Like

Πατρινό Καρναβάλι 2018: Η μεγάλη γιορτή άνοιξε πανιά

Η φλόγα του κεφιού, του ενθουσιασμού, της γνήσιας πατρινής καρναβαλικής διασκέδασης, της νεανικής ορμής και δημιουργίας, έλαμψε το βράδυ του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου στην πλατεία Γεωργίου μέσα από την τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2018 αναδεικνύοντας τα γνήσια χαρακτηριστικά της μεγάλης γιορτής της Πάτρας, που θα ξετυλιχτούν σε όλη τους την έκταση και το μεγαλείο κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής περιόδου. Μια καρναβαλική περίοδος, που θα κορυφωθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου επιφυλάσσοντας πολλά και συναρπαστικά στον έναν μήνα που θα διαρκέσει.

Μήνυμα χαράς, εξωστρέφειας, ελπίδας, διεκδίκησης και αγωνιστικότητας μετέδωσε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στην τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2018  κηρύσσοντας την επίσημη έναρξή του.

2632970

Ο Δήμαρχος Πατρέων τόνισε σχετικά:

«Νέες και Νέοι!

Φίλες και Φίλοι!

Ξεκινάει απόψε η πιο αυθεντική λαϊκή γιορτή της πόλης μας!

Η δική μας γιορτή!

Το μοναδικό Πατρινό Καρναβάλι!

Το Πατρινό Καρναβάλι, θα στείλει και φέτος τα δικά του μηνύματα.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, συνεχίζουμε.

Αναπτύσσουμε και ανανεώνουμε το Καρναβάλι μας.

Θέλουμε το Πατρινό Καρναβάλι να συνεχίσει την ιστορική διαδρομή του, μακριά από την εμπορευματοποίηση και την υποκουλτούρα.

Να παραμείνει στα χέρια του λαού και της νεολαίας της Πάτρας.

Τα νιάτα της πόλης δεν το βάζουν κάτω.

Με ανατρεπτική διάθεση και μεγάλη συμμετοχή, βάζουν τη σφραγίδα τους!

Γι αυτό και το Πατρινό Καρναβάλι, κάνει και πάλι τη διαφορά με τις άρτιες καλλιτεχνικές δημιουργίες, την επικαιρότητά του, την πλατειά συμμετοχή, τη ζωντάνια και το κέφι, συστατικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την μεγάλη λαϊκή γιορτή της πόλης!

Επιλέξαμε σαν κεντρικό θέμα του φετινού Καρναβαλιού την ανεργία, γιατί έχει φωλιάσει στην πλειοψηφία των σπιτιών μας.

Γιατί εμποδίζει τη νεολαία μας να ανοίξει τα φτερά της ,να γευτεί τη χαρά της ζωής.

Έχουμε χρέος να υψώσουμε φωνή αλληλεγγύης, σε αυτούς που με τον ιδρώτα τους ζυμώνουν του κόσμου το ψωμί.

Σήμερα διασκεδάζουμε και παίρνουμε δύναμη, αύριο αγωνιζόμαστε και ζητάμε αυτά που μας ανήκουν για να μην είναι μαύρη η ζωή, για να έρθει η μέρα που πέρα ως πέρα θα ‘ναι χαρά – χαρά να ζεις.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2018!

Καλό Καρναβάλι!!!»

2632941

Η Πλατεία Γεωργίου φόρεσε τα γιορτινά της για να υποδεχτεί το Πατρινό Καρναβάλι 2018, μια όαση ανεμελιάς και απόδρασης από την καθημερινότητα.

Με σύμμαχο τον καιρό που παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις κράτησε τη δέουσα προσοχή και τον απαραίτητο σεβασμό στα καρναβαλικά όνειρα των χιλιάδων Πατρινών, η τελετή έναρξης άρχισε με ένα γεμάτο μπρίο, ζωντάνια και καλλιτεχνική αρτιότητα δρώμενο των φοιτητών της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Τρία πασίγνωστα τραγούδια αλλοτινών εποχών, που έχουν συνδεθεί με την αυθεντική αποκριάτικη διασκέδαση, το «Η καρδιά μου πονεί για σας» από την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, η παραδοσιακή κεφαλλονίτικη καντάδα «Γιαλό γιαλό» και το «Ένα φιλάκι είναι λίγο» (το αυθεντικό σε στίχους του Ίκαρου και μουσική του Jose Francia) σε σύγχρονη μουσική διασκευή ερμηνεύτηκαν φωνητικά και χορευτικά από τους φοιτητές της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ντυμένους με ρούχα εποχής ενώνοντας το παλαιό με το νέο, το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το χτες με το αύριο. Το δρώμενο που χειροκροτήθηκε θερμά, με απλότητα συμπύκνωσε το νόημα της μεγάλης γιορτής της πόλης με τη μακρόχρονη, λαμπρή ιστορία που συνεχίζει φρέσκια και απτόητη οδεύοντας προς το μέλλον.

2632944

Στη συνέχεια η παρουσιάστρια της τελετής έναρξης, η γνωστή δημοσιογράφος Νατάσσα Τραγουστή με τη γνωστή εξωστρέφεια και λάμψη που τη διακρίνει και την έχει συνδέσει με κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του Πατρινού Καρναβαλιού, καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκο Χρυσοβιτσάνο, ο οποίος απηύθυνε στους συμμετέχοντες και τους νέους μήνυμα αφύπνισης και διασκέδασης προτρέποντας για μια δυναμική στάση κόντρα στην ανεργία και στα καθημερινά προβλήματα όλων μας. Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Τον επόμενο μήνα η Πάτρα και ειδικά η νεολαία της θα ξεχυθεί στους δρόμους, να γλεντήσει, να χορέψει, να διασκεδάσει, να σατιρίσει.

Σ ‘αυτή την χαρά που κάθε χρόνο με ανυπομονησία περιμένουμε εδώ στην Πάτρα, πρέπει να σταματήσουν να μπαίνουν εμπόδιο τα μεγάλα προβλήματα όπως αυτό της ανεργίας, της μισοδουλειάς  και τελικά της μισής ζωής.  

Το καρναβάλι, η διασκέδαση και η ψυχαγωγία, που όλοι έχουμε  ανάγκη  στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, μπορούν να γίνουν ακόμα πιο λαμπερά, αν εμείς επιβάλουμε το δικαίωμά μας στην σταθερή δουλειά, στην ζωή με αξιοπρέπεια.

Δεν μπορούμε  να ζούμε στα στεγανά που μας βάζουν και από την άλλη να μας καλούν να κάνουμε υπομονή, να βάλουμε πλάτη, να βγάλουν περισσότερα αυτοί, που συνέχεια κερδίζουν.  

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να ζούμε με το φόβο και την τρομοκρατία όταν διεκδικούμε το δίκιο μας, όπως δεν την ανέχτηκε η 16χρονη Αχέντ Ταμίμι παρά την σύλληψη και την φυλάκισή της από τα ισραηλινά στρατεύματα  κατοχής,   διαμαρτυρόμενη για την εκτέλεση  του 14χρονου  ξαδέλφου της.

Οι μεγάλοι προβολείς, για την μεγάλη παράσταση της ζωής με δικαιώματα και αξιοπρέπεια χωρίς συμβιβασμούς δεν έχουν ανάψει ακόμα.

Εσείς θα τους ανάψετε. Εσείς που καθημερινά με την δική σας ανυπομονησία και δίψα για ζωή, θα μπείτε μπροστά, θα αγωνιστείτε  να διεκδικήστε τα αυτονόητα για μόρφωση, δουλειά, για ζωή χωρίς εξαρτήσεις.     

Μπείτε μπροστά, διεκδικήστε το αύριο.    

Ας υποδεχτούμε όλοι μαζί το Δήμαρχο της Πάτρας για να ανοίξει την μεγάλη μας γιορτή.

Καλό Καρναβάλι»  

2632948

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, o οποίος κήρυξε την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2018 και ευθύς εξελίχτηκε το γλυκό έθιμο του σοκολατοπόλεμου από τους συλλόγους των σοκολατοριχτών «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίκτες» και πρωτοστάτες των σοκολατορίψεων τον Δήμαρχο και μέλη του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης.  

Ένας χείμαρρος εντυπωσιακών πυροτεχνημάτων, με εκκίνηση την ταράτσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, έλαμψε στον ουρανό και πλημμύρισε με φως τη νύχτα της Πάτρας υπό τους καταιγιστικούς χορευτικούς ρυθμούς της μουσικής κάνοντας ηχηρό το μήνυμα της έναρξης.

2632951

Ακολούθησε συναυλία με το λάτιν συγκρότημα «Los Cubaneros», που εμφανίστηκε με οχταμελή σύνθεση και ξεσήκωσε τους θεατές με τους εκρηκτικούς χορευτικούς ήχους, τη δυναμική σκηνική παρουσία του, τη θέρμη και τη ζωντάνια της κουβανέζικης μουσικής. Το ελληνοκουβανικό λάτιν συγκρότημα που δημιουργήθηκε στην Πάτρα το 2015 από τον Πατρινό πιανίστα Πάνο Παναγόπουλο και τις Κουβανές τραγουδίστριες Anaisa Vega Castillo και Indhira Xiques, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις τόσο με τα δικά του πρωτότυπα κομμάτια που έχουν ήδη γνωρίσει μεγάλη επιτυχία όσο και με τις εξαιρετικές διασκευές του σε κορυφαία στάνταρντς της λάτιν. 

2632960 

Η διασκέδαση συνεχίστηκε με τους Πατρινούς djs Κωνσταντίνο Σαράντη, Παναγιώτη Μουζάκη με τον Mc Timm και Gogos που, με τις χορευτικές τους επιλογές στα decks, κράτησαν ψηλά το καρναβαλικό θερμόμετρο σε ένα υπαίθριο πάρτι που κράτησε τον κόσμο ενεργό στην πλατεία.

Η χαρμόσυνη είδηση της έναρξης του Καρναβαλιού έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα. Μήνυμα ελπίδας, ζωντάνιας και χαράς από τον κορυφαίο στο είδος του θεσμό της χώρας.

Η Πάτρα, παρά τις δυσκολίες των ημερών μας, γλεντά και θα γλεντά μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου. Με σάτιρα, με ευρηματικότητα, με ανατροπή, με φαντασία, με έμπνευση και με διάθεση αναγέννησης. Μα πάνω από όλα με γνήσια καρναβαλική ψυχή.

2632965

2632956

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο