Πρωταγωνιστές

Όταν οι εκδοτικοί οίκοι περιφρονούσαν τον Χάρρυ Πότερ…

Ξέρατε ότι: Το μυθιστόρημά της J.K Rowling “Harry Potter” απορρίφθηκε από 12 εκδοτικούς οίκους. Εν τέλει εκδόθηκε από έναν μικρό σχετικά εκδοτικό οίκο, στη συνέχεια οι πωλήσεις από τα βιβλία, τα δικαιώματα από τις ταινίες και τα επίσημα προϊόντα, έχουν κάνει τη Rowling δισεκατομμυριούχο και τον 620ό πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο.

Ο Χάρι Πότερ (αγγλικά: Harry Potter) είναι σειρά επτά μυθιστορημάτων φαντασίας από τη βρετανίδα συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Η σειρά αυτή περιγράφει έναν κόσμο μάγων με βασικό χαρακτήρα ένα νεαρό αγόρι με το όνομα Χάρι Πότερ. Η κεντρική ιστορία των βιβλίων περιγράφει τον αγώνα του Χαρι Πότερ εναντίον του κακού μάγου Βόλντεμορτ ο οποίος θέλει να κατακτήσει τον κόσμο των μάγων. Το πρώτο μυθιστόρημα, Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 1997 και στα ελληνικά τον Νοέμβριο του 1998. Και τα επτά βιβλία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Ο τίτλος του έβδομου βιβλίου της σειράς, ο οποίος ανακοινώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2006 στην προσωπική ιστοσελίδα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, είναι Harry Potter and the Deathly Hallows και κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου 2007 το οποίο σύμφωνα με τους εκδότες έσπασε όλα τα ρεκόρ, αφού η πρώτη έκδοση πούλησε 12 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Αμερική. Τα βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ είναι εξαιρετικά δημοφιλή με πωλήσεις που μέχρι τον Απρίλη του 2008 υπερβαίνουν τα 375 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Εντούτοις, έχουν δεχτεί οξεία κριτική από κάποιες ομάδες. Τα βιβλία εκδίδονται από την Bloomsbury Publishing Plc στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τη Scholastic Press στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Raincoast Books στον Καναδά και από την Ψυχογιός στην Ελλάδα. Τα πρώτα πέντε βιβλία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τη Warner Bros.. Το τελευταίο μέρος της τελευταίας ταινίας, έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 13 Ιουλίου του 2011, ενώ η πρεμιέρα στην Αμερική και σε άλλες χώρες έγινε στις 15 Ιουλίου του ίδιου έτους.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

ΠΛΟΚΗ

Τα μυθιστορήματα περιστρέφονται γύρω από τον Χάρι Πότερ, ένα ορφανό που ανακαλύπτει στην ηλικία των έντεκα ότι είναι μάγος, αν και ζει στον συνηθισμένο κόσμο των μη-μάγων (Μαγκλ). Ο κόσμος των μάγων συνυπάρχει κρυφά με τον κόσμο των Μαγκλ. Η μαγική ικανότητα του Χάρι είναι έμφυτη, και τα παιδιά με τέτοιες ικανότητες καλούνται να παραστούν στη Σχολή Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια, το σχολείο των μάγων στη Σκωτία, όπου διδάσκονται τις απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχία στον κόσμο των μάγων. Ο Χάρι γίνεται μαθητής στη Σχολή Χόγκουαρτς και εκεί είναι το μέρος όπου λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα από τα γεγονότα στη σειρά. Όπως Χάρι αναπτύσσεται μέσα από την εφηβεία του, μαθαίνει να ξεπερνάει τα προβλήματα που βρίσκει μπροστά του: μαγικά, κοινωνικά και συναισθηματικά, όπως τη φιλία, τις ρομαντικές σχέσεις, τις σχολικές εξετάσεις, το άγχος, τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση του πραγματικού κόσμου που βρίσκεται έξω από το Χόγκουαρτς, καθώς θα πάρει μέρος στον δεύτερο και πιο βίαιο πόλεμο των μάγων της Βρετανίας, μετά την επιστροφή του σκοτεινού άρχοντα Βόλντεμορτ.

