχνίδια στην άμμο! Η ξεγνοιασιά, οδηγεί κάποιες φορές σε δικαιολογημένα ανεύθυνες επιλογές, εφόσον δεν υπάρχουν υποχρεώσεις κι εκεί ο κώδωνας του κινδύνου, επαναφέρει στην τάξη τους ριψοκίνδυνους που εκθέτουν τον εαυτό τους αλλά και τα παιδιά (όσοι είναι γονείς) σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Ο Οργανισμός Safety Project, όπου έχω τη χαρά να είμαι πρόεδρος, έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο project “Safety Summer” (καλοκαίρι με ασφάλεια), για οικογένειες με παιδιά, για κατόχους κατοικιδίων, για νέους και άτομα με αναπηρίες.

Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, θα γίνει την Τετάρτη 31 Μαΐου, 11:00 – 15:00, η Ημερίδα: Safety Summer ’23, σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ώστε να ενημερωθείτε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερέκθεση στον ήλιο από την Αντικαρκινική Εταιρεία Πατρών, τους βασικούς κανόνες για την ασφάλεια και τη χρήση των θαλάσσιων μέσων αναψυχής, από το Λιμενικό Σώμα και πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Πάτρας!

Συνέντευξη με τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πατρών, κο Χανουμίδη Λάζαρο

Safety Summer για παιδιά & νέους! 50% θάνατοι στη θάλασσα οφείλονται στο αλκοόλ!!!

Παιδιά και ενήλικες, επιλέγουν τα θαλάσσια σπορ. Παραλίες, κοσμικές, ερημικές, οργανωμένες, οικογενειακές, alternative, με beach bars, κατακλύζονται και τις πιο πολλές φορές το αλκοόλ ρέει άφθονο.

j.c.:Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι επιλέγουν τα θαλάσσια σπορ;

Λ.Χ..: Καταρχάς αυτό που πρέπει να προσέχουν οι λουόμενοι είναι να χρησιμοποιούν Θαλάσσια Μέσα Αναψυχής (ΘΜΑ) μόνο από επιχειρήσεις που κατέχουν νόμιμη άδεια εκδοθείσα από την αρμόδια Λιμενική Αρχή.

-Πρέπει να γνωρίζουν κολύμπι και να μη βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών.

-Απαγορεύεται η χρήση ΘΜΑ όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθώς και πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου.

-Να φέρουν ατομική σωσίβια ζώνη όπου απαιτείται, σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπεύθυνου εκμισθωτή ΘΜΑ.

-Να τηρούνται τα κατώτατα όρια ηλικίας για τη χρήση των ΘΜΑ, όπως π.χ. τα 16 έτη για θαλάσσιο σκι και θαλάσσιο έλκηθρο ή τα 18 έτη για θαλάσσιο αλεξίπτωτο, τα 15 έτη για κανό και θαλάσσιο ποδήλατο ή τα 8 έτη για καγιάκ.

-Για μικρότερες ηλικίες απαιτείται συγκατάθεση και γονική μέριμνα ή επιμέλεια με κατώτατο όριο τα 14 έτη για την περίπτωση του θαλάσσιου αλεξίπτωτου.
-Να τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας από τους υπόλοιπους λουόμενους, όπως απόσταση 100μ. από σημαντήρες ή 200μ. από τον τελευταίο λουόμενο αν δεν υπάρχουν σημαντήρες.

-Ειδικά για τα μηχανοκίνητα ΘΜΑ απαιτείται η άδεια χειριστή ταχυπλόου σκάφους.

Με γνώμονα της προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιούνται επιστάμενοι έλεγχοι για τη διαπίστωση τήρησης τόσο των κανόνων ασφαλείας όσο και των προϋποθέσεων αδειοδότησης μίας επιχείρησης ΘΜΑ.

j.c.: Είναι πολλά τα θανατηφόρα ατυχήματα στη θάλασσα, από εφήβους και νέους που πίνουν αλκοόλ;

Λ.X.: Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το αλκοόλ όσο και οι τοξικές ουσίες, πέραν από το γεγονός ότι επιφέρουν υπερβολική αυτοπεποίθηση, επηρεάζουν την κρίση, την ισορροπία, την όραση και τους χρόνους αντίδρασης – ικανότητες οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη χρήση του θαλάσσιου χώρου από λουόμενους και χρήστες ΘΜΑ.

Έρευνες έχουν αναδείξει ότι το 50% των περιπτώσεων θανάτων εφήβων και ενηλίκων κατά τη διάρκεια θαλάσσιων αθλημάτων (από το κολύμπι και το σέρφινγκ έως το κανό) οφείλονται στο αλκοόλ, ενώ σε περιπτώσεις που εμπλέκονται πλωτά μέσα το ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων κατόπιν χρήσης αλκοόλ ανέρχεται στο 60%, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης κάποιου στη θάλασσα.

Προσοχή! Ο συνδυασμός αλκοόλ και θάλασσας μπορεί να αποβεί μοιραίος.

j.c.: Γιατί έχουμε τόσους πνιγμούς και ατυχήματα στην Ελλάδα;  

Λ.Χ.: Η Ελλάδα, ως κατεξοχήν νησιωτική χώρα, κατέχει την 11η θέση σε παγκόσμια κλίμακα στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού SafeWaterSports, κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη, ενώ στη χώρα μας, συμβαίνουν κατά μέσο όρο 325 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα ετησίως.

Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 14 ετών.

Έχοντας ως στόχο την ενίσχυση τόσο της ασφάλειας στη θάλασσα όσο και της πρόληψης προς τη μείωση των θανάσιμων και μη ατυχημάτων, στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Λιμενικού Σώματος, Οργανισμού SafeWaterSports και Ελληνικής Αστυνομίας, αναπτύχθηκε και λειτουργεί το «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ» που επιτρέπει την ακριβή καταγραφή των επιμέρους στοιχείων των πνιγμών και ατυχημάτων στη θάλασσα και στα εσωτερικά ύδατα (πισίνες, λίμνες, ποτάμια κ.λ.π.). Κάποια στατιστικά στοιχεία που αξίζει να αναφερθούν είναι τα εξής:

Το 2022 παρατηρήθηκαν 12 λιγότερα θανάσιμα ατυχήματα στο υδάτινο περιβάλλον (θάλασσα & εσωτερικά ύδατα) σε σχέση με το 2019.
8 στους 10 ανθρώπους χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα από πνιγμό.
Το 80% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι άνω των 60.

Το 71% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι Έλληνες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, εκτιμάται ότι στα αίτια των περιστατικών πνιγμών συγκαταλέγονται η άγνοια κινδύνου, η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων των λουόμενων ακόμα και εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και η πλημμελής εποπτεία των ανηλίκων εκ μέρους των γονέων.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι στις χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες παραλίες προβλέπεται η ύπαρξη ναυαγοσώστη κατά τη θερινή περίοδο από τις ώρες 10:00 έως 18:00, γεγονός που επίσης ελέγχεται σε τακτή βάση από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

hcg.gr

Τηλέφωνο Άμεσης Δράσης Λιμενικού Σώματος: 108

Η συνέντευξη μου, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη μου “Ξέρω τι θέλει ένα παιδί” σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Το παιδί της ευχής μεγάλωσε… Τώρα είναι εθελοντής για τις ευχές άλλων παιδιών στο Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)

Μετάβαση στο περιεχόμενο