Θέματα ψυχολογίας

Ποιες 10 φράσεις δεν πρέπει να λέτε ώστε να ακούγεστε έξυπνοι

Μερικοί άνθρωποι, καταβάλλουν υπερβολική προσπάθεια για να ακούγονται έξυπνοι. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να ακουστούν έξυπνοι, χρησιμοποιούν βαρύγδουπες, εντυπωσιακές εκφράσεις. Η αλήθεια είναι όμως ότι, πραγματικές ενδείξεις ευφυίας είναι η απλότητα και η διαύγεια.

Όταν χρησιμοποιείτε σε υπερβολικό βαθμό ορισμένες λέξεις, υπάρχει ο κίνδυνος να περάσετε το μήνυμα ότι θέλετε απλά να κάνετε εντύπωση ή μπορεί να μπερδέψετε τον συνομιλητή σας.

Η υπερβολική χρήση των δέκα φράσεων που ακολουθούν μπορεί να κάνει τον γραπτό ή τον προφορικό λόγο να ακούγεται λιγότερο ελκυστικός και πιο επιτηδευμένος.

«Πραγματικά»

Όλοι χρησιμοποιούμε υπερβολικά τη συγκεκριμένη λέξη. Η υπερβολική χρήση της, την έχει κάνει τετριμμένη και πλέον, άνευ πληροφοριακού φορτίου. Άλλοτε, τη χρησιμοποιούσαμε για να δώσουμε έμφαση σε ένα επιχείρημα.

Όμως, πλέον χρησιμοποιείται τόσο συχνά που αντί να ενισχύσει, αποδυναμώνει τον λόγο μας. Αντ’ αυτού, πείτε κάτι άλλο, όπως: «Στην πραγματικότητα», ή «για του λόγου το ακριβές».

«Πολύ»

Το «πολύ» εισχωρεί ύπουλα και ασυνείδητα σε κάθε φράση μας.

Είναι ο πιο τεμπέλικος λόγος που χρησιμοποιούμε για να προσδώσουμε ένταση στο επίθετο ή το επίρρημα. Γιατί όμως, δεν προτιμούμε να πούμε «άριστος» αντί για «πολύ καλός»; Γιατί όχι «θεόρατος» αντί για «πολύ μεγάλος»;

Είμαστε συνηθισμένοι να το χρησιμοποιούμε παντού. Σβήστε το και αφήστε μόνο το επίθετο ή το επίρρημα: αντί για «πολύ χαρούμενος», πείτε «χαρούμενος».

Η παράλειψη του περιττού αυτού επιρρήματος, θα σας κάνει να νιώθετε πιο έξυπνος και επαγγελματίας. Είναι μικρή αλλαγή, ωστόσο ενδυναμώνει και ζωντανεύει τον λόγο σας.

«Ανεξαρτήτως/ Ανεξαρτήτου»

Αρχικά, επικρατεί μεγάλη σύγχυση στη χρήση των δύο λέξεων. Γενικά, η λανθασμένη χρήση των λέξεων, μειώνει την αξιοπιστία του μηνύματός μας.

Καταρχάς, διευκρινίζεται ότι η λέξη «ανεξαρτήτως» είναι επίρρημα, που συντάσσεται με γενική. Εκτός από το «ανεξαρτήτως», που είναι λόγιος τύπος επιρρήματος, στη θέση του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο τύπος της δημοτικής «ανεξάρτητα». Αντιθέτως, η λέξη «ανεξαρτήτου» (στην καθαρεύουσα) ή και «ανεξάρτητου» (στη δημοτική) είναι επίθετο στη γενική του ενικού.

«Ειλικρινά»

Το «ειλικρινά», το χρησιμοποιούμε στην προσπάθειά μας να πείσουμε κάποιον για την αλήθεια των επιχειρημάτων μας. Μήπως όμως, στην πραγματικότητα εξουδετερώνει την αξιοπιστία του λόγου σας;

Η χρήση του «ειλικρινά», μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες στο μυαλό του συνομιλητή σας σχετικά με την αυθεντικότητα και την ειλικρίνεια των όσων λέτε. Εξασθενεί το επιχείρημά σας.

Αντί να επαναλαμβάνετε το «ειλικρινά», στην προσπάθειά σας να πείσετε τους άλλους, αφήστε τα δεδομένα, τις πράξεις σας και τα αποτελέσματα τους να μιλήσουν από μόνα τους. Έτσι, θα ακούγεστε πιο σίγουρος και έξυπνος.

«Μόνο»

Η λέξη «μόνο» ή «απλά» είναι ύπουλη. Μπορεί να δείχνει αθώα, όμως υπονομεύει την αυτοπεποίθηση και την αξιοπιστία σας.