Κάθε μυθιστόρημα εξιστορεί ένα έτος στη ζωή του Χάρι κατά τη διάρκεια της περιόδου της 1991-1998. Τα βιβλία περιέχουν επίσης πολλές αναδρομές στο παρελθόν, καθώς η Κιβωτός των Στοχασμών επιτρέπει στον Χάρι να δει τις μνήμες των άλλων χαρακτήρων.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΚΔΟΣΗΣ

Τα βιβλία έχουν αναγνώστες όλων των ηλικιών. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δήλωσε πως δεν είχε καμία ηλικιακή ομάδα στο νου της όταν ξεκίνησε να γράφει τον Χάρι Πότερ, οι εκδότες της όμως, αρχικά είχαν εστιάσει την πώληση των βιβλίων στο αναγνωστικό κοινό μεταξύ 8 και 15 ετών. Πρόσφατα τα βιβλία ξεκίνησαν να τυπώνονται σε δύο εκδόσεις, μία με το πρωτότυπο “παιδικό” εξώφυλλο, και μία με εξώφυλλο που στοχεύει σε αναγνωστικό κοινό μεγαλύτερων ηλικιών. Επιπλέον, καθώς η σειρά προχωρά, η γραφή της Ρόουλινγκ εξελίσσεται και το περιεχόμενο των βιβλίων ωριμάζει καθώς ο βασικός χαρακτήρας, ο Χάρι Πότερ, μεγαλώνει. Για παράδειγμα, σε μεταγενέστερα βιβλία, διαπραγματεύονται οι σχέσεις ως ζήτημα της ζωής ενός εφήβου. Έτσι, τo αναγνωστικό κοινό των βιβλίων μεγαλώνει σε ηλικία καθώς η σειρά προχωράει.

Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Bloomsbury Publishing Plc, μία σχετικά μικρή εκδοτική εταιρία, τον Ιούλιο του 1997. Η αρχική του επιτυχία βασίστηκε σε μερικές καλές κριτικές και σε “από στόμα σε στόμα διαφήμιση”. Σε όλα τα πρώτα τρία βιβλία, Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά και Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν, απονεμήθηκε το βραβείο Nestlé Smarties Book Prize για το αναγνωστικό κοινό ηλικίας μεταξύ 9 και 11 ετών. Μέχρι την έκδοση του τέταρτου βιβλίου Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς, το 2000, η σειρά είχε γίνει πολύ δημοφιλής και είχε αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα από τον τύπο, ασυνήθιστη για νέα βιβλία. Περίπου την ίδια εποχή η Warner Brothers ξεκίνησε να εργάζεται σε σειρά ταινιών που βασίζεται στα βιβλία. Το γεγονός ότι μία τόσο μεγάλη κοινοπραξία παραγωγής ταινιών ασχολήθηκε με τη σειρά, μεγιστοποίησε την αξία πώλησης των προϊόντων που σχετίζονταν με τον Χάρι Πότερ. Η πρώτη ταινία, κυκλοφόρησε το 2001 και συνοδεύτηκε από βιντεοπαιχνίδια και άλλα προϊόντα που φέρουν λογότυπα και αναγνωριστικά της.

Η προβολή και έμμεση διαφήμιση κλιμακώθηκε με την έκδοση των δύο επόμενων βιβλίων της σειράς Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα και Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ, με μεσονύκτια πάρτυ έκδοσης σε εκατοντάδες βιβλιοπωλεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ταυτόχρονες εκδηλώσεις πρώτης παρουσίασης σε περιοχές του αγγλόφωνου κόσμου και μαζικό ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που οδήγησαν σε πρωτοφανείς πωλήσεις για την πρώτη ημέρα έκδοσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Η.Π.Α. και αλλού. Η σειρά είναι το ίδιο δημοφιλής στον μη-αγγλόφωνο κόσμο μέσω των μεταφράσεων της. Η επιθυμία ανάγνωσης των βιβλίων τη μέρα κυκλοφορίας τους έγινε τόσο μεγάλη από μερικούς αναγνώστες της σειράς, σε σημείο ώστε η αγγλική έκδοση του Τάγματος του Φοίνικα έγινε το πρώτο βιβλίο στα αγγλικά που έφτασε στην κορυφή των πωλήσεων βιβλίων στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, ο βασικός χαρακτήρας Χάρι Πότερ, προέκυψε σαν ιδέα καθώς βρισκόταν σε ένα τρένο και ταξίδευε από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο το 1991. Τμήματα των βιβλίων λέγεται ότι έχουν γραφτεί σε καφέ στο Εδιμβούργο. Οι πωλήσεις από τα βιβλία, τα δικαιώματα από τις ταινίες και τα επίσημα προϊόντα, έχουν κάνει τη Ρόουλινγκ δισεκατομμυριούχο και τον 620ό πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο.

Κάθε βιβλίο καταγράφει περίπου έναν χρόνο της ζωής του Χάρι Πότερ στη Σχολή Χόγκουαρτς, όπου μαθαίνει τη χρήση μαγείας και την παρασκευή μαγικών φίλτρων. Ο Χάρι Πότερ επίσης αναγκάζεται να υπερπηδήσει εμπόδια — τόσο σε ζητήματα που αφορούν τις μαγικές ικανότητες, όσο σε κοινωνικά και συναισθηματικά ζητήματα — καθώς προχωρά από την εφηβεία στην ενηλικίωση.

Η Ρόουλινγκ ανακοίνωσε πως έχει σχεδιάσει την έκδοση εφτά βιβλίων, το καθένα εκ των οποίων θα είναι λίγο πιο “σκοτεινό” από το προηγούμενό του καθώς ο Χάρι Πότερ μεγαλώνει και το αντίπαλο δέος του, ο Βόλντεμορτ, αποκτά επιπλέον δυνάμεις. Μέχρι το 2005 έξι βιβλία είχαν εκδοθεί. Το έκτο, Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ, εκδόθηκε στην αγγλική του έκδοση στις 16 Ιουλίου του 2005 και στα ελληνικά στις 25 Νοεμβρίου του 2005. Το έβδομο, Harry Potter and the Deathly Hallows, εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου του 2007 στην αγγλική γλώσσα, ενώ στα ελληνικά κυκλοφόρησε στις 3 Νοεμβρίου, με τον τίτλο Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου.

Βιβλία

 1. Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Philosopher’s Stone, 1997)
 2. Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Chamber of Secrets, 1998)
 3. Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 1999)
 4. Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000)
 5. Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003)
 6. Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Half-Blood Prince, 2005)
 7. Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Deathly Hallows, 2007)
 8. Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί (τίτλος πρωτοτύπου: Harry Potter and the Cursed Child, 2016)

Tα επτά βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ πούλησαν περίπου 450 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς. Μάλιστα, το τελευταίο βιβλίο Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2007, πούλησε 11 εκατομμύρια αντίτυπα μόλις στο πρώτο 24ωρο διάθεσής του. Τα βιβλία είναι αρκετά δημοφιλή και ως αποτέλεσμα πολλά βιβλιοπωλεία παγκοσμίως οργάνωναν “πάρτυ κυκλοφορίας” (“release party”) την ημέρα κυκλοφορίας των βιβλίων της σειράς.

Τα βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ έχουν μεταφραστεί σε 73 γλώσσες μεταξύ των οποίων και δύο “νεκρές” γλώσσες, η αρχαία ελληνική και η λατινική. Για την αγγλική γλώσσα υπάρχει μία έκδοση που έχει προσαρμοστεί στα αμερικανικά αγγλικά, με αλλαγές λέξεων όπως το “philosopher’s” σε “sorcerer’s”, to “football” σε “soccer”, “video recorder” σε “VCR”, “do his nut” σε “go ballistic” και το “rubbish bin” σε “trash can”.

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν βιβλία Χάρι Πότερ μετά το έβδομο, η Ρόουλινγκ είχε αναφέρει πως μπορεί ενδεχομένως να γράψει ένα όγδοο βιβλίο το οποίο, αν γραφτεί, θα είναι ένα είδος εγκυκλοπαίδειας του κόσμου των μάγων όπως αυτός παρουσιάζεται στη σειρά και θα ασχολείται με θέματα που δε σχετίζονταν άμεσα με τη μυθιστορία των βιβλίων. Τελικά, η συγγραφέας αποφάσισε να εκδώσει σε βιβλίο το σενάριο του θεατρικού έργου Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί αλλά η ίδια ξεκαθάρισε ότι “δεν είναι το όγδοο μυθιστόρημα Χάρι Πότερ ούτε προοίμιο” (prequel)”. Επίσης η συγγραφέας έχει αναφέρει πως δε θα γράψει κάποιο “εισαγωγικό βιβλίο” (prequel) για τη σειρά. Ακόμη παραμένει άγνωστο το αν θα επιτραπεί σε άλλους συγγραφείς να γράψουν σχετικά με τον κόσμο του Χάρι Πότερ χωρίς συμμετοχή του Χάρι Πότερ.

Συμπληρωματικά βιβλία

Το 2001 εκδόθηκαν στα αγγλικά δύο μικρά βιβλία με τα ονόματα Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται (τίτλος πρωτοτύπου: Fantastic Beasts and Where to Find Them) του Newt Scamander και Το Κουίντιτς ανά τους αιώνες (τίτλος πρωτοτύπου: Quidditch Through the Ages) της Kennilworthy Whisp. Αυτά τα βιβλία υποτίθεται πως είναι αναπαραγωγή δύο βιβλίων του Χόγκουαρτς που ανήκουν στον Χάρι Πότερ, διανθισμένα με σημειώσεις στα περιθώρια από τον ίδιο και τους συμμαθητές του. Τα βιβλία έχουν γραφτεί από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ με έσοδα που διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσω του οργανισμού Comic Relief. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2007, μετά την δημοσίευση του Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έγραψε το βιβλίο Οι Ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου, το οποίο δημοπρατήθηκε ενώ εκδόθηκε για το κοινό το 2008.

Ταινίες

Οι πρωταγωνιστές των ταινιών Ντάνιελ Ράντκλιφ,Ρούπερτ Γκριντ και Έμμα Γουάτσον.
 1. Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Philisopher’s Stone – διεθνώς Harry Potter and the Sorcerer’s Stone)
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 16 Νοεμβρίου 2001 (Ηνωμένο Βασίλειο), 30 Νοεμβρίου 2001 (Ελλάδα)
  • Σκηνοθέτης: Κρις Κολόμπους
 2. Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά (Harry Potter and the Chamber of Secrets)
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 3 Νοεμβρίου 2002 (Ηνωμένο Βασίλειο), 29 Νοεμβρίου 2002 (Ελλάδα)
  • Σκηνοθέτης: Κρις Κολόμπους
 3. Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 31 Μαΐου 2004 (Ηνωμένο Βασίλειο), 8 Σεπτεμβρίου 2004 (Ελλάδα)
  • Σκηνοθέτης: Αλφόνσο Κουαρόν
 4. Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (Harry Potter and the Goblet of Fire)
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 6 Νοεμβρίου 2005 (Ηνωμένο Βασίλειο), 24 Νοεμβρίου 2005 (Ελλάδα)
  • Σκηνοθέτης: Μάικ Νιούελ
 5. Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα (Harry Potter and the Order of the Phoenix)
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 3 Ιουλίου 2007 (Ηνωμένο Βασίλειο), 21 Αυγούστου 2007 (Ελλάδα)
  • Σκηνοθέτης: Ντέιβιντ Γέιτς
 6. Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ (Harry Potter and the Half-Blood Prince)
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 7 Ιουλίου 2009 (Ηνωμένο Βασίλειο), 25 Αυγούστου 2009 (Ελλάδα)
  • Σκηνοθέτης: Ντέιβιντ Γέιτς
 7. Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1)
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 11 Νοεμβρίου 2010 (Ηνωμένο Βασίλειο), 18 Νοεμβρίου 2010 (Ελλάδα)
  • Σκηνοθέτης: Ντέιβιντ Γέιτς
 8. Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος 2 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2)
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας στους κινηματογράφους: 7 Ιουλίου 2011 (Ηνωμένο Βασίλειο), 14 Ιουλίου 2011 (Ελλάδα)
  • Σκηνοθέτης: Ντέιβιντ Γέιτς

Οι πρώτες τρεις ταινίες έφτασαν στην 1η, 2η, και 2η θέση αντίστοιχα στις παγκόσμιες πωλήσεις εισιτηρίων (“box office”) για τις χρονιές που προβλήθηκαν. Την μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσε η τελευταία ταινία, Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος 2, αφού απέφερε κέρδος $1.341.511.219 παγκοσμίως, ενώ ολόκληρη η σειρά ταινιών απέφερε $7.727.156.777 παγκοσμίως.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Τζόαν Ρόουλινγκ (Joanne “Jo” Rowling, 31 Ιουλίου 1965), γνωστή κυρίως με τα αρχικά Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (J. K. Rowling), είναι διάσημη Αγγλίδα συγγραφέας. Έγινε διάσημη για τη συγγραφή της σειράς Χάρι Πότερ, τα βιβλία της οποίας έχουν κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, έχουν πολυβραβευθεί και έχουν πωλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο. Έχοντας μεταφραστεί σε 67 γλώσσες.(και για ενήλικους)

Το 2008, στην Sunday Times Rich List, η περιουσία της Ρόουλινγκ υπολογίστηκε στα 560 εκατ. στερλίνες, καθιστώντας την το 144ο πιο πλούσιο άτομο στον κόσμο και την 12η πιο πλούσια γυναίκα στην Βρετανία. Είναι το πρώτο πρόσωπο παγκοσμίως που κέρδισε περισσότερο από ένα δισεκατομυριο δολάρια μόνο από τη συγγραφή βιβλίων. Το 2008 κέρδισε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ο οίκος Bloomsbury, φοβούμενος ότι τα αγόρια δεν θα αγόραζαν το βιβλίο εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε γυναίκα συγγραφέα, ζήτησαν από την Ρόουλινγκ να χρησιμοποιήσει δύο αρχικά, κρύβοντας έτσι το μικρό της όνομα. Μη έχοντας μεσαίο όνομα, η Ρόουλινγκ επέλεξε το K από το όνομα της γιαγιάς της, Kathleen Ada Bulgen Rowling, σαν το δεύτερο αρχικό του ψευδωνύμου της.

UniPro  δίπλα σου όπου κι αν είσαι!

ceid-courses.gr

Διαβάστε επίσης

Ο Walt Disney απολύθηκε από εφημερίδα γιατί “δεν είχε φαντασία ούτε καλές ιδέες”

Όταν ο Αλχημιστής του Πάουλο Κοέλιο αποσύρθηκε!

Η Μέριλιν Μονρόε δεν άκουσε ποτέ τους ατζέντηδες της όπου δεν πίστευαν ό,τι μπορεί να τα καταφέρει…

UNIPRO: Γιατί είναι η πρώτη επιλογή στην Ελλάδα, για Φοιτητικές Εργασίες – Projects – Πτυχιακές – Διπλωματικές?

Μοριοδοτούμενα Προγράμματα όλων των ειδικοτήτων μέσω Ασύγχρονης Διαδικτυακής Διδασκαλίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο