Το Πανεπιστήμιο Πατρών, ως μέλος του Πανεπιστημιακού Δικτύου των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, συμμετείχε στο «9th Interdisciplinary Conference of the University Network of the European Capitals of Culture (UNeECC)», που πραγματοποιήθηκε στο Pilsen της Τσεχίας, στις 28-29/10/2015, όπου έλαβαν μέρος Πανεπιστήμια από πόλεις που ήδη διατέλεσαν ή θα διατελέσουν τα επόμενα χρόνια πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Αναπλ. Καθηγήτρια Θ. Μονιούδη-Γαβαλά, και τον Λέκτορα του Τμήματος Θ. Κουτσομπίνα, οι οποίοι παρουσίασαν το θέμα: European Capital of Culture (ECoC), the Image of the City and Urban Branding: The Case of Patras, Greece, όπου ανέλυσαν τη σημασία της προώθησης της εικόνας των πόλεων για το σχεδιασμό της κατάλληλης περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής, με ειδικότερη μελέτη για τις δυνατότητες της Πάτρας και της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας.
Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών στο συνέδριο ενίσχυσε τις υπάρχουσες επαφές του με τα πανεπιστήμια μέλη της UNeECC και δημιούργησε νέες σχέσεις, σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η θέση της χώρας μας στο διεθνές προσκήνιο είναι σημαίνουσα λόγω της σημασίας των πολλαπλών κρίσεων (οικονομικής, προσφυγικής) για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, η συμμετοχή στο συνέδριο διεύρυνε τις υπάρχουσες δυνατότητες για τη διευκόλυνση των πανεπιστημιακών και ερευνητικών συνεργασιών, καθώς και για την υποστήριξη των δυνατοτήτων που αφορούν τις φοιτητικές ανταλλαγές.
Το Πανεπιστημιακό Δίκτυο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης δημιουργήθηκε το 2006 στο Pécs της Ουγγαρίας από 15 ιδρυτικά μέλη, με σκοπούς τόσο την προώθηση των ακαδημαϊκών και μορφωτικών συνεργασιών των ΑΕΙ όσο και την ενίσχυση του ρόλου και της συμμετοχής τους στις διαδικασίες των πόλεων-πολιτιστικών πρωτευουσών για τη μέγιστη απόδοση του θεσμού. Σήμερα, στο Δίκτυο συμμετέχουν περίπου 50 Πανεπιστήμια από 20 χώρες.