Σκεφτείτε τη διαφορά ανάμεσα στο «απλώς σκέφτομαι» και στο «σκέφτομαι». Η πρώτη ακούγεται διστακτική και υποτακτική, η δεύτερη είναι διεκδικητική.

Εξαλείφοντας το «μόνο» και τα συνώνυμά του από τον λόγο σας, θα προσδώσετε περισσότερο κύρος στα λεγόμενά σας, θα ακούγεστε σαφέστεροι και πιο άμεσοι.

«Προσπαθώ»

Το ρήμα «προσπαθώ», αποπνέει μία έλλειψη δέσμευσης και αυτοπεποίθησης. Υπονοεί πως, ο άνθρωπος δεν είναι βέβαιος αν μπορεί να διεκπεραιώσει κάτι.

Αντικαταστήστε το «προσπαθώ» με λέξεις που δείχνουν ενέργεια, όπως το «θα κάνω». Αν λέτε «θα προσπαθήσω», ο συνομιλητής σχηματίζει την εντύπωση ότι έχει απέναντί του έναν άνθρωπο, όχι μόνο ευφυή, αλλά και με εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.

Άλλωστε, «δεν υπάρχει προσπαθώ, υπάρχει κάνω ή δεν κάνω», έχει πει ο σοφός Yoda.

«Μπορεί»

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται ν’ αποφύγουν τα «μπορεί», «ίσως» και τα «μάλλον» όταν μιλούν. Είναι όμως λέξεις που κάνουν τον ομιλούντα να ακούγεται αναποφάσιστος και αβέβαιος.

Προσπαθήστε να αποβάλλετε το «ίσως» από τον λόγο σας. Έτσι, θα δίνετε την αίσθηση ότι έχετε αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.

Αντί να κρύβεστε πίσω από τα «ίσως», να είστε σίγουροι και ξεκάθαροι.

Διατυπώστε τις αποφάσεις, εκφράστε τη γνώμη σας ή προτείνετε με σαφήνεια μια λύση. Έτσι, θα ακούγεστε πολύ πιο ευφυείς ή διεκδικητικοί.

«Πάντα/ ποτέ»

Το «πάντα» και το «ποτέ», είναι απόλυτες λέξεις που μπορεί να σας κάνουν ν’ ακούγεστε στενόμυαλος ή άκαμπτος. Υπαινίσσονται ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, πράγμα πολύ σπάνιο στον τόσο περίπλοκο κόσμο που ζούμε.

Αν για παράδειγμα λέτε «Πάντα ξεχνάς να τηλεφωνήσεις» ή «αυτό ποτέ δεν πάει καλά», αποκλείετε κάθε πιθανότητα εξαίρεσης.

Μπορεί να ακούγεται σκληρό και να στερείται αντίληψης μίας πληθώρας ενδιάμεσων αποχρώσεων.

Αντικαθιστώντας τις παραπάνω, λέξεις με άλλες, λιγότερο απόλυτες, θα ακούγεστε πιο ακριβής, δίκαιος και, ευφυής.

«Πράγμα/ πράγματα»

«Πράγμα» και «πράγματα», είναι ασαφείς λέξεις που σας κάνουν να ακούγεστε λιγότερο ευφυείς. Δεν προσφέρουν ξεκάθαρες πληροφορίες, ενώ αφήνουν τον συνομιλητή σας με αίσθημα ασάφειας και σύγχυσης.

Για παράδειγμα η έκφραση «Χρειάζεται να συζητήσουμε κάποια πράγματα», είναι λιγότερο σαφής από τη φράση «πρέπει να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό και την προθεσμία του έργου».

Όντες συγκεκριμένοι και ακριβείς στη γλώσσα σας, θα μπορείτε να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά ενώ θα ακούγεστε πιο έξυπνοι.

«Λες και»

Η τελευταία λέξη που πρέπει να πάψετε να χρησιμοποιείτε είναι το «σαν να» ή το «λες και». Η υπερβολική του χρήση, μπορεί να δώσει στον λόγο σας αίσθημα ασάφειας και αβεβαιότητας, να σας κάνει να δείχνετε λιγότερο έξυπνοι. Χρησιμοποιείται για να γεμίσει το κενό σε μία συζήτηση, αλλά πρέπει να μάθουμε να δίνουμε βαρύτητα στον λόγο μας.

Η υπερβολική χρήση του «λες και», διαταράσσει τη ροή της συζήτησης και αφαιρεί από την ένταση του μηνύματος.

Αντί να προσπαθείτε να γεμίσετε τη σιωπή, κάντε παύση, η οποία θα προσδώσει στον λόγο σας σοβαρότητα, διαύγεια και εσείς θα ακούγεστε σαφώς πιο έξυπνοι.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

πηγη

7 σημάδια που μαρτυρούν ότι πληγώνεις ανθρώπους γύρω σου

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο