Θέματα υγείας

Νερό: 11 λόγοι που η αφυδάτωση σε κάνει άρρωστο και υπέρβαρο

Όταν διψάτε, έχετε ήδη αφυδατωθεί! Οι αρνητικές επιπτώσεις όταν δεν πίνετε αρκετό νερό περιλαμβάνουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, το δέρμα, την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά, κούραση ακόμα και πονοκεφάλους. Χρειαζόμαστε το νερό το ίδιο με τον αέρα που αναπνέουμε…

ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 75% νερό. water-brain,juniorsclub             Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από: Αίμα 92% νερό Σκελετός 22% νερό Μύες 72% νερό body-structure,juniorsclub Δείτε τους 11 λόγους που η αφυδάτωση επιδρά αρνητικά στο σώμα σας:

1.Κόπωση

Το νερό είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για το σώμα. Η αφυδάτωση προκαλεί τη μείωση της ενζυματικής δραστηριότητας του σώματος με αποτέλεσμα την κούραση.

2.Άσθμα και αλλεργίες

Όταν το σώμα αφυδατωθεί θα περιορίσει τη λειτουργία των αεραγωγών για να διατηρήσει το λίγο νερό. Μάλιστα, τα ποσοστά ισταμίνης που παράγονται από το σώμα, αυξάνονται όσο το σώμα χάνει νερό.

3.Υψηλή πίεση

Το αίμα έχει 95% νερό όταν το σώμα είναι πλήρως ενυδατωμένο. Όταν αφυδατώνεται, το αίμα γίνετε πιο πηκτό και δεν κυκλοφορεί σωστά, οπότε ανεβαίνει η πίεση.

4.Δερματικές διαταραχές

Η αφυδάτωση βλάπτει την εξουδετέρωση των τοξινών στο δέρμα και το κάνει πιο εύθραυστο σε δερματίτιδες, ψωρίαση καθώς και το πρόωρο γήρας και τη δυσχρωμία.

5.Υψηλή χοληστερίνη

Όταν το σώμα αφυδατώνεται, παράγει περισσότερη χοληστερίνη για να εμποδίσει την απώλεια νερού από τα κύτταρα.

6.Ουροδόχος κύστη και νεφρά

Η συσσώρευση τοξινών και οξέων του σώματος προκαλούν ένα περιβάλλον όπου ευδοκιμούν τα βακτήρια με αποτέλεσμα να κάνουν πιο ευάλωτα τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη σε μολύνσεις, φλεγμονές και πόνο.

human-body-water,juniorsclub

7.Διαταραχές του πεπτικού

Η έλλειψη νερού και αλκαλικών μεταλλικών στοιχείων, όπως ασβέστιο και μαγνήσιο, μπορεί να οδηγήσουν σε έλκη, γαστρίτιδα και γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.

8.Δυσκοιλιότητα

Όταν υπάρχει έλλειψη νερού, το κόλον αντλεί νερό για να λειτουργήσει σωστά. Χωρίς το απαραίτητο νερό, τα «απόβλητα» του σώματος κινούνται στο παχύ έντερο πιο αργά ή καθόλου με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα.

9.Πόνος στις αρθρώσεις ή δυσκαμψία

Όλες οι αρθρώσεις έχουν χόνδρους που περιέχουν κυρίως νερό. Η αφυδάτωση τους κάνουν αδύναμους με αποτέλεσμα το άτομο να πονά στις αρθρώσεις.

10.Αύξηση βάρους

Στην αφυδάτωση τα κύτταρα χάνουν ενέργεια και, κατά μια έννοια, μεγαλώνουν. Τότε το άτομο τρώει περισσότερο ενώ, στην ουσία, το σώμα του διψάει.

11.Πρόωρο γήρας

Όταν η αφυδάτωση είναι χρόνια, τα όργανα του σώματος- συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου οργάνου του που είναι το δέρμα- αρχίζουν να ζαρώνουν και να φθείρονται.

Συμβουλές για αδυνάτισμα και βελτίωση του μεταβολισμού

Πιείτε ένα ποτήρι νερό αμέσως όταν σηκωθείτε! Το νερό εκτοξεύει τον μεταβολισμό και επιπλέον τρώτε λιγότερο. Είναι ο πιο ασφαλής και υγιής τρόπος να χάσετε βάρος.

Αν πίνετε 2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα, ενώ παράλληλα έχετε μειώσει την ποσότητα, σας βοηθά να χάσετε βάρος αν το κάνετε τουλάχιστον για ένα χρόνο. Το να πίνετε νερό ακριβώς μόλις ξυπνήσετε είναι καλύτερο από τον καφέ με άδειο στομάχι.

Πάντα να έχετε μαζί σας νερό!

water-drink,juniorsclub

Αν πίνετε κρύο νερό κάνει καλό στο μεταβολισμό σας και καίει θερμίδες. Η επίδραση ξεκινά 10 λεπτά μετά την κατανάλωση νερού με αποκορύφωμα τα 30-40 λεπτά για την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.

Έρευνες εκτιμούν ότι μετά από ένα χρόνο, αν έχετε αυξήσει την ποσότητα νερού που πίνετε κατά 1½ λίτρο την ημέρα, θα έχετε κάψει 1.700 θερμίδες παραπάνω.

Προσοχή: Θα πρέπει να πίνετε μόνο νερό! Τα αναψυκτικά και οι χυμοί περιέχουν και ζάχαρη.

Πολλοί πιστεύουν ότι πίνοντας υγρά όπως οι χυμοί, η σόδα ή το τσάι ενυδατώνονται όπως αν έπιναν νερό (π.χ. ένα κουτάκι σόδα περιέχει 35 γραμ.  ζάχαρη, 140 θερμίδες). Αυτό είναι λάθος. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Για να διαχειριστεί τη ζάχαρη και το αλάτι αυτών των προϊόντων το σώμα χάνει πολύτιμο νερό. Και αν σας αρέσει ο καφές, πίνετε ένα επιπλέον ποτήρι νερό για κάθε καφέ.]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο