Προτεινόμενο Πρωταγωνιστές

Οι έφηβοι ψηφίζουν: Έχουν άποψη, θέση και γνώση! Συνέντευξη με την 17χρονη Ραφαηλία Μυστακίδη – Βέργη

της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub 

Πρώτη φορά μπροστά στην κάλπη! Εσύ θυμάσαι τη δική σου πρώτη φορά που κλήθηκες να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα; Η δική μου πρώτη φορά, ήταν απόλυτα συνειδητή επιλογή και με πολλή σκέψη πήρα την τελική απόφαση για το ποιον θα ψηφίσω. Για μήνες διάβαζα, παρακολουθούσα τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και τις συζητούσα με την μητέρα μου και το θείο μου. Συμφωνούσα ή διαφωνούσα, το σημαντικό ήταν ότι ήθελα να ψηφίσω παρά το γεγονός ότι άλλοι συμφοιτητές μου και φίλοι, αδιαφορούσαν.

Η 17χρονη Ραφαηλία είναι αποφασισμένη να ψηφίσει! Όταν είσαι μαθητής λυκείου, παίρνεις μια σοβαρή απόφαση για το επαγγελματικό σου μέλλον γι’ αυτό μπορείς και να ψηφίσεις! Η αποχή δε δηλώνει κάτι, η επιλογή την ώρα της κάλπης και η ψήφος σε κάνει υπεύθυνο, ελεύθερο και πάνω απ’ όλα άνθρωπο μια κοινωνίας που θες να έχει καλύτερο μέλλον! Αν φοβάσαι όλα αυτά που θα γίνουν για εσένα, να γίνουν με εσένα και όχι χωρίς εσένα!

Συνέντευξη με την 17χρονη Ραφαηλία Μυστακίδη – Βέργη

ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ

Έχουν άποψη, θέση και γνώση!

Η Ραφαηλία μου! Είναι η πρώτη θυγατέρα της κουμπάρας και αδελφικής μου φίλης, Κατερίνας Βέργη. Είμαι περήφανη, γιατί εκτός από ταλαντούχα έφηβη, απάντησε με υπευθυνότητα και ωριμότητα, για να βοηθήσει όσους έφηβους ταλαντεύονται ανάμεσα στην αισιοδοξία και τον κυνισμό, την αυτοπεποίθηση και το φόβο.

Πώς νιώθεις που θα πας να ψηφίσεις πρώτη φορά;

Νιώθω έκπληξη και μια αλλαγή. Ήταν αναμενόμενο για ‘μένα ότι κάποια στιγμή θα έφτανα στην ηλικία να ψηφίσω, μου φαίνεται ωστόσο, απίθανο τώρα που -πλέον- κατέχω αυτό το δικαίωμα.

Ποια είναι η δική σου θέση, απέναντι σε συνομηλίκους σου, όπου εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους με αποχή από τις εκλογές;

Η άποψη της αποχής από τις εκλογές: «έχω πίστη πως κάτι θα αλλάξει», συσχετίζεται με την αγανάκτηση που μπορεί να δείχνει κάποιος για το φαινόμενο του bullying, όπου όταν διαδραματίζεται όμως μπροστά του, δεν επεμβαίνει. Είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση.

Είναι οι ενστάσεις μου, για πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται και για μέτρα λανθασμένα που υλοποιούνται, αλλά όταν έχω τη δυνατότητα το αλλάξω μέσο της ψήφου, προβαίνω στη δικαιολογία: «κανένας δεν είναι άξιος, όλοι χάλια είναι· θα απέχω». Είμαστε μέλη και πολίτες μια κοινωνίας. Από τη στιγμή που μπορούμε να ψηφίσουμε, οφείλουμε να το κάνουμε.

Η επιλογή του να μη ψηφίσει κάποιος δεν τον καθιστά λιγότερο υπεύθυνο από έναν άλλον που ψήφισε, αντιθέτως του αποδίδονται παραπάνω ευθύνες. Ήδη από την αρχαία Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ ο Περικλής τονίζει σε κάθε έναν από εμάς, πως ο άνθρωπος που δεν επιλέγει να ασχοληθεί με τα κοινά δεν είναι παρά μη απαραίτητος για τη κοινωνία.

Εγώ προσωπικά έχω την ανάγκη, με το δικό μου λιθαράκι, να παίρνω αποφάσεις που ακόμα και με ένα μικρό ποσοστό θα εξασφαλίζουν το πλαίσιο που εγώ θα βιοπορεύομαι στο μέλλον. Θέλω να έχω πρόσβαση στις μετέπειτα αποφάσεις, τη δική μου ζωή θα επηρεάσουν.

Σχετικά με το τι θα ψηφίσεις, το συζήτησες με την μητέρα σου;

Με τη μαμά μου έχουμε ανοίξει πολλάκις συζητήσεις για αυτό το θέμα. Βρίσκομαι σε μια ηλικία που δεν έχω τις κατάλληλες εμπειρίες και γνώσεις ώστε να διακρίνω με βεβαιότητα τη γνησιότητα πίσω από κάθε πολιτική δήλωση που ακούω.

Τα βιβλία που αφορούν ιδεολογίες και κόμματα δεν είναι πάντα αντικειμενικά και είναι αρκετά εύκολο να προπαγανδίσουν εφήβους και να τους εμφυτεύσουν τη δική τους ‘ορθή’ οπτική.

Η μαμά μου άφοβα, ανέκαθεν, μου απαντούσε στη κάθε ερώτηση που αφορούσε από ιστορικά γεγονότα με πολιτική χροιά, μέχρι προσωπικότητες που κυβέρνησαν τη χώρα μας. Είχαν δυο όψεις οι απαντήσεις της και αυτό την καθιστούσε αντικειμενική.

Ενώ γνωρίζω τη δική της άποψη ποτέ δεν ένιωσα την πίεση ή την επιβολή απ’ τη πλευρά της ότι αυτό πρέπει ενστερνιστώ.

Η συνέντευξη μου, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη μου “Ξέρω τι θέλει ένα παιδί” σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Παιδιά Πρωταθλητές: Η 10χρονη Ραφαέλα-Μαρία Σαγιά ονειρεύεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το παιδί της ευχής μεγάλωσε… Τώρα είναι εθελοντής για τις ευχές άλλων παιδιών στο Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος)

Μετάβαση στο περιεχόμενο