Εφηβεία / 17+ Προτεινόμενο Σχέσεις Σχολή Γονέων (Μπαμπάς – Μαμά)

Ματίνα Λαδικού: Το διαδίκτυο και οι σχέσεις γονέων και παιδιών

από τη Ματίνα Λαδικού, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Εγκληματολόγος

Απαντά στα ερωτήματα γονέων για τη σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους. 

  1. Πώς χτίζω μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί μου;

Τα θεμέλια για μια υγιή και θετική σχέση μεταξύ γονέων και παιδιού/εφήβου, είναι η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, η οποία περιλαμβάνει συνεπή επικοινωνία, θέσπιση και τήρηση κανόνων και ορίων, εκδήλωση ενσυναίσθησης και σεβασμού, συμμετοχή στη ζωή τους, ευελιξία, προσαρμοστικότητα και προώθηση της ειλικρίνειας.

2. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος εν αγνοία του παιδιού;

Γενικά θεωρείται πιο ηθικό να είμαστε ανοιχτοί και διαφανείς σχετικά με τυχόν μέτρα παρακολούθησης ή ελέγχου που υπάρχουν. Η ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά σχετικά με τους λόγους παρακολούθησης της διαδικτυακής τους δραστηριότητας και του σεβασμού των δικαιωμάτων απορρήτου τους, είναι σημαντική για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη σχέση γονέα-παιδιού.

3. Αισθάνομαι ασφαλής, όταν έχει το παιδί μου, κινητό τηλέφωνο. Ποια είναι η γνώμη σας;

Το να δίνουμε στα παιδιά ένα κινητό τηλέφωνο σε μικρή ηλικία μπορεί να διευκολύνει τους γονείς να μείνουν σε επαφή με τα παιδιά τους, αλλά έχει επίσης πιθανά μειονεκτήματα και κινδύνους.

Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης και η έλλειψη δεξιοτήτων επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο είναι μερικές από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Τελικά, αν είναι καλό ή όχι εξαρτάται από το εκάστοτε παιδί και τον τρόπο χρήσης του τηλεφώνου.

Το άρθρο της Ματίνας Λαδικού, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη της δημοσιογράφου, Ελένης Βασιλοπούλου, “Ξέρω τι θέλει ένα παιδί” σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 3 τρόποι να υποστηρίξεις ουσιαστικά έναν καρκινοπαθή

Συνέντευξη με Γιώργο Λυγερό: Λέμε “ΝΑΙ” από μικρή ηλικία στο διαδίκτυο! Παιδιά με λογαριασμό στα Social Media!

Μετάβαση στο περιεχόμενο