Θέματα ψυχολογίας

Οι συμπεριφορές που μαρτυρούν πώς κάποιος έχει θυμό μαζί σας

Η διαχείριση των σχέσεων, προσωπικών και επαγγελματικών, είναι μια πρόκληση. Είναι ακόμη δύσκολη όταν διαπιστώνουμε πως, κάποιος μας κρατάει κακία. Η συμπεριφορά αυτή, ενέχει συναισθήματα αρνητικά, όπως θυμό, προς κάποιον για κάτι που έκανε.

Η κατανόηση των κρυφών συναισθημάτων, μας βοηθά να διαχειριστούμε τις σχέσεις και ν’ αποφεύγουμε τις παρανοήσεις.

Μπορεί να οδηγήσει σε προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη και να βελτιώσει την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά τις συγκρούσεις.

Παρακάτω αναλύουμε επτά συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι, κάποιος τρέφει κρυφά θυμό απέναντί μας. Αυτά τα σημάδια, δεν είναι εύκολα ορατά αλλά μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πως, κάτι έχει αλλάξει στις δυναμικές των σχέσεων.

Μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά

H ανθρώπινη συμπεριφορά, είναι συναρπαστική.

Είναι πια περίπλοκη αλληλεπίδραση συναισθημάτων σκέψεων, και δράσεων. Όταν κάποιος μας κρατά κακία, η συμπεριφορά του αλλάζει, έστω και λίγο.

Μπορεί να παρατηρήσετε πως, ένα άτομο που ήταν εύθυμο και αλληλεπιδρούσε ευχάριστα μαζί σας, πλέον είναι ψυχρό και απόμακρο.
Μπορεί να μην απαντάει στα μηνύματα και τα τηλεφωνήματά σας, ή να αποφεύγει κοινωνικές συναθροίσεις όταν ξέρει ότι θα συναντηθείτε.

Οι μικρές αυτές αλλαγές στη συμπεριφορά, μπορεί στην αρχή να μην μας κινήσουν υποψίες. Αλλά αν παρατηρήσετε πως είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς, πρέπει να το δείτε ως σημάδι που μαρτυρά ότι το άτομο αυτό, σας κρατάει κακία.

Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα ή να κάνετε υποθέσεις. Σημασία έχουν και οι συνθήκες και οι προσωπικές σχέσεις. Δώστε προσοχή.

Έτσι, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, να καλλιεργήσετε ουσιαστικές σχέσεις και να δημιουργήσετε περιθώριο για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Παθητικό – επιθετικά σχόλια

Όλοι μας, κάποια στιγμή, έχουμε εκφράσει παθητικό – επιθετική συμπεριφορά.

Μπορεί να εκδηλώνεται με ύπουλα σχόλια, όπως, “μπράβο που φοράς ό,τι θες με αυτό το σώμα”, ή “μπράβο που δεν αγχώνεσαι ποτέ στη δουλειά”.

Δεν είναι πάντα ιδιόρρυθμο χιούμορ. Αν αυτό είναι μοτίβο, αν το άτομο εκτοξεύει δόλια σχόλια, ίσως να νιώθει κρυφά θυμό.

Δεν είναι πάντα εύκολο να αντιμετωπίσετε το ζήτημα αυτό, αλλά πρέπει να κατανοήσετε τη συμπεριφορά των άλλων ώστε να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τις διάφορες καταστάσεις και τις παθητικό – επιθετικές συμπεριφορές.

Υπερβολική επίκριση

Όταν κάποιοι μας κρατούν κακία, μπορεί να αρχίσουν να γίνονται πολύ επικριτικοί, τόσο με τις πράξεις, όσο και με τις αποφάσεις μας.

Μπορεί να ασκούν κριτική σε μικρές και ασήμαντες συμπεριφορές ή και να κάνουν αρνητικά σχόλια που υποτιμούν τη δουλειά και την προσωπική ζωή μας.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, κατέληξε στο συμπέρασμα πως, τα άτομα που εστιάζουν στα αρνητικά και όχι στα θετικά, εμφανίζουν παθητικό – επιθετική συμπεριφορά.

Δηλαδή, θυμούνται λάθη από το παρελθόν και δεν εκτιμούν τα θετικά. Η έντονα επικριτική τους διάθεση, αποτελούν έμμεση έκφραση θυμού.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι κάποιος που ήταν μαζί σας υποστηρικτικός και ενθαρρυντικός, πλέον αναλύει κάθε σας λάθος, αυτό μπορεί να είναι σημάδι που μαρτυρά πως, σας κρατάει κακία.

Για να αντιμετωπίσετε τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς, πρέπει να μπορείτε να διακρίνετε την παθητικό – επιθετική τάση κάποιου.

Αποφυγή

Μία ακόμη, συχνή συμπεριφορά των ανθρώπων που μαρτυρά ότι σας κρατούν κακίες, είναι η αποφυγή. Μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται, τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά.

Μπορεί να κάθονται στην άλλη άκρη του δωματίου, ή ν’ αποφεύγουν να σας κοιτάξουν στα μάτια. Ίσως να μην απαντούν σε όσα λέτε ή να μην ασχολούνται μαζί σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αποφυγή, είναι ένας μηχανισμός άμυνας που σκοπεύει στο να προστατεύσει το άτομο από δυσφορικές καταστάσεις, ή την αντιμετώπιση των συναισθημάτων τους. Αν παρατηρείτε συχνά αυτή τη συμπεριφορά, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάποιος, σας κρατάει κακία.

Η κατανόηση της συμπεριφοράς αυτής, έχει σκοπό να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε υγιέστερες σχέσεις και να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον σεβασμού και κατανόησης.

Η αναγνώριση όλων των παραπάνω σημαδιών, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε έγκαιρα τα προβλήματα, προτού κλιμακωθούν.

Αποκλεισμός

Ο αποκλεισμός, είναι μια επώδυνη εμπειρία. Είναι πολύ άσχημο το συναίσθημα του να “μένεις απ’ έξω”, για παράδειγμα. από μια κοινωνική συνάντηση.

Ο αποκλεισμός από μια ομάδα, είναι ένας διακριτικός τρόπος έκφρασης του θυμού που αισθάνεται κάποιος. Αν νιώθετε ότι κάποιος προσπαθεί να σας παραγκωνίσει, αυτό μπορεί να μαρτυρά ότι τρέφει κρυφά θυμό.

Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των συμπεριφορών αυτών, βοηθά στην επίλυση των συγκρούσεων, ενώ μπορεί να σας κάνει πιο ανθεκτικούς και ευαίσθητους στις σχέσεις σας.

Δεν είναι εύκολο να νιώθεις ότι σε αποκλείουν, αλλά αυτό που έχει σημασία, είναι η αναγνώριση της ρίζας της συμπεριφοράς.

Αλλαγές στη γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος, είναι μια ισχυρή ένδειξη των πραγματικών συναισθημάτων κάποιου. Όταν κάποιος μας κρατά κακία, αυτό μπορεί να φαίνεται μέσα από τις κινήσεις του σώματος.

Για παράδειγμα, μπορεί να αποφεύγει να σας κοιτάει στα μάτια, ή να στρέφει το σώμα του μακριά από εσάς.

Τα διακριτικά σημάδια της γλώσσας του σώματος, μπορεί να εκφράζει τα αρνητικά συναισθήματα που τρέφει κάποιος για εσάς.

Η αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος, δεν είναι επιστήμη, αλλά αξίζει να παρατηρείτε και ορισμένες αλλαγές σ’ αυτή την πτυχή της επικοινωνίας.

Η αναγνώριση των σημαδιών αυτών, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά τα προβλήματα, να καλλιεργείτε υγιείς σχέσεις και να καταλαβαίνετε καλύτερα στους άλλους.

Απουσία ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση, είναι η ικανότητα των ανθρώπων να νιώθουν τα συναισθήματα των άλλων και αποτελεί θεμέλιο λίθο των υγιών σχέσεων.
Δηλαδή, παραμένει αδιάφορος μπροστά στα προβλήματα ή και τα επιτεύγματά μας, να μην δείχνει ενδιαφέρον για όσα έχουν σημασία για εμάς.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι που μαρτυρά πως κάποιος είναι κρυφά θυμωμένος μαζί μας.

Η απουσία συμπόνοιας, οδηγεί σε αποσύνδεση και γίνεται εμπόδιο στην αποτελεσματική επικοινωνία. Είναι αναγκαίο να αναγνωρίζουμε και ν’ αντιμετωπίζουν τη συμπεριφορά αυτή, ώστε να βοηθάμε τις σχέσεις μας.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

πηγη

Έρευνες συνδέουν το «Tetris» με μείωση του μετατραυματικού στρες

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο