O τρόπος που μεγαλώνουν οι Δανοί τα παιδιά τους δεν περιλαμβάνει εξωπραγματικές μεθόδους, το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Και από ότι φαίνεται λειτουργεί μια χαρά, καθώς διάφορες έρευνες παιδαγωγικού χαρακτήρα αποδεικνύουν ότι όχι μόνο καταφέρνουν να πετυχαίνουν ως ενήλικες, αλλά είναι παράλληλα και ευτυχισμένοι.
*Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα και έγκυρα; Να λαμβάνεις μέρος σε μεγάλους διαγωνισμούς;;; Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ
Υπάρχει, λοιπόν, συνταγή ευτυχίας και οι Δανοί φροντίζουν να την μάθουν από νωρίς στα παιδιά τους κάνοντας τα παρακάτω:
Έχουν πρόγραμμα στον ύπνο…
…ακόμα και στην εφηβεία. Το να υπάρχει πρόγραμμα στον ύπνο είναι βαθιά ριζωμένο στην Δανέζικη κουλτούρα. H ευτυχία για εκείνους είναι αλληλένδετη με την ξεκούραση που οδηγεί στην διαυγή σκέψη. Γι’ αυτόν τον λόγο φροντίζουν τα παιδιά τους να έχουν συγκεκριμένο ωράριο στον ύπνο, το οποίο αλλάζει ελάχιστα στην εφηβεία. Το ίδιο βέβαια κάνουν και οι γονείς για τον εαυτό τους. Και εδώ που τα λέμε ποιος δεν ανταπεξέρχεται καλύτερα στην καθημερινότητα μετά από ποιοτική ξεκούραση.
Αφιερώνουν χρόνο σαν οικογένεια
Για τους Δανούς η οικογένειά τους είναι ιερή και γι’ αυτό αφιερώνουν πολύ χρόνο ο ένας στον άλλον. Μάλιστα έχουν και μια συγκεκριμένη λέξη για να περιγράψουν αυτό το αίσθημα ομαδικότητας και ευτυχίας που ονομάζεται «hygge». Και αυτό αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς τους και όχι απλά του σαββατοκύριακου. Πάντα θα βρουν λίγο χρόνο για να παίξουν επιτραπέζια, να φάνε όλοι μαζί ή να πάνε κάποια βόλτα.
Δίνουν έμφαση στο παιχνίδι
Ένα από τα βασικά πράγματα που κάνουν οι γονείς είναι να επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίζουν ελεύθερα. Αντί για τις δραστηριότητες γονέων-παιδιών, τα αφήνουν να απολαύσουν τον χρόνο παιχνιδιού μόνα τους. Όταν θέλουν να λάβουν μέρος στο παιχνίδι τους οργανώνουν διαφορετικού τύπου δραστηριότητες όπως εκδρομές στην φύση. Εκεί τα βοηθούν να ανακαλύψουν τον κόσμο, παίζοντας μαζί τους.
Ενθαρρύνουν την συλλογικότητα
Στη Δανία, τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στα 6 τους χρόνια και μέχρι την ηλικία των 10 ετών τελειώνουν το σχολείο στις δύο, έχοντας έτσι το απόγευμα ελεύθερο για παιχνίδι. Το πρόγραμμα σπουδών θέτει ως προτεραιότητα την ομαδική εργασία και την οικοδόμηση ενσυναίσθησης και όχι την ατομική επιτυχία. Και αυτό δεν απαντάται μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και σε άλλους τομείς όπως υγεία και φυσικά όλα ξεκινούν από το σπίτι. Όταν οι συγγραφείς λένε ότι η “ανατροφή” είναι το κλειδί της ευτυχίας στη Δανία, δεν μιλούν μόνο για γονείς. Μιλούν για μια ανθρώπινη και συνεκτική κοινωνία, με συστήματα που υποστηρίζουν όλους.
Mεγαλώνουν με αισιοδοξία
Για τους Δανούς όσο πιο αισιόδοξος είναι κανείς, τόσο πιο εύκολα πετυχαίνει τους στόχους του, γιατί πιστεύει σε αυτούς και τίποτα δεν τον σταματά να τους κατακτήσει! Κάθε λεπτό είναι σημαντικό στη ζωή και με την απαισιοδοξία, το μόνο που καταφέρνει κανείς είναι να χάνει χρόνο σκεπτόμενος όλα αυτά που δεν έχουν γίνει και που ίσως να μη γίνουν ποτέ, ενώ ταυτόχρονα δεν κάνει τίποτε για να τα αλλάξει. Η απαισιοδοξία καλλιεργεί αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα. Γι’ αυτό και φροντίζουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με αισιοδοξία από όταν είναι πολύ μικρά, ώστε στο μέλλον να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε δυσκολία.