Σχολή Γονέων (Μπαμπάς – Μαμά)

Οι “5 εντολές” του καλού γονιού!

Έχετε απορία αν τα κάνετε όλα σωστά και ιδανικά για τα παιδιά σας; Επιθυμείτε να γίνετε τέλειοι;

Είναι λογικό σαν γονείς να αισθάνεστε ότι πρέπει να προσφέρετε το καλύτερο δυνατόν για τα παιδιά σας, εξασφαλιζοντάς τους μία ασφαλή και υγιή ζώη! Το juniorsclub.gr σας προσφέρει τις 5 (απαράβατες) εντολές του καλού γονέα

Εντολή Νο 1:  Δεν υπάρχει τελειότητα

Γονείς τέλειοι (όπως και ό,τι άλλο) δεν υπάρχει. Ο γονιός είναι λογικό να κάνει λάθη και φυσικά, να μαθαίνει από αυτά και να βελτιώνεται. Μην ελπίζετε να τα κάνετε όλα τέλεια. Κανείς δεν τα καταφέρνει. Έχετε θετική ψυχολογία και τα λάθη θα σας δείξουν τον δρόμο!

Εντολή Νο 2: Το παιδί θα σας δείξει τον δρόμο

Μάθετε να παρατηρείτε το παιδί σας ήδη από την βρεφική ηλικία. Με τη συμπεριφορά του θα σας δείξει τι να κάνετε και τι όχι. Έτσι, θα αναγνωρίσετε το κλάμα του μωρού όταν αυτό υποδηλώνει “πεινάω” ή “δεν αισθάνομαι καλά” κτλ. Παρακουλουθώντας τις ενδείξεις ανακαλύπτετε την προσωπικότητά του και κατανοείτε τα σήματα που εκπέμπει.

Εντολή Νο 3: Να είστε παροντες

Το να ακούτε μόνο τι σας λέει δεν αρκει. Όταν σας απευθύνεται, σταματήστε αυτό που κάνετε και στρέψτε όλη την προσοχή σας σε αυτό. Είναι ό,τι χρειάζεται από εσάς. Η στηριξή σας και ο σεβασμός  απεναντί του τού δίνει την αίσθηση της δεκτικότητας, του ισορροπημένου ψυχισμού και της ασφάλειας.

Εντολή Νο 4: Να είστε σαφείς

Μη δίνετε διπλά μηνύματα στα παιδιά σας. Πολλές φορές ο γονέας δίνει ένα λεκτικό μήνυμα στο παιδί του, αντίθετο από την εξωλεκτική του συμπεριφορά. Για παράδειγμα, σε ένα πιθανό πρόβλημα μπορεί ο γονιός να πει “Σε ακούω, μιλησέ  μου” και η γλώσσα του σωματός του να τον προδίδει. (σταυρωμένα χέρια, προσοχή στραμμένη αλλού, σφιγμένο σώμα). Αυτές οι συμπεριφορές βαραίνουν τις σχέσεις και βαραίνουν ψυχολογικά τα παιδιά.

Εντολή Νο 5: Θέτω όρια

Θέτω όρια σημαίνει φροντίζω και αγαπώ. Προσοχή! Πειθαρχία σημαίνει διδασκαλία και όχι τιμωρία. Χρειάζεται να τεθούν σαφείς κανόνες και όρια, πριν συμβούν τα γεγονότα, ώστε με αυτόν τον τρόπο το παιδί να καταλάβει ότι η τιμωρία έιναι η συνέπεια της παράβασης του κανόνα, και όχι η εκδίκηση του ενήλικα.

goneis.juniorsclub

Μετάβαση στο περιεχόμενο